Můj bratr Che

Můj bratr Che https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/366563/bmid_muj-bratr-che-5e3-366563.jpg 4 11 1

Dne 9. října 1967 byl v malé vesničce La Higuera bolivijskými jednotkami popraven marxistický partyzánský vůdce a hrdina kubánské revoluce Ernesto „Che“ Guevara. Když se z novinových stránek jeho rodina dozvěděla o jeho smrti, rozhodla se, že o něm už nikdy veřejně nepromluví. Půl století poté ale jeho nejmladší bratr, Juan Martin, mlčení prolomil. Tato unikátní autobiografie – již uvozuje předmluva profesora Josefa Opatrného – přináší čtenářům vůbec poprvé důvěrný pohled na asi největší ikonu světového revolučního hnutí. Autor vedle vzpomínek na staršího bratra, rodinné zázemí Guevarů a příhody, jež spolu zažili, přibližuje rovněž atmosféru revoluční Kuby v době kubánské revoluce, kdy bezprostředně po vítězství Castrových barbudos v roce 1959 celá rodina strávila několik měsíců na ostrově po boku již legendárního El Che.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: ekniha , Epocha (ČR)
Originální název:

Che, My Brother , 2017


více info...

Přidat komentář

stanislav0373
15.03.2022 3 z 5

Che Guevara, oblíbená postava na tričkách, o které jejich nositelé většinou nic moc neví. Škoda.

Na začátku se hodí říci, že se nejedná o biografii Che Guevary ani o objektivní pohled na jeho život, ale o knihu vzpomínek jeho o 15 let mladšího bratra. Bratra, který byl svým bratrem velice ovlivněn, bratra, který k velkému Che vzhlížel.

Tak jako tak se jedná o zajímavé dílo, které nás přesouvá do zázemí rodiny Geuavarů. Popisuje rodinné vazby a vztahy napříč časem, poskytuje několikero rodinných fotografií.

Juan Martin Guevara je bezpochyby nevšedním člověkem, částečně žijící v bratrově stínu. Je škoda, že více nerozvedl i své osudy, nejen ve vězení, mohl více věnovat i dění v Argentině, neboť tamní politické napětí bylo v mnoha věcech zajímavé a mít to z první ruky, pohledem člověka v tom žijící by bylo přínosné. Takto mi to přišlo ochuzené hned ve dvou věcech, neboť s Ernestem toho zas tolik neprožili, protože15 letý rozdíl je celkem značný (Che zemřel v 39 letech).

Stojí kniha za přečtení? Ano, ale spíše pro někoho, kdo má o Che Guevarovi něco načtené.