Mrtvý muž

Mrtvý muž https://www.databazeknih.cz/img/books/58_/58044/mrtvy-muz-58044.jpg 4 5 2

Známému americkému filmovému kritikovi Jonathanu Rosenbaumovi, který se dlouhodobě věnuje tvorbě autorského Hollywoodu, se zde na malé ploše podařilo předestřít nezvykle širokou paletu fakt a kontextových informací ke kultovnímu filmu Jima Jarmusche MRTVÝ MUŽ. Ve své knize se nevěnuje jen genezi samotného snímku a jeho natáčení, ale představuje nám např. motivy z americké historie, které tvoří pozadí námětu, uvádí tu také málo známá fakta o precizní, etnograficky přesné přípravě při vzniku scénáře a výpravy filmu. Jeho uváhy se tu mísí a konfrontují s názory režiséra filmu, s nimž Rosenbaum vedl několik rozhovorů, čímž rozbíjí klasickou, a někdy až příliš dogmatickou strukturu autorského textu.... celý text

Literatura naučná Umění
Vydáno: , Casablanca
Originální název:

Dead Man , 2000


více info...

Přidat komentář

opic 12
20.04.2023 5 z 5

Když ho milujete,není co řešit :)
Tenkrát v kině v devadesátém šestém.
Viděno v sešeřelém sále,tak dávno.Útlá knížečka se tak dostává s velkým odstupem konečně do mých rukou.
O její existenci,jsem samozřejmě věděl již dávno,ale nikdy nedošlo k blízkému setkání.
Jarmusch mě kdysi dostával již při retrospektivě na ČT2.
DEAD MAN to bylo opravdu zjevení.V našem kinostánku,jsme se sešli cca asi pět celých nadšenců.Z toho v průběhu představení jeden odešel.Rozhodně ne s touhou navštívit (pouze) toaletu :)
Doslova v průběhu nechán na pospas černobílých obrazů za tonů hudby Neila Younga. Téměř hypnoticky vznášet se a bít v zajetí magie tohoto westernu.
Načež ihned poté při návštěvě restauračního zařízení a po pár škopcích lahodného moku,na mě doléhal film čím dál víc.
A jak jeden přísedící trefně poznamenal - Tebe to nějak vzalo.
Tak takové to tenkrát v devětadevadesátémšestém bylo.
Srdcovka dodnes.
Forever a jak se někdy říká navždy :)

Matty
20.01.2017 4 z 5

Důkladné, ale nikoliv vyčerpávající (hlavně pokud jde o produkční historii, analýzu formy a stylu nebo recepci) představení Jarmuschova nejambicióznějšího filmu, jehož některé pasáže budete znát, pokud jste již četli česky vydaný výběr z rozhovorů s Jimem Jarmuschem. Rosenbaum nabízí namísto souvislého rozvíjení několika tezí sérii dílčích rozborů relevantních témat, což ovšem ve výsledku bohatě stačí k tomu, abyste si z Mrtvého muže (případně i z jiných Jarmuschových filmů) po druhém zhlédnutí odnesli více. Díky převážně interpretačnímu přístupu autora si přinejmenším uvědomíte, jak myšlenkově bohaté Jarmuschovy navenek tak prosté filmy ve skutečnosti jsou.


Autorovy knížky

Jonathan Rosenbaum
americká, 1943
2010  88%Mrtvý muž