Moja priateľka Anna Franková

Moja priateľka Anna Franková https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518955/bmid_moja-priatelka-anna-frankova-MnS-518955.jpg 5 14 4

Keď som bola malá, svet, ktorý som milovala, sa rozpadol na márne kúsky a vyparil sa. Zničila ho nezmyselná nenávisť. A s ním zmizla aj moja najlepšia kamarátka Anna.“ V roku 1933 ujde päťročná Hannah Pick-Goslarová so svojou rodinou z nacistického Nemecka do Amsterdamu, kde čoskoro nadviaže priateľstvo s dievčaťom, s ktorým má mnoho spoločného. Jej nerozlučnou kamarátkou sa stane bystrá, úprimná a veselá Anna Franková. Niekoľko krásnych rokov si v amsterdamskej štvrti Rivierenbuurt vychutnávajú bezstarostné detské hry, vzájomné návštevy a spoločné večere. ­Keď v júni 1942 nacistická okupácia Európy naberie na obrátkach, dôjde k ich náhlemu odlúčeniu. Anna spolu s celou rodinou Frankovcov zdanlivo bez stopy zmiznú a zostanú po nich len neumyté riady z raňajok a neustlané postele. Kým si Hannah márne láme hlavu nad osudom svojej priateľky a dúfa, že je v bezpečí, jej rodinu postihne neľahký osud. Zajmú ich, pošlú do internačného tábora Westerbork a nakoniec Hannah so svojím otcom, mladšou sestrou Gabi a starými rodičmi skončí v transporte do tábora Bergen-Belsen. V hrôzostrašných podmienkach, kde je smrť všadeprítomná, sa Hannah dozvie správy o svojej drahej priateľke. Hannah sa pustí do zúfalej snahy o záchranu Anny bojujúcej o prežitie a neváha pritom riskovať vlastný život. Z tohto úchvatného biografického románu vyžaruje nádej, sila a schopnosť vzdorovať okolnostiam. Hannin príbeh o prežití navzdory všetkému je svedectvom nezlomnej sily priateľstva, lásky a spomienok. „Príbeh, ktorý vás chytí za srdce a dodá vám nádej do života.“ Edith Egerová... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Motýľ
Originální název:

My Friend, Anne Frank , 2023


více info...

Přidat komentář

Petradvorakova2
18.04.2024 5 z 5

Neskutečně silný příběh knížky. Děkuji za napsání. Hltala jsem to jedním dechem a moc se mi to líbilo. Sice tragicky osud kamarádství ale ne vše musí skončit dobře. Rozhodně doporučuji

p.pavlina
27.12.2023 5 z 5

V knize je velmi čtivě vyprávěn silný příběh.


maryzka
01.11.2023 5 z 5

Vyjmečný , osudový, tragický příběh o síle kamarádství v těžkých časech.

eva3992
06.10.2023 5 z 5

Paní Hannah nám vypráví svůj životní příběh, který byl neskutečně těžký. V roce 1933 se jako pětiletá s rodiči odstěhovala z nacistického Německa do Amsterodamu. Zde potkala holčičku jménem Anne Franková a staly se z nich nerozlučné kamarádky, které si užívaly dětství, školu i vzájemné návštěvy.
V roce 1942 jednoho dne Anne zmizela i s celou svou rodinou. Nikomu nic neřekli a Hannah jen doufala, že je její kamarádka v pořádku. Sama se však s rodinou dostala do koncentračního tábora Bergen-Belsenu, kde žili v hrozivých podmínkách. A právě zde se o Anne dozvěděla překvapivé informace.
Mám ráda knihy pamětníků, kteří zažili hrůzy války. Jejich osobní příběhy jsou silné a je nepředstavitelné, čím vším si museli projít. Knih na toto téma jsem přečetla již mnoho a neustále mě udivuje, čeho všeho byl jediný člověk schopen. Je zde ukázáno, jak se lidé během války mění, ať ti dobří nebo ti špatní. A hlavně je zde popsáno, jak prožívaly válku děti, jak vnímaly, co se s nimi děje a proč musí žít v koncentračních táborech.
Příběh paní Hannah je vyprávěn velice poutavě. U některých memoárů mám problém s tím, že mi nesedne styl psaní. To však nebyl případ této knihy. Ponořila jsem se do děje a chvílemi jsem ani nedýchala, jak to bylo napínavé a zároveň děsivé. Knihu jsem vůbec nemohla odložit a několik večerů jsem tak prožívala život společně s paní Hannah.
Samotný příběh Anne Frankové jsem četla už před lety, a ne všechno si pamatovala, není však podmínkou ho znát. Ale i tak si příběh Anne potřebuji znovu přečíst, abych si díky této knize propojila všechny informace, které jsem se dozvěděla.
Tato kniha je neskutečné silné a smutné čtení, které vás zasáhne. Budete mít pocit, že jste součástí rodiny Goslarových i Frankových. V knize najdete i fotografie, které vám Hannah s Anne ještě více přiblíží.
Autorka se dožila krásných 93 let a celý svůj život přednášela o hrůzách, které zažila, aby i mladí lidé věděli, co se skutečně stalo a co by se už nikdy nemělo opakovat.