Moudrost šamanů - Jak nás mohou dávní mistři poučit o lásce a životě

Moudrost šamanů - Jak nás mohou dávní mistři poučit o lásce a životě https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/406574/bmid_moudrost-samanu-jak-nas-mohou-davni-uHD-406574.jpg 4 19 9

Po celé generace předávají toltéčtí šamani svou moudrost ostatním. V souladu s jejich učením don Jose Ruiz, syn slavného otce dona Miguela Ruize, v této knize přibližuje čtenářům několik tradičních příběhů a doplňuje je zasvěceným výkladem. Jasně z nich vyplývá postoj dávných mistrů k lásce a k životu obecně. Šaman vede druhé k poznání, že pravda, kterou hledají, je v jejich nitru. Nechte se tedy těmito příběhy a ponaučeními vést k moudrosti, kterou máte v sobě!... celý text

Duchovní literatura Esoterika, astrologie, okultismus Literatura naučná
Vydáno: , Pragma
Originální název:

The Wisdom Of The Shamans. What the Ancient Masters can teach us about Love and Life , 2019


více info...

Přidat komentář

Rihatama
25.02.2024 3 z 5

Kniha mexického šamana alias čaroděje či medicinmana žijícího v Americe, nabízí vhled do života toltéckých šamanů - naguálů - "lidí probuzených". Zajímavé na Ruizově výkladu je přesvědčení, že všichni jsme, resp. můžeme být šamany. Abych byla přesná, všichni jsme naguály, šamany pak ti z nás, kteří si tuto svou stránku uvědomují, berou s otevřenýma očima na vědomí. Žila jsem téměř 4 a půl roku v severovýchodní Asii, odkud podle Ruize šamani původně pochází, a tam se šamanství nejčastěji dědí, přičemž proces zrození šamanky/šamana provází iniciační rituály nebo změněné stavy vědomí. Skutečně ale nemusí být člověk nutně ani příslušníkem etnika, z něhož nejčastěji pocházejí (např. ze sibiřské oblasti SV Asie - Cátani). Zajímavé je Ruizovo vnímání role šamanů ve společnosti - kombinace filozofa, spirituálního vůdce, lékaře, psychologa, přítele, mudrce, který zprostředkovává moudrost lásky a života. Opět se musím vrátit do Asie, kde se šamani dělili na ty praktikující černou a/nebo bílou magií. Určitě ne pouze "učitelé" lásky a života.

Moudrost šamanů vlastně představuje jakousi osobní, motivační příručku, jak se probudit, hledat pravdu, moudrost a lásku. Šaman se podle Joseho stává jakýmsi poslem pravdy. Přitom vlastně prožíváme sny - sen osobní, kdy vedeme život dle svých představ, a sen kolektivní, který tvoří všechny sny dohromady. Jen ten, kdo procitne, nebo má touhu ze snu procitnout, se může stát šamanem, nalézt osobní svobodu, dojít k poznání, kým je. Mimochodem, Jose je synem Dona Miguela Ruize, autora Čtyř (celkem pěti) dohod, o nichž se Jose rovněž v knize zmiňuje. Právě tyto dohody tvoří proces odnaučení se všeho negativního, co člověk předtím přijal do svého snu (rozuměj života). Negativity se můžeme zbavit např. odpuštěním.

Zajímavá pro mě byla část k totemovým zvířatům, kdy si člověk má vybrat tři zvířata - podle jejich vlastností - a svá totemová zvířata vyvolávat podle jejich síly, kterou v dané chvíli potřebujeme. Já měla za to, že totemová zvířata jsou nám dána, že si člověka samy vybírají. Jose si totemová zvířata vybírá sám :-). Krom řady dalších návodů a postupů se čtenáři dostávají např. návod k vytvoření mantry záměru (jak se chovat ve stresových situacích, čeho chci dosáhnout, kým chci být...). Nezbytnou součástí šamana jsou rituály a taky dohody, kterých Jose nabízí 7. Nad rámec známých 5 dohod hovoří o (6) smrti, která je naším největším učitelem a (7) životě, které se podle Joseho nejvíce. bojíme. Jenom nahazuji, nechci rozkrývat, co která dohoda nabízí, k tomu si třeba přečíst knihu, nebo aspoň prolistovat nejzajímavější části. Nemyslím ale, že je nutné chtít dosáhnout stavu a vnímání šamana, abychom knihu vzali do ruky. Pro mě je tato kniha, jako jiné jí podobné, zdroj informací, zprostředkovaných zkušeností a inspirace; vždy mě něco zaujme.

manka71
11.10.2023 5 z 5

Skvělá kniha, za mne lepší než čtyři dohody. Jen je dobré knihu neproběhnout, ale projít a občas se i vrátit.


Sirina
04.10.2022 2 z 5

Krásné příběhy plné pravdy, ale jinak mě kniha příliš nenadchla.

Luluhappy
07.09.2022 5 z 5

Krásná kniha plná pravdy. Po absolvování 12 šamanských meditací jsem nadšená o tom i číst. Příběh před každou kapitolou je perla. Moc hezké. Don Jose Ruiz jde ve šlépějích svého otce a jde mu to skvěle.

JIVaJaH
26.06.2022 4 z 5

Tento žánr je pro mě spíš neobvyklostí. Jsem ale ráda za přečtení a občasné zamyšlení nad člověčenstvím. Moc se mi líbily příběhy na úvod každé kapitoly.

DreamerX9
25.01.2022 3 z 5

Asi jsem čekala něco jiného ale i tak to bylo milé počtení. Hodně mě zaujali příběhy. Je to od každého kousek a k tomu upřímný a laskavý pohled nebo možnosti jak s tím pracovat.

Ajinka126
17.09.2021 2 z 5

Bohužel jsme si nesedli. Ráda čtu o buddhismu a jeho myšlenkách a tohle na mě působilo trochu "sektářsky". Ta volba slov a styl vyprávění nebyl pro mě.

LivieBorova
23.11.2020 5 z 5

Nádherná kniha!

markeb
24.02.2020 5 z 5

Neskutečná ,vynikající a upřimně napsaná. Psaná se srdcem na dlani.

Autorovy další knížky

Don Jose Ruiz
mexická, 1978
2010  81%Pátá dohoda
2015  67%Můj dobrý přítel chřestýš
2019  82%Moudrost šamanů - Jak nás mohou dávní mistři poučit o lásce a životě
2013  85%Vlny moudrosti
2013  95%Pátá dohoda - inspirační karty

Kniha Moudrost šamanů - Jak nás mohou dávní mistři poučit o lásce a životě je v

Přečtených29x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce23x
Chystám se číst15x
Chci si koupit6x
dalších seznamech1x