Modrý motýl

Modrý motýl https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/319133/mid_modry-motyl-UnV-319133.jpg 4 61 18

Hanne Lagerlind-Schoenová série

1. díl >

Působivý příběh vraždy, lásky a zrady, dokonalé čtení pro fanoušky skandinávského dramatu Most. Mladá žena potká staršího muže a bezmezně se do něho zamiluje. Jesper je vším, o čem kdy snila. Zasnoubí se s ní, ale pak beze slova zmizí. Emmin cit se postupně mění v nenávist a potřebu krutě se pomstít jemu i jeho nové milence. V domě Jespera Orreho se najde mrtvola mladé ženy, které vrah odřízl hlavu. Její totožnost je policii neznámá a Jesper Orre beze stopy zmizí… Tato vražda se nezaměnitelně podobá neobjasněné vraždě před deseti lety, kdy při pátrání pomáhala psycholožka Hanne, kterou i tentokrát požádala policie o pomoc. Mají tyto vraždy něco společného?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Víkend
Originální název:

Älskaren från huvudkontoret , 2015


více info...

Přidat komentář

Adriena838772
01.05.2024 3 z 5

Tahle knížka mě vůbec ne baví ne mato žádný děj a to se týká toho vyšetřování.To jde dál do pozadí

mol378
17.11.2023 4 z 5

Myslím, že kniha je lepší než jak naznačuje hodnocení. Docela napínavá, i když od začátku poslední třetiny šlo jasně vydedukovat, kdo je vrah. Nicméně stále ještě zbývalo pár tajemství k odhalení. K tomu typicky severští rezervovaní vyšetřovatelé, stockholmská kosa... Je to tak na 3,5 hvězdy, dám teda čtyři a určitě si přečtu druhý díl.


Janaves
19.09.2023 5 z 5

Psychologická detektivka, velmi zajímavá, napínavá. Určitě budu číst další knihy od této spisovatelky.

Jenny46
11.08.2023 4 z 5

Tady jsem váhala jestli mám začínat sérii, hodnocení trochu nižší a trochu jiný styl vyprávění od začátku spletité....
Kdo vydrží nebude litovat psychologická detektivka příběh hodně napínavý, čtivý určitě doporučuji

veronika9761
07.08.2023 5 z 5

Byla jsem uplne vedle, predpokladala jsem úplně jiny konec. Fakt zmatení ctenare 100%. Super kus. Trosku me desilo mnozstvi postav, kdy kazda ma jeste 2 dejove linky, ale dalo se to v pohode ukocirovat.

moudivlacek
29.10.2022 4 z 5

Překvapivě velmi dobré první setkání s touto autorkou. Ani jsem nečekala tak dobře postavený příběh.
Jedná se tu o dívku Emmu, která se seznámí se svým vysoce postaveným šéfem Jesperem, a později spolu tajně chodí. Jenže na jeden důležitý večer Jesper nepřijde. Emmu najednou začnou stíhat jedna pohroma za druhou. Nejdřív je skleslá, nemůže se od Jespera odpoutat, až v hlavě se zrodí plán na pomstu. Byl by to "tuctový" příběh odkopnuté ženy, která se mstí. Ale není to tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Na scéně je totiž brutálně zavražděná žena a policie nemůže dlouho získat její totožnost.
Překvapivě děj opravdu ubíhá, střídá se tu minulost i přítomnost, a nejen Emmy. I když člověk zprvu neví, proč to či ono čte, vše se nakonec propojí a vysvětlí. Velice obstojný psychothriller.

Simstr
21.01.2022 5 z 5

Líbil se mi styl vyprávění pokaždé z pohledu jiné osoby až to vyvrcholilo v závěr úplně né epický jak jsem čekala, ale nebylo to špatné rozuzlení. Jako ústřední postava Hanne mi sympatická moc není, ale kdoví. Určitě si půjčím v knihovně druhý díl. Tudíž doporučuji.

intelektuálka
30.12.2021 4 z 5

Další zajímavý titul od této švédské autorky, která má svůj osobitý styl psaní ....

Ona zveřejňuje nejen zločin, ale i psychologické profily účastníků ....

A zde jsou to tři postavy - Emma, Peter a Hanne .... každý z nich s nelehkou minulostí ....

A spojí je příběh modrého motýla - larva nemá jinou možnost než zemřít .... anebo se změnit ....

Tuto autorku čtu ráda - a doporučím.

Leona333
14.01.2021 4 z 5

Ze začátku čtení této knihy jsem si nebyla jistá, zda jí chci vlastně číst. Najednou tam bylo mnoho osob, které se jakoby předhání kdo bude mít hlavní slovo a dovede nás až k samému závěru příběhu. Pak mi to celé sedlo jako poklice na hrnec a nešlo se od knihy odtrhnout. Autorka mistrně vykresluje charaktery postav. Finále knihy dech beroucí. Určitě se ke knize ještě někdy vrátím.

Parwana
30.09.2019 3 z 5

Dobrý thriller, podobné knížky mám ráda. Zpočátku to byla nuda, pak se to slušně rozjelo. Místy jsem ovšem nevěděla, co je pravda a co výmysly hlavní hrdinky. Nehledě na to, že mě nektěré postavy dost štvaly. Peter tím, jak na všechno kašlal a setrvačně ubližoval lidem kolem sebe, protože "on je prostě takový". Hanne tím, že si nechala od svého sebestředného despotického muže v páprdoidní pletené vestě neustále s*át na hlavu a stále dokola konstatovala, že by s tím měla něco dělat, ale asi to neudělá. Rodinný background hlavní hrdinky mohl být ještě trochu víc propracovaný. Taky jsem nepochopila, proč vlastně zabila toho tělocvikáře.

janastok
10.05.2019 5 z 5

Překvapivě dobrá kniha. Vyprávění třemi vypravěči, návraty do minulosti, dobře vykreslené postavy, příběh lásky, která má překvapivé vysvětlení a navrch vražda. Co víc si přát.

HMirka55
30.01.2019 3 z 5

Čte se dobře, jen ten konec je od určité části trochu předvídatelný a přehnaný.

knihomolka525
20.03.2018 4 z 5

kniha je čtivá,o tom žádná.Seveřani se s tím nepářou.Jenom chvílemi jsem měla pocit že autorka váhá, komu dá babu.Postav, ze kterých by se mohl vyklubat vrah ,tam bylo hned několik

SilvieSisinka
11.12.2017 5 z 5

Napinave jako vzdy :-) Velice me bavi jeji knihy.Tesim se na dalsi.

Samira
11.05.2017 4 z 5

Očekávala jsem klasickou severskou detektivku a dostala jsem komorní až intimní thriller. Na případ brutální vraždy nahlédneme pomocí trojice hlavních postav, která je jedna bizardnější než druhá a sympatie nebudou vzbuzovat ani v nejmenším. Jejich psychologické vykreslení je však výborné, stejně jako hojné využití flashbacků.
Dusná atmosféra knihy graduje v šokovém finále. Škoda, že jsem závěr tušila.
Nezařadím ji mezi mé oblíbence, ale kvality jí přiznávám.

LusSyNDA
24.04.2017 3 z 5

Dost jsem bojovala s tím, abych knihu dočetla. Kapitoly jsou vyprávěné 3 lidmi: Peter (vyšetřovatel), Hanna (60ti letá "bába") a Emma (mladá žena). Kniha mě pohltila přesně až na straně 280 :-D (cca 100 stran do konce), do té doby byl děj táhlý, nezajímavý. V první kapitole hned bylo nalezeno tělo, ale do půlky knihy se vyšetřování vůbec nepohnulo. Hrozně mi vadilo vyprávění z minulosti (Emma se ještě jakž takž dala...). Úplně bych z knihy odstranila postavu Hanny, která byla tak nezajímavá, že jsem její části nedokázala číst. Opravdu mě její soukromý minulý život nezajímá (ani ten současný). Konec knihy, jak už jsem psala, byl strhující, nečekaný. Opravdové psycho! Tak za ten konec, dávám *** (původně jsem chtěla dát tak 1-2). Ale jsem ráda, že jsem knihu nakonec přečetla

Hella
18.03.2017 5 z 5

Mimořádně výtečné! Kniha mě chytla a nepustila, dokud jsem ji nepřečetla. O kvalitě příběhu svědčí i to, že jsem byla tak začtená, že jsem se ani jednou nepodívala na konec :-) (a to je u mě už co říci :-) ). A dobře jsem udělala, konec je prostě nej a nejlepší.

zuzana2599
08.03.2017 5 z 5

Modrý motýl je skvělý, strhující thiller švédské autorky, který je vyprávěn třemi vypravěči. Jedná se o silný příběh, kde je čtenář neustále udržován v napětí, výborná psychologie všech postav, chytrá zápletka. Jsem s výběrem knihy moc spokojená a všem milovníkům krimi vřele doporučuji!! Ješte teď mám knihy plnou hlavu!

Autorovy další knížky

Camilla Grebe
švédská, 1968
2012  80%Terapeutka
2016  74%Modrý motýl
2015  83%Než jsi zemřel
2018  83%Deník mého mizení
2017  73%Muž bez srdce