Moje rudá knížka

Moje rudá knížka https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/455270/bmid_moje-ruda-knizka-8UM-455270.jpg 4 48 18

Hravě a nevážně o menstruaci. Menstruace je přirozený proces. Ale spíš se o ní mlčí nebo je tiše trpěna. Může ale být zajímavá, inspirativní, nebo dokonce vtipná? Grafička a výtvarnice Lenka Blažejová věří, že ano. A proto ručně napsala a vytvořila obrázkovou knížku plnou lehkosti a humoru. Seznámíte se v ní se zajímavostmi z historie, ale i ze žhavé současnosti. Kdo byl praotec vložek, kdy přišla lepicí revoluce nebo kdo je v Indii „menstruační muž“? Objevíte, proč je lepší červená než modrá a z jakého důvodu je menstruační krev ceněna. Dozvíte se, jak proměny nálad souvisejí s přílivem a odlivem hormonů i koloběhem v přírodě a že je to tak v pořádku. Knížka je věnovaná všem ženám a dívkám „na Měsíci“, ale určitě pobaví i muže.... celý text

Přidat komentář

_Brunetka_
02.10.2023 4 z 5

Od téhle knížečky jsem tak nějak úplně nevěděla, co mám čekat, ale ve výsledku pro mě byla opravdu milým překvapením. Autorka podává téma menstruace příjemným a nenásilným stylem, z kterého si něco odnese každý. Je jedno, jestli jste muž, nebo žena, máte zkušenosti, nebo s celým tímto „procesem“ teprve začínáte. Jsou tu totiž trefně popsané ty největší základy, ale zároveň jsem se dozvěděla tolik zajímavých a nových věcí, u kterých by mě to ani nenapadlo. Historie menstruačních pomůcek a samotné menstruace, vysvětlení těchto procesů v těle, užitečnost menstruační krve, různé bizarní situace, rozmanitá pojmenování pro tyto „problémy“ to všechno a mnohem víc tu najdete. Musím pochválit i grafickou stránku, která je za mě výstižná, jasná a určitě povedená. Zároveň tu nechybí ani lehký humor. Nejvíce ale oceňuju myšlenku přijít s takto tematicky zaměřenou knihou, která může mnohým lidem pomoct nebo jim něco předat. Považuju za absurdní a velkou chybu to, jak byla menstruace v minulosti tabuizovaná a Moje rudá knížka krásně připomíná právě to, že je běžnou součástí lidského života, ne žádným důvodem pro stud.

Skodinka89
19.09.2023 odpad!

Hledám ideální knížku jak citlivě se seznámit co malé slečny čeká. Osobně bych tohle dceři nepořídila, náhodné informace a některé zbytečné.

Abych nebyla jen zlá, tak z celé publikace bych využila jednu dvojstranu pro praktické vysvětlení pro dceru.


Gurtha
18.07.2023 2 z 5

Knížka je krásná ale chaotická - informace jsou zde řazeny naprosto náhodně, něco jsou dočista výkřiky do tmy. Našla jsem zde dvě fakta, která jsem nevěděla ale mnohé další zde, z mého pohledu, chybí.
Nevím, jak na knížku reagují teenagerky, a jako jistý základ je to rozhodně lepší než to, co následovalo po tom, co nám paní učitelka na základní škole rozdala vložky, ale pro mě je to zklamání.
Ps: své čtenáře si knížka očividně našla, jen doporučuji prolistovat, než ji někomu koupíte k svátku;)

Akléda_
09.07.2023 5 z 5

Po knížce jsem pokukovala už dlouho a tak jsem ráda, že jsem se k ní konečně dostala. Byla jsem překvapená, že i když sama menstruuji už cirka osm let a menstruace je téma, o které se zajímám i mimo svůj cyklus, dozvěděla jsem se dost nových informací. Knížka je příjemně hravá a zároveň nenásilnou formou vzdělává, což mi přijde super. Ilustrace jsou nápadité, líbí se mi, že je vše provedeno s výraznou převahou červené. Knížka je hrozně roztomilá a dozvíte se od každého něco, ať už přímo o menstruační krvi, o cyklu, o pomůckách nebo i o spoustě dalších věcech. Jsem moc ráda, že taková kniha vznikla a doufám, že se dostane k co nejvíce lidem. Já mám v plánu jí dát přečíst svojí mladší sestře a svému příteli, protože i když se menstruace může zdát jako čistě holčičí téma, není tomu tak.

SynD
19.12.2022 3 z 5

3 a půl *

milá zábavička, jen jsem asi doufala, že se dozvím více nového (třeba jako v Ovoci poznání). reakce čtenáře pode mnou ale ukazuje, že tato detabuizační literatura je ještě stále potřeba; a tak bych rudé knížce přála více mužských čtenářů.

los
14.07.2022 odpad!

no fuj, to vám to nestačí každý měsíc???
(+ ještě ty kyselý ksichty pár dní před a někdy i po?)

vyhledával jsem téma 50. léta 20. stol. a tohle byla "chyba algoritmu", ale hrůzné je to snad ještě víc: nejen kvůli těm bizarním obrázkům (třeba obrovskej letící tampón, áááá), ale co hůř - většina stran je celoplošně křiklavě červená (můžeme být rádi, že k tomu ženský nepotřebujou taky srp a kladivo)

eliska2106
14.01.2022 5 z 5

Super nápad, pěkně zpracovaný, zajímavé informace. Koupila jsem ji ze zvědavosti a myslela, že po přečtení daruji nějaké kamarádce, ale uvažuju, že jí nechám v knihovničce a někdy se k ní zase vrátím. Navíc mám doma malou dceru, pro ní se bude taky hodit :-)

jonyrico
29.06.2021 5 z 5

Přiznám se, že mnoho věcí pro mě bylo zcela nových. Lenka Blažejová téma skutečně podává humornou formou, a proto se při čtení zajímavostí jistě pobavíte a nezřídka vám vykouzlí úsměv na rtech. Co bych rád vyzdvihl, jsou velice milé ilustrace, které knize dodávají "šmrnc". Každý, kdo se rozhodne do knihy nahlédnout, se dozví, jaké vložky se v průběhu let nosily, kdo stál za jejich vynalezením, jaké všemožné triky se vymýšlely, když bylo vložek nedostatek apod. Autorka však nezapomínán ani na menstruační kalíšky a další přírodní náhražky vložek. Přeci jen, planetu máme jen jednu.

Moc se mi v knize líbilo, že se autorce povedlo opravdu velké množství informací vměstnat do útlé knížečky. Vždyť co se běžně dozvíte na "pouhých 105 stranách? Je velice milé si i z takového tématu umět udělat legraci a nebrat ho natolik vážně, jak ho někteří členové společnosti stále prezentují. Informace jsou předkládány většinou heslovitě či v krátkých větách. Kromě samotné menstruace se v knize nacházejí i zajímavosti o těhotenství, ženských vajíčkách, ovulaci, prostě o všem, co by mělo být obecně známo. A jako navíc - Víte, jak to mají zvířata?

Můj názor a zároveň odpověď na otázku ze začátku recenze je takový, že kniha skutečně přínosná je. Informace poskytuje nevážnou formou včetně tuny zajímavostí... našel jsem zde vše, co jsem očekával, a i něco navíc. Domnívám se, že se v knize nemusí inspirovat pouze mladé dívky, ale vzhledem k množství zajímavostí bych ji doporučil každému, kdo se nebojí trochy té krve.

AlčaH
18.06.2021 4 z 5

Malá knížka, která obsahuje základní informace i vybrané zajímavosti o menstruaci - přirozené věci, která je bohužel ve společností pořád tak trochu tabu.

Formát je přizpůsobený tomu, že je kniha určena především mladším čtenářkám/čtenářům - je v ní spousta ilustrací a relativně málo textu. Přesto se ale autorce daří dotknout se celé škály témat (od první menstruace, přes různé druhy menstruačních pomůcek až po PMS a menarché) a krátce je představit. Některé stránky jsou čistě informační, některé jsou vtipné, některé jen umělecky ztvárňují tuto součást života... Každopádně to společně funguje dobře.

Je důležité, že vycházejí podobné počiny, které pomáhají bořit zdi a citlivě otevírají právě taková témata. Věřím, že tato kniha pomůže zejména mladým lidem se s menstruací lépe seznámit, nebát se jí, nedémonizovat ji a nestydět se za ni. :) V tom vidím její největší přínos. I pro dospělé to ale může být zajímavé počtení - možná se díky knize zbaví vlastních hluboce zakořeněných obav a třeba i pocitu trapnosti, nebo v ní přinejmenším najdou nějaké zajímavosti, o kterých zatím neslyšeli.

madlenka3189
07.06.2021 4 z 5

Od knihy jsem bohužel měla větší očekávání než to, co mi nakonec dala. Čekala jsem spíše více humoru nebo alespoň informací a obojího tam bylo málo. Kniha se asi hodí především pro malé čtenáře, kde se poprvé setkají s pojmem menstruace a pak si o tom se staršími mohou více pokecat. :) Ale i tak je kniha zajímavá, jen jsem nejspíše nebyla cílovka...

lenkabla
01.06.2021

Moje rudá knížka Lenky Blažejové je asi první pořádná publikace o menstruaci, kterou vytvořila Češka a kterou lze beze strachu svěřit do rukou nejen mladým slečnám těsně před první menstruací. Knížka je to opravdu rudá, barevné spektrum doplňuje pouze bílá a světlejší červeň. Autorka je ve svém výrazu úsporná a drží se toho, že na každou stránku patří jedna ucelená informace – i tak se jí ale na zhruba stovce stran daří představit menstruaci jako kulturní i biologický fenomén. Nevyhýbá se ani takovým věcem, jako je krev prosáklá skrze kalhoty, čímž pomáhá detabuizaci celého tématu. Všechny reálie ze života ženy zároveň výrazně výtvarně stylizuje a doprovází je jednoduchými vtipnými komentáři: zkrátka pojmenovává to, o čem se často mlčí. Věnuje se také tématu jazyka spjatého s menstruací, včetně slov, kterými menses označujeme – a nachází spoustu báječných pojmenování! Řekly jste někdy, že vám „na semaforu začala svítit červená“ nebo že „přišli rudoarmějci“? Pohraje si i se zkratkou PMS: je to premenstruační syndrom, anebo naopak síla? Právě tyto drobné změny v pohledu na menstruaci považuji za další z významných kvalit knihy, stejně jako autorčinu schopnost širšího vhledu – třeba když poukáže na pestrý výběr v oblasti menstruačních pomůcek včetně mnoha druhů menstruačních kalíšků nebo když poznamená, že kdyby ženy měly možnost se na pár dní zklidnit a zvolnit tempo, byla by menstruace pro mnohé podstatně méně bolestivá a nepříjemná.
Eva Marková, A2 - kulturní čtrnáctideník 05/2021
Zdroj: https://www.advojka.cz/archiv/2021/5

Bája89
02.05.2021 2 z 5

Hravě a nevážně o menstruaci, tak to rozhodně ne. Kniha byla velkým zklamáním. Nato, že její vznik inspirovala Velká kniha čůrání, tak si z ní nevzdala ani kapičku vtipu. Tiskovina, která se tváří jako projekt, který láme zažitá tabu je spíš trapným bizarem s několika zajímavostmi. Velký tematický potenciál zůstal nevyužit. Škoda.

veronika_m
26.04.2021 2 z 5

Za mě velké zklamání. Těšila jsem se, že to bude vtipně o menstruaci. Mně to přijde spíš trochu trapně a mnoho věcí z historie holčičky nemohou pochopit, pokud jim to nepovykládají babičky. Takže na to, že jsem si objednala hned dvě s tím, že jednu dám neteři, tak asi těžce zapadne v knihovně bez dalšího povšimnutí.

martinakraus
18.02.2021 3 z 5

V rámci čtení 3 knížek o menstruaci (Červená je přece fajn, Moje rudá knížka a TO: Všechno o menstruaci) jsem se rozhodla pro hodnocení pomocí jejich porovnání:
Předně bych touto cestou chtěla poděkovat autorce za zaslání.
Jedná se o nejkratší a zároveň nejmenší ze všech zmiňovaných knížek o menstruaci. I přesto, že nemá příliš textu a nejde o vyprávění, jako spíš o výroky na každé straně, je svým způsobem strukturovaná do kapitol (a i na tak krátkém rozsahu najdeme rejstřík obsahu, čehož si moc cením).
Obsahově se čtenářka dozví něco z historie a najde zde stručně podaná fakta a základní rady do (především) začátků menstruování. Formou a ilustracemi je dle mého názoru spíš pro mladší čtenářky, které menstruace teprve čeká nebo jsou právě v jejich začátcích. U některých stránek jsem se musela trochu pozastavit, sem tam mi to osobně přišlo nevhodné a trochu "cringe", ale zpracování není nijak odrazující a vzhledem k jejímu obsahu a velikosti neodradí čtenáře/čtenářky dojmem encyklopedie nebo něco podobného.

Zmiu
04.02.2021 5 z 5

Opravdu jsem se hodně zasmála. Čekala jsem trochu knihu pro ezo eko ženy, a ono vůbec.

bookcase
22.12.2020 5 z 5

Hravě, s humorem i nadhledem o ryze dámských věcech. Více v záložkách v recenzi.

makushenka
10.11.2020 4 z 5

Hravě pojatá knížečka zahrnuje podstatné informace, které by mohly dospívající dívku zajímat, ale na které by se třeba mohla stydět ptát. Třešničkou na dortu je dostatek neotřepaných zajímavostí týkajících se ženského cyklu.

eva3992
31.10.2020 4 z 5

Hravě a nevážně o menstruaci. Aby už menstruace nebyla tabu a mohli jste se o ní přirozeně bavit. Najdete v ní něco o pomůckách, cyklu, pms, o náladách a i o historii.

Tahle knížka je super. Bezva nápad ji takto zpracovat. Udělat ji vtipně, ale i zároveň poučně. Úžasné ilustrace, které knize dodávají šmrnc.

U knížky jsem se musela nahlas smát, ale zároveň jen usmívat. Možná nostalgicky, možná pochopením. Překvapilo mě, že pomůcky pro menstruaci vymysleli muži a fakt hodně jsem se zasmála u mýtů a pověr. No a taky jsem se dozvěděla, že menstruace má svůj mezinárodní den ;-)

Tahle knížka si zaslouží, aby se o ní mluvilo a aby putovala (nejen) mezi ženami. Já ji rozhodně využiji při povídání o menstruaci se svou dcerou.

Tak co? Jdete do toho, aby menstruace už nebyla tabu?

Štítky knihy

populárně-naučné publikace menstruace

Autorovy další knížky

Lenka Blažejová
česká, 1974
2023  87%Cíťa
2020  80%Moje rudá knížka
2019  80%Mému miminku: Průvodce po ztrátě miminka narozeného i nenarozeného
2022  80%Senzitivní sešit Cíťa

Kniha Moje rudá knížka je v

Přečtených62x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených4x
Knihotéce13x
Chystám se číst24x
Chci si koupit7x