Moje chlapecká válka: Varšava 1944

Moje chlapecká válka: Varšava 1944 https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/420101/bmid_moje-chlapecka-valka-varsava-1944-25s-420101.jpg 4 25 9

Podtitul: Skutečný příběh třináctiletého vojáka, hrdiny polského odboje. Skutečný příběh o hrdinství, obětování a naději. Působivá kniha plná těch nejmenších detailů a vzpomínek, zároveň však ucelený obraz válečných událostí. Dílo Bohdana Hryniewicze je jedinečným autentickým pohledem na heroické i tragické Varšavské povstání a zároveň strhující osobní výpovědí chlapce, který dospíval v trýznivém období druhé světové války. S odzbrojující upřímností popisuje německou i ruskou okupaci, přičemž hlavní část jeho příběhu spočívá v podrobném líčení průběhu 63 dnů trvající městské bitvy v ulicích, domech i kanalizaci Varšavy. Tehdy již jako třináctiletý mladík aktivně působil v protinacistickém odboji a byl platným členem legendární jednotky KB Nalecz. Co však tuto knihu činí skutečně výjimečnou, je její přesah - kdy osobní vzpomínky zasazuje autor do širšího kontextu a podává tak ucelenou výpověď o událostech, které zásadně změnily politickou mapu Evropy.... celý text

Romány Válečné Historické romány
Vydáno: , CPress
Originální název:

My Boyhood War: Warsaw 1944 , 2015


více info...

Přidat komentář

heavy66
19.08.2023 4 z 5

Autobiografická kniha popisuje varšavské povstání v létě 1944 očima třináctiletého chlapce Bohdana, aktivního účastníka bojů. Bohdan vypráví o těžkých bojích v ulicích města, včetně smrti svého bratra a mnoha přátel, bez zvláštních emocí. Stejně tak o poválečné době, kdy musel z Polska utéct, protože veteráni povstání byli pronásledováni komunistickými úřady.

medlovice
06.09.2021 5 z 5

Splnit osmnáctý bod Čtenářské výzvy 2021 pro mě bylo nejtěžší. Protože pro mě je těžké najít místo, kde bych se nechtěla ocitnout. Nevadí mi vesnice, těžká práce, chtěla bych se ocitnout v pravěku nebo se brodit bažinou, láká mě středověk i budoucnost , chci do Ruska, na Sibiř , Černobyl , harém , piráti , každá doba má své kouzlo, jen jedno ne , jedno bych nepřežila. Válku . Kniha je dobře napsaná , ale válku , si nevychutnám ani při čtení.


Lothar.777
27.04.2021 3 z 5

(SPOILER) No, hrdina pochází z Vilniusu (Vilna, Wilna), na začátku knihy je to trochu nudné, spíš politika, kdo tam zrovna vládnul (Polsko, Rusko, Litva, Rusko, Německo, Rusko...) a jak se choval. Povstání ve Varšavě už je chytlavější, jako příliš mladý sloužil jako spojka u jednoho praporu nepravidelné armády (AK, AL, NSZ, KB...trochu v tom byl hokej) a popisuje boje o jednotlivé významnější budovy a jednotlivé bloky domů. Některé věci si vycucal z prstu, něco je trochu nepřesné, něco spíš jen slyšel. Popisuje boje s SS, Wehrmachtem, řádění Dirlewanger. Mluví o padlých kamarádech a příbuzných, o naději, kterou v té době představovala Rudá armáda. Ta je nechávala vykrvácet, v rámci svojí divnopolitiky dělala naschvály i ostatním Spojencům a do boje se zapojila až po kapitulaci, kdy přinesla všude známý Russian standard (krádeže, loupeže, vraždy, znásilňování), který jí vydržel i po válce a nejen v Polsku. Ale občas se v textu objevila zajímavá informace a člověk je za to vděčný. Autor byl vyznamenaný a občas mu to otevřelo nějaká dvířka, takže později utekl na Západ a za moře a pak už je jen nuda po válce. Četlo se to chvilkama celkem slušně, ale asi by se dalo napsat líp.

Čtenář112
29.01.2021 5 z 5

Zde jde je vidět jak jsme každý jiný. Někomu se kniha špatně čte a mě se četla velmi dobře. Příběh je vyprávění přímého účastníka Varšavského povstání, které trvalo 63 dní. Je psaná otevřeně s popsáním zbraní a událostí, které se tehdy od začátku války odehrávali. Za mě veliká spokojenost.

tomsk
21.01.2021 4 z 5

Vzpomínky přímého účastníka Varšavského povstání. Životní příběh Hryniewicze by si (z mého pohledu) zasloužil zpracovat lépe.

vojteska70
12.11.2019 3 z 5

Dočetla jsem. Ale špatně se to čte

Páájinka
12.02.2019 4 z 5

Konečně dočteno. Kniha je zajímavá, ale četla se mi špatně.

Stufa
07.07.2018 5 z 5

Autor narozený toho času v polském Wilnu (Vilniusu) popisuje svoje zážitky mladého chlapce:
- okupace Rusy na začátku II.světové války (kterou rozpoutali Rusové společně s Němci) a perzekuci obyvatel oddíli NKVD
- okupace Litevci, kterým Rusové nakrátko zabrané území předaly a politevšťování obyvatel
- opět okupace Rusy po zabrání Litvy a perzekuci obyvatel oddíli NKVD
- okupaci Němci po útoku Němců na SSSR (operace Barbarossa) a perzekuci obyvatel Gestapem - tuto fázi již zažil po přestěhování ve Varšavě
Autor se narodil v problematickém regionu, na který si vztahovalo práva více států.... a prostě se střídali podle momentální situace na politické scéně.
Pronásledování lidí bylo ale za všech stejné, lišilo se snad jen svoji intenzitou (nejhorší byli Němci a Rusové) - židy ale pronásledovali snad všichni včetně Poláků a Litevců....
Autor se ve Varšavě stal součástí skautského oddílu a jako jeho člen se v utajení připravoval na budoucí úkoly v osvobozené vlasti - ve Varšavě existovali utajené polské školy atd., jednou z částí byla příprava na podporu vojenské účasti na osvobozování Varšavy. Po vypuknutí povstání ve Varšavě do něj aktivně zasáhl a jako spojka svého praporu působil převážně v předních liniích - popis bojů a událostí kolem je výborný - zjevně se jednalo o již tehdy vzdělaného a technicky nadaného chlapce, který měl o městě výborný přehled - mimo jiné popisuje i použité prototypy německé výzbroje, které si němci testovali na povstalcích.
Při povstání přišel o staršího bratra a řadu blízkých lidí, z jejich praporu přežilo pouze pár vojáků.
V knize je popsána vlastenecká odvaha mladých lidí a touha po svobodě, která nebyla hlavně z ruské strany podpořena. Rusové prostě neměli důvod pomáha Armii Krajovej - pro ně to byl naopak nepřítel, po kterých po "osvobození" Polska opět šla NKVD. Po konci bojů se mu podařilo společně s matkou opustit město jako civilista a brzy pochopili, že v sovětském Polsku pro ně není místo - postupně se protloukali poválečnou evropou až do Ameriky.

Renatecka
16.12.2017 3 z 5

Bohužel mě kniha vůbec nebavila, po 86 stranách ji odkládám.