Moře, objevy, staletí

Moře, objevy, staletí https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77190/more-objevy-staleti-77190.jpg 5 22 6

Zámořské objevy od starověku po 19. století. Populárně vědecká práce o objevování neznámých oceánů a pevnin Země se zaměřuje především na události, které měly podstatný význam pro historický vývoj. Autoři vycházejí z objevů antiky, na jejímž odkazu stavěl evropský středověk vrcholícím ,,stoletím velkých zeměpisných objevů’’ a seznamují s osudem mořeplavců a objevitelů v pozdějších dobách 19. století.... celý text

Přidat komentář

Amneris
13.12.2022 5 z 5

Jde o úžasnou ucelenou publikaci, která obsahuje všechny objevné plavby v naší historii. Člověk si ani neuvědomí, jak velké množství území bylo díky zámořským plavbám objeveno a kolik nových potravin díky nim dnes bereme tak, že jsou v našich zemích odjakživa. Jediné, co mě na knize mrzelo, že neobsahuje žádné mapy, které by ukazovaly, jakými cestami mořeplavci pluli.

Adapa
05.02.2021 5 z 5

Skvěle napsaná knížka, která mě provázela mým dětstvím a ke které jsem se nyní po mnoha letech vrátil a byl jsem nadšený stylem psaní a popisováním jednotlivých objevitelů a mořeplavců. Neustále jsem u toho měl v ruce telefon a hledal další a další fakta na wikipedii a zjišťoval si více o objevitelích Aljašky, Nové Země, Karibiku, Austrálie… Skvěle to vtáhlo do děje, přeneslo mě to do jiných dob na jiné světadíly.
Rozhodně všem doporučuji.


Hun
16.07.2019 4 z 5

Kniha vyšla už v r. 1980, a tak se vymyká současnému trendu omezovat v populárně-naučných knihách množství textu. Připravte se na opravdu dlouhé čtení.

Po obsahové stránce je tedy kniha informačně velmi bohatá, místy až příliš – na některých místech je těch zbytečných detailů opravdu až otravně mnoho. Nicméně podá vám ucelený přehled o postupném objevování dalekých krajů a zaplňování bílých míst na glóbu od starověku až po zmapování Antarktidy v 19. století. Textově dobré, jen v první třetině občas stylisticky neobratné.

Mám jedinou výtku, zato zásadní: V knize prakticky zcela chybí mapy. Kniha o zámořských plavbách – a bez map! A tak čtete o pouti od ostrovu k ostrovu, od souostroví k ústí té a té řeky a vůbec netušíte, kde se nacházíte. Namísto map jsou v knize nic neříkající, podivné ilustrace. Vzhledem k zaměření knihy to považuju za velmi zásadní nedostatek, mapy mi při čtení chyběly opravdu zoufale. Škoda.

Lesní_chodec
28.03.2019 5 z 5

Takhle nějak si představuju populárně-naučnou knihu, která má kvality vědecké práce a přesto všechno se čte snadno jako kvalitní beletrie. Nemám co vytknout. Téma objevů je zde rozepsáno opravdu široce a na nic neni zapomenuto! Jsem přesvědčen, že i ve světovém měřítku by podobná kniha byla považována za vysoce kvalitní!

koci.utd
01.02.2016 5 z 5

Další výborná kniha, pod kterou je podepsán pan profesor Skřivan. Máte-li rádi období zámořských objevů, určitě doporučuji.

kolema
09.11.2013 5 z 5

Kniha se vyznačuje velmi vysokou autentičností, což z hlediska žánru, který zastává, je velice důležité. Knihu velmi doporučuju spousta zajmavých faktů.