Moje cesta k lamům

Moje cesta k lamům https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/313602/mid_moje-cesta-k-lamum-ztz-313602.jpg 5 48 6

Podnázev: Buddhové střechy světa. Na konci šedesátých let se vypravili Ole a Hannah Nydahlovi na svatební cestu do Nepálu. Tam poznali 16. Karmapu, hlavu linie Karma Kagjü, který jim předal učení Diamantové cesty. Jejich cesta se zároveň stala setkáním kultury Východu a Západu. 16. Karmapa je požádal, aby nauky Diamantové cesty šířili na Západě a sloučili ze dvou tak rozdílných kultur to nejlepší. Lama Ole dodnes založil téměř 300 center (k datu vydání knihy, pozn. vydavatele) linie Karma Kagjü pod přímým vedením Gjalwy Karmapy, nyní 17. inkarnace Thaje Dordže. V Mojí cestě k lamům Ole Nydahl přibližuje atmosféru prvního setkání s naukami a učiteli Diamantové cesty. Zároveň svým svěžím a originálním stylem přibližuje účení lidem ze Západu.... celý text

Přidat komentář

Metroušek
03.10.2021 3 z 5

Duchovní cestopis, na kterém si cením upřímnost podobnou vlastnímu životopisu Daniela Reeda. Za Nydahlem stále cítím silné ego, a docela by mě zajímalo, jak se něho a podobné své následovníky dívá Buddha Šákjamuni.

Miky88
04.04.2019 5 z 5

Zajímavá kniha, která popisuje cestu Oleho a Hannah k buddhismu. Znám lidi, kteří jsou buddhisti a zažili podobné věci jako oni, i když v mnohem menší míře. Takže i když je možné, že některé prožitky byly "přiovlivněny" důsledkem konzumace drog, tak pořád je obdivuhodné, že se s pomocí buddhismu z tohoto "drogového světa" dostali ven.
Zároveň bylo zajímavé číst o životě v Tibetě a okolních světch, stejně jako o lidech jako byl 16. Karmapa, Kalu rinpočche a Cečhu rinpočhe. Pro mě jako pro nebudhismy byla kniha velmi zajímavá a našla jsem v ní i poučení.


karlo
12.01.2016 4 z 5

Spíše cestopis a deník o tom, jak se Ole dostal k buddhismu. Psané celkem čtivě, měl jsem občas problém se odtrhnout, dokreslující fotky.
Jen autor se tímto diskredituje a od své verze buddhismu mě úspěšně odradil. Popisuje naprosto nereálné zážitky a vydává je za skutečná vidění / znamení - bez ohledu na užívání drog. Byl to v podstatě feťák, pašerák a dealer.

DarekDevil
03.01.2015 5 z 5

"Buddhista" jak poleno Ole Nydahl popsal velmi zajímavým způsobem svou cestu do Tibetu a k buddhismu. Pasáže o tom jak se mu něco zjevilo nebo viděl nějaké barvy si však mylně vyložil jako znamení od Buddhy a dalších duchovních činitelů tibetského buddhismu, aniž by si po letech sebekriticky a realisticky přiznal, že měl tehdy mysl oblouzenou konzumací drog a barvičky, které tehdy nejednou kráte viděl byli výsledkem defektních chemických procesů v jeho mozku a nikoliv výrazem jeho duchovního osvícení ... nu což to je jeho problém ... kniha sama o sobě je velmi čtivá a zajímavá a její hodnotu vidím v tom, že přibližuje tehdejší Tibet a kulturu. Jako životopis a autobiografie je to velmi dobré.

valentýna
14.09.2013

Zajímavá kniha, do Himálájí poprvé autoři přijeli jako vášniví konzumenti drog ...

Varvara
19.06.2013 5 z 5

Velmi zajímavá a inspirující kniha o tom, jak se z Oleho rebela a hipísáka stal buddhistický lama :-) A také se tu dočtete o velkých buddhistických učitelích, jako 16. Karmapa, Kalu rinpočhe či Lobpön Cečhu rinpočhe. Kniha je hodně čtivá a myslím, že může být zajímavá i pro ne-buddhisty a "ne-diamantovce". Je v ní znát, jak ohromnou sílu Ole má (a Hannah měla). Jeho záběr je prostě neskutečný.