Moje výsostná láska

Moje výsostná láska https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13571/moje-vysostna-laska-13571.jpg 3 4 2

Historická novela nizozemského autora líčí rozporuplnou osobnost španělského krále Filipa II. prostřednictvím vyprávění jednoho z jeho dvořanů, holandského matematika a architekta, přítele, s nímž ho spojuje osudová láska k jedné ženě. Španělského krále Filipa II. při cestě po Nizozemí zaujal v roce 1548 mladý holandský učenec, jehož jako architekta pozval na svůj dvůr a věnoval mu nečekaně svou důvěru. Vztah mezi králem a dvořanem přerostl v obapolnou náklonnost a přátelství, u vypravěče ještě zdůrazněné naprostou věrností. Krásná dvorní dáma, která v obou mužích vzbudila osudovou vášeň, se stala pro vypravěče zdrojem celoživotního trápení, protože vztah panovníka a oddaného dvořana se rázem mění v pudovou rivalitu dvou mužů, v níž ale jsou šance na vítězství předem určené. U králova smrtelného lože vzpomíná Holanďan s rezignací na bolestnou epizodu jejich přátelství, pocit ztráty a trpkosti ale nic nemění na oddanosti a obdivu k milovanému panovníkovi, jehož poslední chvíle se snaží ulehčit.... celý text

Literatura světová Novely Historie
Vydáno: , NLN - Nakladatelství Lidové noviny
Originální název:

Mijn soevereine liefde


více info...

Přidat komentář

los
09.04.2023 3 z 5

konfesijní vyprávění, zasazené do historických kulis královského dvora;
milostný trojúhelník se společensky nesourodými vrcholy;
a kdo někdy zažil záchvat dny, vcítí se nejlépe do líčení Felipových posledních dnů...

Hanina61
12.10.2015 4 z 5

Velmi zajímavý pohled na jedno období nizozemských dějin, ohledně kterého jsem doposud měla nemalou mezeru. Ničím nepřikrášlený pohled na rozporuplnou osobu vladaře Filipa II., vyprávěný z pohledu osoby mu velmi blízké, učence Marnixe de Veer, muže, který jej ctil, obdivoval i nenáviděl zároveň, je zároveň příběhem jejich osudové celoživotní lásky ke stejné ženě.
"Neboť já, který se narodil v roce 1528 a na základě tohoto letopočtu si přiřkl dokonalý trojúhelníkoý vztah, nemohu než potvrdit, že Felipe, Isabela a já jsme spolu nerozlučně spojeni."
Čtenářům historických příběhů vřele doporučuji.


Autorovy knížky

Tomas Lieske
nizozemská, 1943
2003  60%Moje výsostná láska

Kniha Moje výsostná láska je v

Přečtených5x
Knihotéce1x
dalších seznamech1x