Mosad: Operace Eichmann

Mosad: Operace Eichmann https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37634/mid_mosad-operace-eichmann-ICj-37634.jpg 5 120 25

Podtitul: Dům na Garibaldiho ulici. Vzpomínky zakladatele izraelské zpravodajské služby Mossad na průběh operace, jejímž cílem bylo unést a postavit před soud známého nacistického zločince. Napínavé, témeř beletristické líčení. Pátrání a následné odhalení pravé totožnosti údajného argentinského občana. Průběh celé operace a předání Eichmanna spravedlnosti. Kniha je doplněna seznamem účastníků operace, mapkami a autorovým životopisem.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Literatura faktu , Politologie, mezinárodní vztahy

Vydáno: , Leda
Originální název:

The House on Garibaldi Street , 1997


více info...

Senga
Senga
01.02.2023 5 z 5

Skvělé, četlo se jedním dechem. Strašné mi přišlo, jak to celé muselo být utajené, aby ho nestihl někdo varovat - jak byli nacisté stále chránění. Škoda, že jim Mengele uklouzl...

Lukyn96
Lukyn96
24.01.2023 5 z 5

Výborně popsané okolnosti dopadení nacistické zrůdy Eichmanna izraelskou tajnou službou Mosad. Je zajímavé sledovat, co všechno agenti v souvislosti se svojí misí musejí řešit, od získání politického mandátu od nadřízených, přes sledování stop a pronájem konspiračních domů, až po nenápadné dopravení uneseného na místo určení. Je smutné, že Německo se k akci neodhodlalo, přestože dlouho vědělo, kde se Eichmann po válce zdržuje. https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/1292676-nemci-vedeli-kde-se-po-valce-skryva-eichmann


Nofar197
Nofar197
29.11.2022 5 z 5

Brilantní operace, brilantně napsana kniha.

rutto45
rutto45
04.08.2022 5 z 5

Brilantne a detailne opísaný lov izraelskej tajne služby na bývalého vysokopostaveného, nacistického pohlavára. Subjektívne najzaujímavejším aspektom knihy bolo Eichmannovo správanie po jeho únose. Čakal som všetko, ale nulový odpor teda nie. Obdivuhodná bola aj sebakontrola členov zúčastneného komanda, nakoľko za smrť niekoľkých ich rodinných príslušníkov priamo Eichmann zodpovedal a snáď milión drobností, na ktoré Isser Harel dával majzla ako pred, tak aj počas operácie. Skrátka kvalitne napísaná kniha.

Ajrad1981
Ajrad1981
28.06.2022 5 z 5

Po Životicích jsem nutně potřebovala knihu, kde nějaký esesák neunikl spravedlnosti (zvláštní, u žádné "osvětimské" knihy jsem tuto potřebu neměla). Eichmann sice neměl s Životicemi nic moc společného, ale říkala jsem si, že to vadit nebude. Nicméně svůj účel to bohužel nesplnilo, za což může fakt, že jsem neměla moc času na čtení, takže jsem Eichmanna honila docela dlouho. Pravda, tak dlouho jako MOSAD přece jen ne, ale i tak. I tak jsem si knihu a hlavně pátrání užila.

Měla bych jen pár drobných výtek. Vysvětlivky k úvodu jsem chvilku hledala, sice jsou celkem logicky hned za úvodem, ale nějak bych byla radši, kdyby byly pod čarou. A seznam osob mi přišel zbytečný. Jednak jsem si ho nepamatovala a nechtěla jsem se pokaždé vracet a taky ke každé osobě, která se objevila na scéně, stejně následovaly nějaké informace. Tyto drobnosti ovšem nesnižují morální hodnotu knihy, nemůžu jinak než dát 5*.

konicekbily
konicekbily
24.05.2022 5 z 5

Autor byl tehdy šéfem izraelských tajných služeb a sám osobně řídil supertajnou operaci, jejímž cílem bylo odhalit válečného zločince a provést jeho únos do Izraele. Pěkné dokumentární čtení bez příkras a zbytečné "vaty". Pokud chcete přesně zjistit, jak to tehdy bylo, zde je podle mne jenom pravda, nic než pravda.

Miliarda
Miliarda
31.12.2021 5 z 5

Naprosto brilantní sonda do jedné z nejslavnějších špionážních operací všech dob. Isser Harel, jakožto její "strůjce", odhaluje obrovské množství informací o samotné operaci, překážkách, které museli jednotliví operativci překonat a hlavně o jejich psychickém rozpoložení tváří v tvář jedné z největších nacistických zrůd v historii. Pro milovníky historie a špionážních operací je tato kniha naprostá povinnost.

jirimatejka
jirimatejka
20.06.2021 4 z 5

Zajímavý příběh, kniha určitě stojí za přečtení. Z pohledu dnešní doby je fascinující, jak muselo být složité takovou akci naplánovat a řídit.

Mirek240
Mirek240
29.03.2021 5 z 5

Cloveku se az nechce verit, co vsechno je mozne bez internetu a mobilnich telefonu. Uzasna kniha o odvazne akci na dopadeni jednoho z nejvetsich zlocincu. Mrazeni v zadech pri vzpominkach jednotlivych ucastniku na svoji rodinnou minulost v kombinaci s poutavym pribehem vas nenecha knihu odlozit a zaroven po jejim precteni budete dlouze premyslet a doufat, ze uz nikdy nebude duvod na operace podobneho typu.

Marylaa
Marylaa
31.01.2021 5 z 5

Na literaturu faktu neobvyklé čtivé. Dokonce čtivější než kdejaký román.
Kdysi jsem viděla nějaký film, teď jsem zjistila jak moc tam byla celá operace zjednodušená.

Placi
Placi
14.05.2020 5 z 5

Vzpomínky na jednu z nejúžasnějších a nejznámějších tajných operací 20. století. Komplexně propracovaná akce izraelských tajných služeb na únos jednoho z hlavních vykonavatelů zrůdného nacistického plánu na vyvraždění židovské populace - Adolfa Eichmanna - jeho převezení na území státu Izrael a řádné postavení před soud lidu, který napomáhal vyhlazovat. Prakticky každý z členů komanda měl přímou zkušenost s Holocaustem nebo se přinejmenším stoprocentně dotkl jejich rodin. Vedle příprav a samotného zadržení a únosu Eichmanna je velice zajímavý jeho postoj k celé záležitosti, kterým se ostatně odborně zabývala autorka židovského původu Hannah Arendtová ve své knize Eichmann v Jeruzalémě: Zpráva o banalitě zla.

esma
esma
29.03.2020 5 z 5

Lidstvo je schopno úžasných činů, ale lidi jako Eichmann nás nutí zůstávat při zemi a žít s vědomím, že i takoví jedinci existují a existovat budou. Na členy Mosadu působil Eichmann dojmem obyčejného úředníka a on se svého úřadu se zhostil velmi odpovědně : podařilo se mu zorganizovat likvidaci 6 miliónů lidských bytostí...
K tomu není co dodat.

jarda155
jarda155
29.02.2020 5 z 5

Pokud berete knihu do ruky, tak o obsahu je jasno.
Co už na první pohled jasné není, je to, jak je to napsané, neuvěřitelně čtivě a příběhově, což jsem tedy u tohoto tipu knihy ani vzdáleně nečekal.
Nerad knihy doporučuji, každý má totálně jiný vkus, ale zde dělám výjimku, tato by mohla zaujmout jak fakty, tak tím jak plyne.

Staňula88
Staňula88
12.12.2019 5 z 5

Nesmírně čtivá kniha, po dlouhé době jsem nemohla odtrhnout oči. Pravdivý příběh o statečnosti pár jedinců, kteří jsou ochotni riskovat svou svobodu, jen aby chytili "netvora" jménem Eichmann. Tohle špionážní drama se mi líbilo od první do poslední strany.

KrizekCZ
KrizekCZ
29.09.2019 4 z 5

Zajímavá knížka se spoustou informací, možná až moc. Skoro to je, jako bychom četli autorův zápisník během akce. Zpravodajská část je hodně zajímavá a dokazuje jednu věc. Na začátku velkých věci byla, je a bude náhoda. Samotné provedení operace je dle mého názoru spíše pro odborníky, protože to jde do opravdu velkých detailů, kdy už to začíná být pro běžného čtenáře nudné. Pro dlouhý zimní večer jako dělané.

petbrab
petbrab
29.07.2019 5 z 5

Fascinující příběh o dopadení Adolfa Eichmanna v Argentině od přímého účastníka.
Autor, který se sám na akci podílel, nám tu ukazuje i malé detaily, které vedly k úspěchu.

Aroucaria
Aroucaria
26.06.2019 5 z 5

To byl ale nářez! Vůbec jsem to nečekala! Agent Mosadu vysekl knihu, u které jsem přestávala dýchat a byla napnutá jak kšandy! Styl byl strohý, jak zápis agenta, ale to tomu právě dodávalo šmrnc. A další přidaná hodnota - skutečná událost - tomu dodává totálně mrazivý příběh!

eva5397
eva5397
06.05.2019 5 z 5

Tato kniha mě úplně pohltila. Velmi zajímavé detaily, posloupnosti celé akce. Určitě doporučuji všem kteří se o tuto dobu zajímají.

alcan
alcan
26.03.2018 5 z 5

Skvělá kniha, skvělý příběh.

kahuda01
kahuda01
24.10.2017 4 z 5

No zas tak čtivé, jak jsem čekal to nebylo...