Moje ulice v Paříži

Moje ulice v Paříži https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/351422/bmid_moje-ulice-v-parizi-uwv-351422.jpg 4 34 11

„Někteří lidé se podívají na rue des Martyrs a vidí ulici. Já vidím příběhy,“ zní úvod spisovatelky Elaine Sciolino ke knížce, ve které popisuje bohatou historii a rušný život jedné pařížské ulice. Svět kolem se mění, ale rue des Martyrs si stále zachovává svůj půvab. Elaine odhaluje kouzlo a osobitost ulice i jejích různorodých obyvatel, díky nimž Paříž ožívá ve vší své velkolepé kráse. Moje ulice v Paříži vás okouzlí svou jedinečností i vylíčením každodenního pouličního života.... celý text

Literatura světová Romány Cestopisy a místopisy
Vydáno: ekniha , Motto
Originální název:

The Only Street in Paris: Life on the Rue Des Martyrs , 2016


více info...

Přidat komentář

Medvědářka
25.03.2024

Mě se kniha líbila. Mám ji v knihovně už opravdu dlouho a její čas přišel až teď.
Styl vyprávění autorky mi sedl. Paříž jejíma očima mě bavila. Poznala jsem historii a kulturu, ale chápu, že někomu by se tyhle podrobné popisy mohli zajídat.
Obálka knihy tomu dala další plusové body navíc.

DominaCZ
15.10.2022 1 z 5

Hvězda za přebal.
Na tu ulici jsem se dívala a nic extra neshledávám.
Pro mě je přitažlivý svět věžáků, Hongkong, Soul, Tokio atd. a ne krámy kde "nejsou dveře a tak tam prší, v zimě je tam zima a v létě kruté horko".

Přijde mi tohle zbožňování přehnaný.
Shrnula bych to tak, že ona všem leze do řiti a jak z knihy vidno, všichni jí údajně taky.

Prodavači ji chtějí nutně poznat osobně a "herci na opačné straně ulice pro mě POKAŽDÉ sehrají šest mini představení a chodí za mnou sousedé i obchodníci, aby mi vyprávěli o ulici jak se změnila".
Jistě, každý se z ní podělá, z Američanky...

Já čekala že to bude třeba kniha o tam žijících lidech a jejich dnech ať už real nebo fikce, nebo třeba příběh třeba jakože páru, čekala jsem den ulice v dešti, prostě cokoliv...jen ne cestovní popis pro zájemce o návštěvu Paříže, a ještě přehnaně nesympoš napsanou, to fakt ne.


Ehwaz
29.06.2022 2 z 5

To je poprvé, co se nemohu rozhodnout pro hodnocení. Kniha je napsaná velmi kvalitně, příjemně, čtivě - 4 hvězdičky. Ale dle mého mínění nejde o beletrii, ale turistického průvodce psaného beletristickým způsobem, a to jsem číst nechtěla - 0 hvězdiček.
Zkrátka obálka a popis knihy jsou zavádějící. Kniha je v podstatě čistým podrobným faktografickým popisem části Paříže prokládaným malými útržky lidských příběhů. Kdo čeká román, nedočká se.

Gweny
29.08.2021 5 z 5

Překrásná knížka, u které jsem už v průběhu čtení dostala chuť projít se po Rue des Martyrs, nakouknout do obchůdků, přivonět si k horé čokoládě, na jazyku pocítit chuť sýra a zapít ho douškem vína. Vydat se do Michouova kabaretu, poznat taje restaurátorské práce a uzřít na vlastní oči a pocítit celým svým tělem i duší život v ulici, která je sama pro sebe celým světem. Člověk tu najde vše, na co si vzpomene, a i když se časy mění, staré obchody zanikají, aby místo nich vznikly nové, Rue des Martyrs si stále nejen díky svým obyvatelům drží svého ducha.

Kniha je hodně popisná, především ze začátku. Zapamatovat si vše, o čem Elaine píše, je nemožné. Pokud má ale čtenář bujnou fantazii, není pro něho těžké přenést se skrz písmenka přímo na Rue des Martyrs a procházet se tam spolu s autorkou, jejíž láska k Paříži a především k této ulici je doslova hmatatelná.

koriandr
24.04.2021 2 z 5

Pro mě hodně historie a celkem dost čtení o architektuře. Nezaujalo mě to. Pro milovníky Paříže to asi bude zajímavé.

Jirinamac
26.03.2021 5 z 5

Autorka je dobrá vypravěčka a její příběhy se moc dobře čtou. Knížku jsem četla dost dlouho, protože jsem často při čtení brouzdala i v Google mapách. Nejlepší možnost by byla ta, že si to člověk proběhne osobně. Ale to už určitě neprožiji. Žánr je spíš cestopis a místopis než román.

Moncele
31.10.2020 5 z 5

Tip na přečtení této knihy přišel od dlouholetého zpravodaje Českého rozhlasu (možná i České televize) ve Francii Jana Šmída, který se o ní zmínil v jednom rozhovoru. Je až neuvěřitelné, kolik je možné napsat o jedné pařížské ulici, když se umíte dívat, umíte se ptát a máte rád lidi. Každá kapitola je vlastně příběh sám o sobě, kdy pojítkem je ulice Rue Des Martytrs, její barvy, vůně a hlavně lidé, kteří tady žili a žijí své životy. Doporučuji, luxusní záležitost, získáte i další náměty na knihy, filmy nebo hudbu, kterou žila tato pařížská ulice. I když se ulice mění, poslední kapitola dává tušit, že její duch přežije...

andrii24
21.09.2018 3 z 5

...voní po archivní eleganci Francie. Bedekr rýmů, rytmů a ducha. Každodenní setkání srdce a atmosfér. Souznějící cinkot dvou sklenek, drobných radostí "hudby múz," zdobných momentek.

Marcela52
19.07.2018 5 z 5

Velmi poutavé čtení o Paříži. Čtenář se dozví hodně zajímavostí nejen z historie města, ale především si užije barvité popisy nejrůznějších prodavačů v jedné z ulic na Monmartru. Škoda, že malé krámky a svérázní prodavači mizí nejen z Paříže, takže jakýkoliv pokus udržet alespoň v paměti něco ze "starých dobrých časů", je třeba ocenit. Doporučuji na dovolenou, určitě vám ji tato milá kniha zpříjemní...

bookcase
08.02.2018 4 z 5

Víceméně dokument, původně jsem čekala román, ale i tak - milé čtení o jedné ulici.

menalinda
30.12.2017 4 z 5

Krásná kniha o neobyčejně obyčejné ulici a jejich obyvatelích.O pospolitosti,navázání přátelství s "náplavou".Mám chuť se tam vypravit,procházet,sledovat dění,nakupovat v malých krámcích,fotit a nakonec se posadit do kavárny a nasát atmosféru pomalu podobně mizících míst.

Štítky knihy

Paříž města

Autorovy knížky

Elaine Sciolino
americká, 1948
2017  74%Moje ulice v Paříži

Kniha Moje ulice v Paříži je v

Právě čtených1x
Přečtených51x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených4x
Knihotéce99x
Chystám se číst59x
Chci si koupit8x
dalších seznamech3x