Moje puberta na draka

Moje puberta na draka https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/455358/bmid_moje-puberta-na-draka-Dzp-455358.jpeg 4 8 6

Knížka Moje puberta na draka je vtipným a autentickým vyprávěním příběhu jedné mladé dívky v období budování socialismu. Těm, kteří tu dobu zažili, se vybaví ve vzpomínkách stejné nebo velmi podobné útržky. Těm mladším pomůže odpovědět na otázku, jaký byl každodenní život běžného mladého člověka - jak to vypadalo u nich doma, ve škole, o čem si povídali, jak se bavili ve volném čase, o čem snili.... celý text

Přidat komentář

bookbypatrik
11.04.2021 3 z 5

Moje puberta na draka je další autobiografická kniha od autorky Šárky Rosové Váňové. Tentokrát, jak už název napovídá, z období puberty.
Už u prvního dílu se mi líbilo, že jsem mohl nahlédnout do doby, kterou jsem nezažil. Je to pro mě tak objevení něčeho nového a pro další to může být třeba skvělé zavzpomínání.
Moje dětství na draka mě každopádně oslovilo o trochu více, možná to bylo tím, že se skoro vše jen točilo ohledně prvních lásek, ale chápu, že to k tomu patří.
Autorka má milý styl psaní, oceňuji také ilustrace, které tentokrát byly ještě povedenější!

Marekh
27.01.2021 5 z 5

Děkuji autorce za poslání knihy včetně věnování, které mi napsala. Kniha mi udělala obrovskou radost a ihned jsem se pustil do čtení a knihu jsem přečetl poměrně rychle. Jedná se o pokračování knihy (2. díl) MOJE DĚTSTVÍ NA DRAKA. Kniha plynuje navazuje na první díl a strukturně je podobná prvnímu dílu. Autorka v této knize vypráví o své pubertě, jejich studentských letech na učilišti, dočteme se o různých brigádách, kterých se zúčastnila. Kniha se odehrává v 80. letech 20. století a uzavírá ji sametová revoluce 1989 a počátky po revoluci. Hlavním tématem knihy jsou autorčiny první lásky – první rande, první pusa, první milování. V knize se nachází humor, ale také se v ní vyskytují okamžiky, při kterých mi ukáply slzy. Některé okamžiky byly hodně silné, hodně emotivní a hodně osobní. V knize se nachází také deníkové záznamy, které si autorka psala v období dospívání, což je určitě fajn. Opětovně jako v prvním dílu se i v této knize vyskytují její rodiče včetně bábušky, dědy a babičky. Zajímavé bylo také vyprávění jejího taťky o roce 1968 a o zážitcích z vojny. Z knihy na nás dýchá atmosféra osmdesátek – zakázaná hudba, nové vycházející hvězdy české pop music, věčné fronty na banány a další nedostatkové zboží, na které moji rodiče vzpomínají, nakupování v tuzexech, pokud jste ovšem sehnali bony, návštěva kin a nespočet dalších věcí. Byla to doba, na kterou pamětníci vzpomínají ať už v dobrém nebo ve zlém. Každé doba má své klady i zápory.

Kniha je oproti prvnímu dílu obsáhlejší, je členěna do 3 částí, které jsou pojmenovány názvem třídy, ve které autorka studovala na učilišti. Kniha má krátké kapitoly a má oproti prvnímu dílu jiného ilustrátora. V knize se vyskytuje méně ilustrací než v prvním dílu, nicméně ilustrace jsou pěkné. V knize se vyskytují rovněž fotografie z autorčina archivu. Po jazykové stránce je kniha v naprostém pořádku, nenašel jsem téměř žádné překlepy. Kniha je po grafické stránce pěkně zpracovaná a bude dělat čest společně s prvním dílem v poličce mé knihovny.

Myslím si, že čtenářům, kterým se líbila kniha MOJE DĚTSTVÍ NA DRAKA, se bude bezesporu líbit také kniha MOJE PUBERTA NA DRAKA. Autorka knihu psala 2 roky a knihu vydala samonákladem. Knihu lze ve fyzické podobě koupit pouze na jejím e-shopu. Na čtení této knihy jsem se těšil a byl to příjemný čas, který jsem strávil s touto knihou. Kniha je vhodná pro děti a také pro pamětníky, kteří se v této době narodili a žili. Přál bych si, pokud by se autorka rozhodla napsat 3. díl, který by se odehrával v 90. letech. Na 90. léta také vzpomínám. Knihu Moje dětství na draka jsem hodnotil na 80 %, knihu Moje puberta na draka hodnotím na 100 %. Myslím si, že kniha si to rozhodně zaslouží. Pokud bych knize dal nižší hodnocení, tak jsem přesvědčen o tom, že by si to nezasloužila a vnitřně bych s tím nebyl smířený. První díl se mi líbil, ale druhý díl se mi líbil ještě o něco více. Možná to bylo způsobeno tím, že 80. léta mi byla bližší, vzpomínám si na různé chvíle, které jsem osobně prožil a také věk Šárky se posunul do věku dospívání a její myšlení a popisované události byly zase v jiné rovině, než když byla v dětském věku. Pokud by se čtenáři rozhodli, že se pustí do čtení těchto knih, nejlepší ze všeho by bylo začít nejprve s četbou prvního dílu a následně pokračovat ve čtení druhého dílu.

Tuto knihu si přečetla také moje mamka a knihu hodnotí na 80 %. Byl jsem docela překvapený, že knihu přečetla poměrně rychle během 3 dnů. Čtení ji bavilo. Zavzpomínala si také na internát, ve kterém byla ubytovaná a různé příhody, které prožila během studijních let včetně brigád, kterých se zúčastnila. :)

Citáty z knihy, které mne oslovily:

Začít život jinak, neznamená chtít ho opravovat, ale vrhnout se do jeho víru po svém.

Co lidem dáváš, měl bys i dostávat zpět.


Pája761
23.01.2021

Knížku jsem si dala k Vánocům. Za mě pecka, jakoby autorka popisovala mé vlastní vzpomínky na onu dobu. S chutí jsem se na mnoha místech zasmála, takže mohu jen doporučit

Attila
06.01.2021

Krásná kniha z období, kdy člověk už není dítě, ale není ještě dospělý člověk s ukotvenými názory. Střetání snů s realitou, to vše v lehkém humorně pojatém stylu. Svérázná autobiografie člověka, který stále o něco usiluje, snaží se a nedá se odradit neúspěchy.
Těším se na další díl, řekněme Můj život na draka.
Všem můžu doporučit, stejně jako díl předchozí, Moje dětství na draka.

musketyrka7370
06.01.2021

Děkuji za knížku “Moje puberta na draka”... prostě je to i MOJE puberta... jako bychom s autorkou byly vzdálené ségry... hábky z praporoviny, Jarmilky s ustřiženou gumičkou obarvené v barvě Duha, vlasnoruční pletení a šití všeho možného, jen aby to “frčelo”... zájezdy do Maďarska pro “zipáče”, později “plísňáče”.... první lásky, taneční... všechny možné větší i menší průšvihu na brigádách... jen ten internát mě minul, ale za “intrikánkama” (=ubytované na intru , tak se jim říkalo) jsem chodila moc ráda. První lásky a zklamání, přípravy na maturu, mejdany, přísný táta... Píšu to páté přes deváté, ale takový mišmaš mi naskakuje, když si na svoji pubertu vzpomenu. Prostě bláznivá léta! A díky téhle knížce jsem si vzpomněla dokonale.
Teď si ode mne “Pubertu” půjčila 18-iletá neteř... jsem zvědavá, co na to bude říkat.
Ještě jednou díky za vzpomínky, které by jinak zničila skleróza...
Díky!
Renča

lokomotiva885
24.11.2020 5 z 5

Knížku jsem přečetla jedním dechem a jakoby mě navrátila do těch let, kdy jsem tyto roky také prožívala. Barvitě viděno očima ne už dítěte a ne ještě dospělého, kdy všechno bylo opravdové, pravda se chtěla říkat a cítit pevně. Víra v to, že vše je nádherné a pokrytectví nemělo místo. Složité roky, pády i cesty vzhůru; Šárko je vidět, že jsi vždy byla velmi silná a dodneška se dokážeš zase postavit rovně a jít dál. S modrou knížkou ...dětství na draka jsou tyto dvě moje oblíbené a pro pěknou pohodu se k první vracím a ke druhé vracet budu.