Moravská válka

Moravská válka https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/15025/bmid_moravska-valka-g8I-15025.jpg 4 16 4

Historický román představuje výraznou osobnost Jana Adama z Víckova, vůdce valašských vzbouřenců ve 20. letech 17. století na Moravě. Protestant Jan Adam z Víckova, pán na Lukově a Čejkovicích, neztrácí ani v tíživé době po porážce českých stavů na Bílé hoře naději v lepší budoucnost a konečné vítězství. Čestný, odvážný a obětavý příslušník starobylého moravského rodu, odmítající přestoupit ke katolické víře, hledá společně s emigranty pomoc u sedmihradského knížete Bethlena, kterému se podařilo v Uhrách shromáždit vojsko a v létě roku 1621 začíná obsazovat Moravu. Součástí protihabsburského povstání jsou i oddíly odhodlaných Valachů z horských vesnic, do jejichž čela se postaví Jan Adam. Po porážce povstalců a uzavření mírové smlouvy jej Bethlen jmenuje svým zvláštním vyslancem. Čtyři roky udržuje spojení uherského knížete s emigrantským ústředím v Berlíně a dvorem krále Fridricha Falckého v Haagu. I když je velmi rozčarován postojem západních politiků a stále více pochybuje o svém poslání, převáží nakonec pocit odpovědnosti a v roce 1627 se vrací na Moravu a opět se zapojuje do dalších bojů. Román, podávající celkem přesvědčivý obraz méně známých událostí třicetileté války, byl napsán roku 1969.... celý text

Přidat komentář

vincek1
03.09.2017 4 z 5

Dost dlouho mi trvalo, než jsem se srovnal se stylem jakým autor píše. Příběh mi připadal jakoby beznadějný, až pesimistický a zřejmě vystihoval náladu části obyvatel po bitvě na Bílé hoře. Neustálé putování hlavního hrdiny. Souhlasím s názorem čtenářů lancelota a tenaxe a proto jsem je "opalcoval".

lancelot
27.06.2016 3 z 5

Kniha námětem zajímavá, ale autor mě svým stylem psaní trápil. Nečetlo se mi to úplně lehce.


tenax
11.08.2013 4 z 5

Zajímavý román, psaný osobitým jazykem. Měl jsem dokonce pochybnosti o zařazení knihy do edice Karavana, která byla určena pro dětské čtenáře. Styl vyprávění je dost náročný na pochopení situace a souvislostí v pobělohorské době. I pro běžného dospělého čtenáře by byly vhodné nějaké vysvětlivky. Ale mně se to moc líbilo.

jprst
09.04.2012 4 z 5

Historické příběhy pro děti a mládež autor umí. A to dokonce tak dobře, že to mí potomci přečetli svižně a bez komentářů, a dokonce padla otázka: Máš něco podobného ?