Mořský jestřáb

Mořský jestřáb https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/519263/bmid_morsky-jestrab-Hlb-519263.png 4 4 4

Romantický příběh se odehrává koncem 16. století za vlády Alžběty I. Šlechtic z Cornwallu, Oliver Tressilian, je zasnouben s krásnou Rosamundou Godolphinovou, která jeho lásku opětuje, přestože ho její bratr nenávidí. Když je její bratr zabit, vina padá na Olivera a Rosamunda nevěří, že je nevinný. Pro Olivera se věci rychle vyvíjejí k horšímu, a nakonec se ocitá v otroctví ve Středomoří a dostane se do bohatého Alžíru, kypícího města, které je tavícím kotlem mnoha ras a národností. O několik měsíců později se v Alžíru setkáváme s obávaným muslimským korzárem známým jako Sakr-el-Bahr neboli "Mořský jestřáb". Stává se zde terčem intrik pašovy sicilské manželky Fenzileh a jejího syna Marzaka. Prozatím je však pod ochranou samotného paši a chystá se vrátit do Cornwallu, aby se pomstil... Hrdina zažije zradu, křivdy, utrpení v otroctví, projde proměnou a plánuje pomstu, přičemž je zcela nepochopen svou láskou. Olivera není snadné si oblíbit, dovede být bezohledný a krutý, ale je také schopen sebereflexe, smíření i změny k lepšímu.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Historické romány
Vydáno: ekniha , Meisterkoch
Originální název:

The Sea Hawk , 1915


více info...

Přidat komentář

hanzmb
23.08.2023 4 z 5

Celé mládí, kdy bych tyto autorovi knihy hltal, jsem musel vydržet s Odyseou a Scaramouchem. Nyní se mi v krátké době dostala do ruky již 3. nově vydaná Sabatiniho kniha. Obrovský dík za to patří nakladatelství Meisterkoch a překladateli panu Činčurovi. Samozřejmě nejde o nějaký literární klenot, spíš bych to hodnotil jako takovou červenou knihovnu pro chlapy. Ale i my máme své dny :-). S obrovskou dávkou nostalgie jsem se pročítal tímto sice korzárským, ale přitom středomořským příběhem. Jen mám strach, aby ta nostalgie nakonec nebyla začátek stařecké demence a s ní spojený návrat do dětství.

braunerova
28.07.2023 3 z 5

Příběh plný dobrodružství, vášnivé lásky a nenávisti se odehrává na konci 16.století v Anglii a Alžíru. Kniha se čte dobře, ale není v ní nic, kvůli čemu bych se k ní chtěl vrátit. Co mi hodně vadilo, byly odkazy na neexistující historické prameny, třeba 18 svazků dějin údajně sepsaných sirem Henrym Goadem. Takový malý podfuk na čtenáře.