Moskva

Moskva https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/361205/bmid_moskva-eL1-361205.jpg 3 78 26

Návykový a velmi inteligentní thriller odehrávající se přímo v temném srdci komunistického režimu v období studené války. Štědrý den roku 1985. Na Rudém náměstí je nalezeno odkrvené a vyholené tělo mladého muže. Vzápětí zmizí dcera britského velvyslance. Pátráním je pověřen Tom Fox, major vojenské tajné služby, který je do Moskvy nuceně převelen. Jenže poslední, co mohou Sověti potřebovat, je cizí agent čmuchající v jejich rajonu. A vrah, jehož existenci Sověti nemohou vůbec přiznat, se chystá znovu mstít. První vražda byla totiž jen varováním.... celý text

Detektivky, krimi Thrillery Historické romány
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

Moskva , 2016


více info...

Přidat komentář

Ladinek
22.06.2023 4 z 5

Trochu jako Dítě 44 nebo film Park Gorkého. Hodně zajímavých postav a komplikovaný příběh. A samozřejmě temná atmosféra rozkládajícího se SSSR. Na konci trochu přitažené za vlasy, ale bezva zábava.

trudoš
02.11.2021 3 z 5

Bezvadná atmosféra, šílená zápletka. Nejde přitom jen o překombinovaný závěr, ve kterém spousta nápadů přijde nazmar a to na úkor nepříliš uvěřitelného rozuzlení, ale především o logiku jednotlivých detailů, které zůstanou až do poslední stránky nejasné či neznámé. Navíc je problém, že i přes množství textu se toho v knize vlastně až tak moc nestane. Od rozsahu čtyř set šedesáti stran bych čekal větší divadlo. Vše je pak ještě umocněno těžkou stylistikou, kdy se autor pokouší o jakýsi literární přesah, jenž má thrilleru dodat na významnosti, což ovšem selhává pro nesrozumitelnost. Tím spíš, že Jack Grimwood se snaží kombinovat špionážní motiv s honbou po sériovém vrahovi, ale namísto akčního děje čeká čtenáře spousta trudomyslného hloubání a zádumčivého vzpomínání, to celé v jednoduchém dějovém hávu. Přesto si vyprávění zachovává jistou fazónu „lepšího čtení“, ať už jde o podmanivé prostředí komunistického Ruska, nebo zajímavě vykreslené charaktery. Jen kdyby si to nehrálo na umění.


Greenfingers
03.02.2020 2 z 5

Tak trochu zklamání z knihy, která byla prezentována jako "must read". Co se dá dělat, naletěl jsem. Celá zápletka se mi jevila jako nanejvýš nevěrohodná, její zpracování bylo taky bídné. Nedoporučuji.

CharlesWard
31.12.2019 odpad!

Tohle byla pomalu škoda papíru a tiskařské barvy. Naštěstí zakoupeno za 160,- v LK. Ale i tak, je mi těch peněz líto!

ThomasRuhe
29.12.2019 2 z 5

Obálka s anotací byly hlavní důvody proč jsem tuhle knihu zvolil. Po obstojném začátku se příběh stal hodně protahovaným a postupně i nudným. Občas probleskla nadějnější pasáž, jenže ta pak sklouzla zpět do literární šedi.
Nakonec mě vyřešení případu přestalo zajímat, a to mě vlastně docela mrzí, protože zde byl velký potenciál na povedenou detektivku z doby Gorbačovova SSSR.
Moje hodnocení je tak za 2 hvězdy plus srp a kladivo...

jprst
25.08.2019 3 z 5

Nic mimořádného, z počátku slibný rozjezd, který ale postupně ztratí spád a očekávané překvapivé finále se nakonec změní v něco jako nouzový východ, jako by autor nevěděl, co s tím. Prostě nic , co by vyčuhovalo z řady průměrných thrillerů a zasloužilo si nějakou mimořádnou chválu.

Hella
18.07.2019 2 z 5

První část mě bavila, ale pak se do toho zapletly sny, což u knih vysloveně nesnáším; bludy typu - u postele mi sedí kdosi, anebo nesedí?; a příběh se hodně zašmodrchal. Taky mi vadilo naznačování, resp. nutnost aby si čtenář leccos domyslel. Notabene nedokážu číst popisy krutostí z válek, takže jsem pár stran musela přeskočit. Zkrátka snaha by byla, ale nepodařilo se.

Pepina19
15.05.2019 4 z 5

Kniha mě zaujala a dá se říct, že jsem ji přečetla jedním dechem.

frantisek5004
21.04.2019

Už se rím pokouším prokousat asi půl roku. Dvakrát za týden jednu kapitolu. Není to zrovna jednoduchý čtení. A rozhodně ne návykový. Jsou knihy, které si rád přečtu víckrát, u téhle budu rád, když jí vůbec dočtu.

kaffa
04.03.2019 3 z 5

mám rozporuplné pocity.... děj to má dobrý i postavy, dokonce ani více časových linek mi nevadí, ale je to pro mě psaný nějak až zbytečtně složitě.... začátkem sem se musela hodně trpělivě prokousávat.... navíc, hlavně když se rozplétaly motivy, tak je to prostě jen tak nějak naznačeno, že si chytrý čtenář domyslí.... no, asi nejsem chytrý či bystrý čtenář, tohle vysloveně nesnáším, když v knížce najdu.... další věc, co mi vadila, tak byla jména postav, když se jedná o román, kde se splétají osudy několika generací, tak by to mělo být odlišeno jasněji.... nevím, možná tomu uškodil jen překlad, ale to zjistím těžko....

Dandulka
09.01.2019 5 z 5

Super čtení. Když už to vypadá, že asi víte, kdo je kdo a co se bude dít dál, přijde zvrat o 180 stupňů! Prostě paráda!

DriftBooks
01.11.2018 1 z 5

Já se vážně té knize snažil přijít na chuť. Chvílemi mě to dokonce bavilo. Pročetl jsem se zhruba do poloviny, možná trochu víc. A pak jsem to – trochu zbaběle – vzdal.

Hned od začátku se mi líbila jedna věc. Měl jsem pocit, že autor ruské reálie zná naprosto skvěle. Nebo se mu prostě povedlo mě o tom přesvědčit. Sovětský svaz, konec osmdesátých let, perestrojka se sice blíží, ale většina obyvatel žije v zajetí divné a divoké minulosti. A v okovech despotického komunismu. Ale samotný příběh, samotný děj – to je tak trochu sci-fi. Ostatně – Jack Grimwood je jeden z pseudonymů britského autora Jona Courtenayho Grimwooda, jehož stěžejním zaměřením byla až do nedávna oblast science fiction a fantasy. Používá také jméno Jonathan Grimwood. Tento postup bývá tu a tam autory používán, pokud se zabývají různými žánry a nechtějí své čtenáře mást. Inu proč ne.

Při čtení jsem ovšem nabyl dojmu, že anoncovaný politický thriller je spíše scénář k temné počítačové hře ve stylu FPS v otevřeném světě, kde zimní zchátralá Moskva – včetně všech těch politických kreatur – hraje jen efektní kulisu. A ta hra je pořádně zamotaná. Člověk se během chvilky ztratí v jednotlivých levelech. Skáče se v prostoru i v čase. Hrou se míhá spousta postav. Zapamatovat si je skoro nejde. V každém levelu běží navíc nějaká samostatná kampaň. Hlavní hrdina Fox – Tom Fox – chlastá jako Rus. Vodku. Bez Martini. Netřepe. Nemíchá. Ovšem neohrožený a chytrý a nesmrtelný je jako jeho kolega Bond.

A proč jsem to nedočetl? Inu – nějak jsem se nemohl dostat do rytmu samotného vyprávění. Je to psáno tak… tak, že jsem neustále váhal mezi tím, zda je to fakt dobře a zajímavě pojaté, nebo je to otravný pokus o originalitu. A doteď vlastně nevím. Zkuste si to sami a uvidíte…

kalache
22.09.2018 4 z 5

...malý,jednoduše zařízený byt,jako by se stařec s neposednými vlasy rozhodl oholit život na dřeň a na rozdíl od většiny starých lidí nedovolil pozůstatkům dlouhého žití zaneřádit prostor...

francouz
14.08.2018 3 z 5

Je pravdou, že toto není úplně jednoduché čtení, které by každý, kdo sáhne po thrileru asi očekával. Nicméně autor, se vydal vyprávět nám příbeh posazený do několika rovin, které by se normálně měly protnout v dech beroucím finále.
Tak na to si musíte zajít chuť, protože těch rovin, postav a časů je zde opravdu tolik, že se musíte přizpůsobit tempu vypravěče.
Na druhou stranu jsou zde velmi působivé reálie, které nás zavedou do 2. světové války. Ale ruku na srdce, nějaké fotky po 40 letech od války, asi nemohou způsobit takový poprask, že by kvůli němu.... kdyby si člověk dal o dvoudecku bílého víc při čtení , tak se asi ztratí., nebo najde ?

Lucina88
16.07.2018

Na knihu jsem se hrozně těšila..a to byla asi právě chyba. Ztrácela jsem se ve jménech, těžkopádný styl psaní, který konkrétně mě vůbec nesedí.
Škoda...

čef
04.07.2018 5 z 5

Trochu rozčilující styl vyprávění - časté střídání času, míst a osob děje - a ty ruská a měnící se jména! Opravdu čtení pro velkou trpělivost a soustředění. Nakonec se ale ten hodně, ale opravdu hodně zamotaný příběh může i líbit už jenom pro to dobrodružství v něm obsažené. Pozoruhodného je zde však mnohem více - léta válečná ve Stalingradu a Berlíně, zvířecké jednání lidí i na vysokých postech a sovětská morálka - uvádím jenom namátkou. Spíše čtení pro pamětníky než pro ty později narozené.

genie
05.06.2018 2 z 5

Těžkopádné čtení. Na mě asi až příliš inteligentní thriller ... Některé postavy dost těžko uvěřitelné (podivná banda válečných veteránů), hlavní hrdina nezaujal ...

pobijecmuch
27.05.2018 2 z 5

No, já nevím, poslední dobou mají někteří spisovatelé velkou potřebu psát historické politické thillery o zemích bývalého východního bloku, aniž by tu zem navštívili. Své informace čerpají pouze z dostupných zdrojů a ještě si na tom udělají diplomovou práci. Zde mně napadá otázka proč třeba Kateřina Tučková nenapíše knihu o době Martina Luthera Kinga?
Kniha není špatná, dokonce chvílemi má i spád, ale přesto mně hlavní postava Toma Foxe neupoutala. Je to takové prázdné, nic co by vás chytlo od začátku až do konce. Prý to má i pokračování, ale asi už nic pro mně.

Prajzič
18.05.2018 3 z 5

Nemohl jsem se do knížky začíst 2x jsem ji odložil a vzal si jinou ale nakonec mě knížka bavila jen na můj vkus tam bylo moc jmen a někdy jsem se těžko orientoval.

markuc
25.04.2018 5 z 5

dobre napsana kniha - napinavy thriller, temna detektivka (misty skoro jak soucasna severska detektivka), vyborne napsane postavy, precizne popsane prostredi - dobre se cte, rozhodne tedy doporucuji