Mrazivé dědictví

Mrazivé dědictví https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/139498/mrazive-dedicvi-139498.jpg 3 18 8

Na Severním pólu tají ledy a odhalí tak nacistickou ponorku. Když se o tom v Berlíně dozví starý profesor Manstein, vyděsí se; jako bývalý člen Ahnenerbe, nacistického ultra tajného výzkumného ústavu, totiž ví, že stroj v sobě skrývá smrtící tajemství. Kdo se k ní přiblíží, umírá. Manstein kontaktuje jednoho z bývalých studentů, Johna Ackroyda, mladého Američana, který je v Německu profesorem sanskrtu, aby mu pomohl rozluštit palubní deník, jejž z ponorky vyzvedli američtí vojáci. Popisuje se v něm strastiplná cesta nacistů až do Thule, kde měly pro Hitlera získat magický klíč k vítězství. Tam je posléze vyslán i John, s pomocí Dafné, mladé vědkyně, se vydá po stopách neblahého „muže v zelených rukavicích", nebezpečného tibetského mnicha, okultního Hitlerova rádce, který měl Führerovi odhalit tajemství nesmrtelnosti...... celý text

Literatura světová Romány Vojenství
Vydáno: , Plus
Originální název:

L'héritage de glace , 2010


více info...

Přidat komentář

Eicherik
08.05.2022 5 z 5

Mrazivé dědictví je béčkový román, ale prvotřídní béčkový román. Stylově se pohybuje tak trochu mezi Danem Brownem a Lovecraftem. Zatímco v pasážích ala Brown to často zaskřípe, tak v těch lovecraftovských to má autor plně pod kontrolou. Je potřeba ještě podotknout, že tato kniha ctulhuovský mýtus nepřebírá, ale pohybuje se místy v podobných vodách. Tematicky se toto dílko odehrává v okultně nacistických sférách a vyzdvihuje na světlo pojmy jako Ahnenerbe, Thule, Agartha, Tibet, gigantismus, vril nebo zdánlivě překvapivě také Yeti. Celkově jsem s knihou spokojený a spíše předčila mé očekávání.
Citace: Ta prokleté ponorka se vynořila z ledové propasti před třemi dny a za tu dobu si už několik vašich kamarádíčků ze starých časů, kteří k nám po válce přeběhli, střelilo kulku do hlavy. Řekněte mi, co může téměř devadesátiletého chlapa dovést k sebevraždě! Určitě ne staré krystalové přijímače nebo hromada plesnivých desek s Horstem Wesselem a Lili Marleen.

Andyska639
14.06.2020 1 z 5

Ačkoliv mám tento žánr ráda, tak mě kniha moc nezaujala. Přečetla jsem ji však do konce, nemám ve zvyku nedočítat knihy.


Sabina335
07.04.2020 2 z 5

Přečteno, ale... Námět je celkem dobrý, jenže se to čte hrozně těžko. Dost jsem se přemáhala a nutila ke čtení.

jprst
16.11.2017 1 z 5

Dříve než jsem začal číst tuto knihu, měl jsem si přečíst zdejší komentáře, ušetřil bych si zklamání. Ze slušnosti jednu*, a to ještě hodně malou.

Palorizek85
18.06.2017 4 z 5

Nevím, byl to dobrý nápad a nebýt toho závěru, mohlo to být i super.

Radous
13.06.2016 odpad!

Pan Garnier je nepochybně znalec a jednička ve svém oboru, beze srandy, viz jeho medailonek. Všechna čest. Nicméně stejně jako švec se má držet svého kopita, tak i tento muž by se měl držet svého oboru a i nadále publikovat čistě vědecké záležitosti. Psaní novel mu očividně nesvědčí.
Hodnotu jeho prvotiny - Mrazivého dědictví - bych přirovnal někam k tvorbě legendárního Uwe Bolla, mága céčkové filmové produkce.
Knihu jsem četl zhruba týden, mrazivý týden, stejně jako je titulek knihy. S každou další kapitolou jsem upřímně doufal, že se stane nějaký zázrak, obrat, který mi nechá spadnout čelist, páč jsem nevěřil, že je možné něco takového vypustit do světa literatury. No nic takového se k mé lítosti nestalo.
Těžko vypsat, co se mi příčilo více - jestli patetičnost či snad naivnost celého děje, jeho rychlost, nedomyšlenost .. a vůbec, je to hrozně neuvěřitelné (obsah děje). Autor využívá znalostí své profese, mytologii, kterou se léta zabývá - to samo o sobě by bylo a je zajímavé. Jenže v jeho románu to zabředne do děsivého a místy až trapného balastu. Velmi rád bych našel alespoň něco pozitivního, ale nic mě nenapadá. Určité popisy, například krajin či předmětů, jsou dobře udělané, jenže to bych přičetl spíš na vrub překladateli. Pro úplný obraz by bylo nejlepší si přečíst originál, no ale francouzsky neumím a ani se tak učit neplánuju.
Nemůžu to tvrdit s jistotou, už jsem četl kupu věcí, ale univerzužel tohle byla zatím největší zhovadilost, co se mi dostala před oči. Vlastně by to byl dost dobrý podklad pro výše vzpomenutého Uweho. Pane to by stálo za to. Pokud chcete vyhodit týden času, jděte do toho. Na druhou stranu si to ale přelouskat stojí za to, pokud chcete zjistit, kudy cesta nevede.

bbara155
23.11.2013

Odložila jsem nedočtené, nějak se tím nemůžu prokousat.

Makovník
05.08.2013 1 z 5

Tak to tedy byla blbost na en-tou, kde n je nějaké veliké číslo...:-)

Bylo to nereálné, těžko představitelné, na některých místech příliš odborné. Nadlidi, nesmrtelnost, nevysvětlitelné věci, které pak stejně nikdo pořádně nevysvětlí... Dále mně vadili příliš dlouhé odstavce. Možná to kritizuju až moc, ale špatně se mi v tom orientovalo.

Když už jsem si myslel, že nic horšího být nemůže, přišel závěr. Ten jsem tedy nepochopil. Respektive mě zklamal, vůbec nic se nedořešilo, prostě to skončilo, téměř v půlce věty. A nevím, jestli to je úplný konec, nebo autor chystá pokračování?

25%

Autorovy knížky

Romain Garnier
francouzská
2012  54%Mrazivé dědictví

Kniha Mrazivé dědictví je v

Právě čtených1x
Přečtených19x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce11x
Chystám se číst5x