Mortina

Mortina https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/388556/bmid_mortina-J3u-388556.jpg 4 153 49

Mortina série

1. díl >

Príbeh, pri ktorom umrieš od smiechu. Mortina je síce dievčatko, ale je iná ako ostatné: je to dievčatko strašidlo. Spolu s tetou Nebožienkou žijú vo vile Rozvalinke a so svojím psím kamarátom, chrtom albínom, ktorý sa volá Truchlík, tvoria nerozlučnú dvojicu. Mortina by chcela mať rovnako starých kamarátov, s ktorými by sa hrala a zabávala, ale má prísny zákaz ukazovať sa ostatným, lebo by sa jej mohli zľaknúť. Jedného dňa nastane tá správna príležitosť: sviatok Halloween. Mortina si nemusí ani vymýšľať kostým… Čo sa však stane, keď ostatné deti prídu na to, že žiadnu masku nemá?... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Pohádky
Vydáno: , Egmont (SK)
Originální název:

Ghoulia / Mortina , 2017


více info...

Přidat komentář

Monike
11.10.2023 5 z 5

Pecka, jak text tak ilustrace.

IVANA0123
17.08.2023 5 z 5

Tak knihy této autorky mě vyloženě nadchly. Milé, humorné a malinko strašidelné - přesně tak, aby byly přímo na míru věkové kategorii, pro kterou jsou určeny. Ale ani dospělí čtenáři se nebudou nudit. Autorka myslela i na ně, a tak se občas v textu objeví poznámky a hlavně drobnosti na obrázcích, které asi dítě nepochopí, ale dospělé pobaví. Takže hledejte. A nej nej jsou v knize hlavně ilustrace. Knihy jsou prostě krásné. Zásluhu má jistě i překladatelka, která si vyhrála se jmény a tak ve vile Rozvalince kromě Mortiny potkáte i tetu Neboženku, psa Truchlíka, prastrýce Zlověstila nebo dědečka Katafalka ve druhém díle. Za mě prostě jedna velká jednička, takže na databázi 5*. Doporučuji.
(8/23)


Sjuzana
27.03.2023 5 z 5

Moc mile ilustrace a pekny pribeh, knizka se dceri 8 let libila

hippiesak
27.10.2022 4 z 5

Tak toto je hodně povedené. Italka Barbara Cantini, která to sama napsala i nakreslila, stvořila milou malou dětskou knížku, která bavila nejen 8 letou dceru, ale i mě :) Děti musí být podle mě nadšené. Ty ilustrace jsou fakt parádní a zejména se mi líbí ten smysl pro detail :) Každý obrázek mě bavilo si prohlédnout dopodrobna :) Po dlouho době DOPORUČUJI a to se bavíme o dětské knize!

Květinka008
24.10.2022 5 z 5

Nadhera! Miloucky pribeh, jeste milejsi ilustrace a krasne pocteni. Puvodne koupena knizka na Halloween u kamaradcinych deticek, ale myslim, ze si ji nakonec necham :-)

oblakaknih
17.09.2022 4 z 5

Mortina je ideální knížečka pro nastolení pravé podzimní atmosféry! A ačkoli je stoprocentně dětská, pro mě osobně byla skvělým a odpočinkovým proložením jiných, složitějších knih.

Má v sobě ukrytý příběh s ponaučením a šťastným koncem!

Mortinu je možné si oblíbit i na tak malém množství stran, je zajímavou postavou s duší obyčejné malé holčičky toužící po kamarádství.

Knihu máte přečtenou během 20 minut, stránky jen utíkají pod rukama a není možné od ní uprostřed odejít.

Co bych vyzdvihla nejvíc jsou malé nenápadné detaily a hlavně překrásné ilustrace!

Děj je jednoduchý, ale hezky plyne. Ačkoli mě při čtení nic moc nepřekvapilo, jsem moc ráda, že jsem si Mortinu přečetla.

Kobzíci
06.08.2022 odpad!

Kniha nebyla ani trochu vtipná, jak hlásá podtitulek. Jediné plus je krátký text pro začínající čtenáře a krásné ilustrace. Vhodný příběh na Halloween, ale jinak nezaujalo.

Mesačnica
23.07.2022 3 z 5

(SPOILER) Aj keď som neumrela od smiechu, knižka zanechala vo mne dobrý dojem. Bolo to veľmi milé, aj keď je to ladené v morbídnom duchu. Ďalšie časti boli tiež pekné.

lenkaabooks
16.07.2022 4 z 5

Pro čtenáře od 7 let. Pár stran, větší písmena, krásné ilustrace. Mortina je malá holka - strašidlo , která touží po kamarádovi. No, jak se říká, každý problém má své řešení - blíží se Halloween.

SonaH
30.06.2022 4 z 5

Milá knížka o holčičce, která byla strašidlo, ale toužila se kamarádit s obyčejnými dětmi. Přečteno za chvíli. Mně i dcerce (8) se to líbilo. Je to pro 1. stupeň a báječně se hodí číst na Halloween.

verka5083
09.02.2022 5 z 5

Nádherná kniha, která pohltí i dospělé. Už se těším, až si přečtu další díl.

Becca_books
31.12.2021

U knihy mě zaujala na první pohled obálka A jelikož se blíží Halloween, objednala jsem ji synovi. Ten je zatím v půlce ale já jsem nevydržela a přečetla jsem si knihu celou sama ️
Děj není nijak překvapivý ale je to milá knížka s moc pěknými ilustracemi a vtipnými poznámkami. Určitě pořídím I další. Pro sebe

š.m.i.k
31.05.2021 4 z 5

4* dávám výhradně za ilustrace. Příběh za nimi ani ne pokulhává, přímo kulhá... I když je na jednotlivých stránkách málo textu, není podle mě vhodný ani jako první čtení, věty svou skladbou nejsou tak jednoduché. A asi to bude určeno spíš jako četba pro školkáčky.

Ivet_V
29.04.2021 5 z 5

Krásná knížka s krásnými ilustracemi. Kdybych to četla jako malá, byla bych z toho úplně unešená. Ale i teď jsem v tom příběhu našla jisté kouzlo. Hrozně miloučká knížka.

Kolombus
21.03.2021 4 z 5

knihu ocenia deti viac než dospelý človek. Príbeh a nosná téma "zapadnutia" do kolektívu a o potrebe priateľstiev je pekne spracovaný. Popukať od smiechu som sa teda nešla ale to grafické spracovanie je parááááádne.

IvetKl
16.02.2021 5 z 5

Překrásné ilustrace, do kterých jsem se zamilovala!

MiLiška
08.01.2021 5 z 5

Ani já jsem neumírala smíchy, jak slibuje obálka, ale naprosto a navždy jsem se zamilovala do nádherných ilustrací!!! Kniha je krásná, i když je děj jednoduchý (nebo spíš stručný). Překlad jmen by si určitě zasloužil další hvězdičku! Je jasné, které další knihy budu kupovat...

LadyCharlene
11.12.2020 5 z 5

Moc krásná knížka pro děti o velkém trápení jedné strašidlácké holčičky. Ty ilustrace miluju. Mohla bych to číst pořád dokola a dokola a dokola. I když je to tak krátká knížečka ukrývá v sobě poselství jedinečnosti a jinakosti. Jsi jiný než ostatní? To neznamená, že si kamarády nenajdeš. :) Roztomilé, veselé a krásně halloweenské počteníčko, teším se na další díly.

sgjoli
15.05.2020 3 z 5

Myslím, že malé děti, kterým je příběh určen, tuhle knihu asi ocení lépe než já.
Každopádně co se mi hodně líbilo, je ta kresba, ta mne zaujala velmi. A také nápaditost jmen v Mortinině ponuré a pochmurné rodině mi přišla zajímavá - myslím, že si s tím naše paní překladatelka hezky pohrála.
Pokud hledáte nějaký propracovaný složitější děj, tak zde ho bohužel moc nenajdete. Ale chápu, že to lze jen těžko od knihy chtít, když je určena spíše pro menší děti a že to tomu bylo uzpůsobeno. Na mne to bylo až moc jednoduché a až moc ploché. Přemýšlím akorát nad tím, jestli kniha není až moc morbidní, když má být určena dětem. Ale asi nejsem úplně ten, kdo by měl něco takového posuzovat a dělat nějaké soudy, nicméně tato otázka mi při čtení docela dost rezonovala v mysli.
Také mne trochu zarazilo to, že podtitulem knihy je "Příběh, při kterém budeš umírat smíchy". Nevím, jestli jsem něco neprošvihla, ale já ta ten humor fakt nenašla. Tak si říkám, kde se stala chyba...
Za mne takový průměr, ale asi to berte s nadhledem, nejsem cílová skupina.

blackoutzuzi
13.05.2020 5 z 5

Mortina je děsně rozkošný příběh o tom, že být odlišný rozhodně není nic špatného. Ukazuje, že právě v odlišnosti je síla a určité kouzlo, které může okolí i fascinovat! Příběh je to neuvěřitelně milý, jednoduchý a pohladí vás po duši :))
No a co je největší plus knihy? Ty ilustrace! Do těch se nejde nezamilovat! Jsou do detailu propracované, nápadité, poutavé a navíc ve vás evokují typické kresby Tima Burtona :))