Modrá štola a jiné pověsti z hor na severu

Modrá štola a jiné pověsti z hor na severu https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/27324/bmid_modra-stola-a-jine-povesti-z-hor-na-nay-27324.jpg 5 14 4

Kniha obsahuje více než 30 pověstí z hor na severu Moravy, které autor objevil ve starých kronikách a sbornících nebo zapsal přímo v terénu.

Přidat komentář

Janasxx
15.07.2023 5 z 5

Knihu jsem četla jako malá holka na prázdninách u babičky, netuším, kde se v jižních Čechách vzala :-), ale úplně mě dostala. Byla jsem paf z nádherných strašidelných pověstí o tajemném jesenickém kraji na druhé straně republiky. Tehdy jsem se rozhodla, že se tam jednou určitě podívám. A stalo se o 20 let později. Ze tří dnů mi tehdy dva propršely, ale třetí den jsem se vypravila k tajuplnému mechovému jezírku a splnila si dětský sen. Hunohrad jsem nezahlédla, i když.... ty zlaté odlesky hladiny... :-)

J.P.S.
26.10.2021 4 z 5

Předně si dovolím opravit mylnou informaci od čtenáře VladimirTetur: Pověsti z této knížky nejsou z Valašska, nýbrž z moravsko-slezského pomezí, zejména z Jesenicka a Šumperska.

K pověstem z této knížky mám osobní vztah, neboť se týkají regionu, v němž jsem strávil své dětství a velmi dobře znám i většinu míst, kde se jednotlivé příběhy odehrávají. Poprvé jsem ji přečetl jako devítiletý, některé pověsti mi tehdy přišly i docela strašidelné (třeba ty o Mechovém jezírku a pastýři Gillovi), nebo i docela drsné (zejména ty o zbloudilých Švédech v době třicetileté války). Rozhodně se ale není třeba obávat, že by tato knížka nebyla vhodná pro děti, naopak, je v ní celkem dobře vyvážená směsice napětí a tajemna. Navíc pověsti jsou převyprávěné a oproti originálním předlohám (které jsem měl také možnost poznat) jsou dost zjemnělé.

Musím však ubrat hvězdičku za faktografické dodatky, v nichž je v souvislosti s historickým vývojem regionu zcela nesmyslně zdůrazňován vliv slovanského živlu, což je přinejmenším přitažené za vlasy. V kraji, kde od 13. století až do roku 1945 převažovalo německy mluvící obyvatelstvo, se logicky i pověsti, folklór a vůbec lidová slovenost přirozeně vyvíjely v jazyce zdejších obyvatel, což byla slezská němčina (ať se nám to líbí nebo ne, až do první poloviny 20. století v tamním kraji ovládal češtinu jen málokdo...). Navíc si myslím, že v knize určené primárně dětem jsou tyhle dodatky poněkud zbytečné, i když chápu, že na to mohla mít vliv doba vydání....


Kexina
03.06.2016 5 z 5

Knížku jsem četla jako malá, dodnes ji mám v knihovně a občas ji jen tak z nostalgie vytáhnu a některou z pověstí si přečtu. Krásný jazyk, krásné příběhy ... a u některých jsem se jako dítě příšerně bála. :-)

VladimirTetur
17.12.2015 5 z 5

Valašské pověsti v podání Šuleře jsou super. Čtivé a poutavé vyprávění v lokálním nářečí.