Hrobař 1 a 2

Hrobař 1 a 2 https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/402723/bmid_hrobar-1-2-Noz-402723.jpg 4 106 16

Vstupte do světa ryzího spaghetti westernu - na vyprahlou půdu, po které se kodrcá kočár s chlápkem v černém. Hrobařem. Chlápkem s temnou minulostí, který pohřbívá mrtvé... a občas, když je to nutné, střílí živé. Westernový svět je plný zabijáků, podrazů, pastí a psychopatů. Někdy je výhoda, když s sebou vozíte vlastní zásobu rakví. Obsahuje příběhy: Jedlík zlata a Tanec supů... celý text

Literatura světová Dobrodružné Komiksy
Vydáno: , Crew
Originální název:

Undertaker 01 Le Mangeur d'or, Undertaker 02 La Danse des vautours , 2015


více info...

Přidat komentář

Luigi1
10.12.2023 5 z 5

To se musí přečíst aby čtenář pochopil pointu

Terva
24.08.2023 4 z 5

S funebrákama
se nemluví.
Buď pro ně máme práci,
nebo děláme že nejsou.
(Jedlík zlata)

Po otevření a prolistování vám dojde, že Ralph Meyer kreslí své obrazy do jednoduchých, dá se říci, žvýkačkových oken. Najdete tu škálu čtverců a obdélníků a nic složitějšího. Ale, když se nad tím zamyslím, jedná se o spaghetti western, a ten nepotřebuje složité tvary. Barvy Caroline Delabieové jsou zrzavé a prašné jako město a jeho okolí, ve kterém se děj tohoto příběhu odehrává. Co se týče obsahu podle námětu Ralpha Meyera a Xaviera Dorisona, no je to sice trochu na vážkách, ale když je ve westernu v hlavní roli hrobař, čeká čtenář tak trochu jiný pohled na Divoký Západ.

Citát: Jonasi, mám pro tebe dobré zprávy! JONAS Copak, někdo umřel? (Jedlík zlata)

V tomto svazku jsou dva sešity. První sešit má název Jedlík zlata. A supama to začalo. Když mě došlo, kdo to začal vyprávět, musel jsem se smát. A smál jsem se i dál, protože příběh je prošpikovaný ironickým, skoro až hrobařským černým humorem. Všechny ty veselé kecy hrobníka Crowa, všechny ty prazvláštní situace kolem pohřbu a otevřený zvláštní konec prostě sranda a napětí v jednom

Citát: Za mých časů jsme se o svoje mrtvý starali sami. Stačil kout zahrady nebo pěkná mýtina . . . lopata a hotovo. Ale lidi si už nic neuměj udělat sami. (Jedlík zlata)

Ten druhý příběh se zove Tanec supů. Trochu se ti odhaluje minulost slečny Rose i číňanky Lin. Tu hrobníkovu už tak nějak známe. Ale průser je, že tu není skoro žádný humor. Tak nějak po perfektním rozjezdu v prvním sešitě, je druhý sešit až moc vážný. Škoda, že ten černý humor nezůstal. A ještě je tu jedna věc. Ta s tou rakví na konci příběhu i vozík na uhlí byl trochu divný. Tady mi to smrdělo nelogičností. A nebo jsem blbej jak ten sup a nepochopil jsem to. Tak že první příběh za pět výstřelů ale ten druhý nestál skoro ani za tři.

Citát: Původně jsem se vám chtěl dostat do zad, ale když jsem vás uviděl, neodolal jsem představě, že budu vidět vaše ksichty, až budete chcípat. (Tanec supů)


MARTh
30.01.2022 5 z 5

Hrobař (1+2 i 3+4) mě opravdu moc bavil. Příběhem nijak komplikovaný, ale zábavný, dobrodružný a romantický western s trojicí rozdílných (a do jisté míry atypických) hlavních hrdinů, mi umožnil vrátit se do mladých let, kdy jsem hltal westerny v knižní i filmové podobě. Moc mě bavil také humor Hrobaře a Lin a jejich vtipné průpovídky. Nelze opomenout parádní Meyerovu kresbu! Za mě minimálně 5* a rád bych se dočkal pokračování....

tereza1198
10.07.2020 5 z 5

Dobře podaný westernový příběh. Hrobař a jeho sup mají v patách hromadu problémů. Chlápek není tím kým se zdá a banda vrahounů to s ním nebude mít tak lehké, jak si původně mysleli. Celkově určitě zvládá vyrobit víc mrtvol než jich pohřbít. Perfektní kresba, atmosféra i příběh.

Disease
15.06.2020 5 z 5

Zatím asi nejlepší, co jsem v rámci nové Modré Crwe četl. Spaghetti Western se vším všudy.

Recidivista
11.05.2020 5 z 5

Hneď na začiatok priznanie: posledný komiks som čítal ešte počas stredoškolských čias, čo bolo strašidelne dávno. Strašidelná bola aj kvalita vtedajších komiksov, čo spôsobilo, že postupne sa tento žáner dostal na okraj môjho záujmu, ďalej je už len červená knižnica. Z nostalgických dôvodov mám však stále rád westerny, či už vo filmovej alebo knižnej podobe. A tak keď som natrafil na dobré recenzie na Hrobařa, rozhodol som sa dať komiksu novú šancu. Už po prvých stranách mi bolo jasné, že to bolo vynikajúce rozhodnutie.

Po celý čas som mal pocit, že sa pozerám na film v réžii Sergia Leoneho s hláškujúcim Clintom Eastwoodom v hlavnej úlohe. Naozaj jediné, čo chýbalo bola Morriconeho hudba. Nápad urobiť hlavného hrdinu z hrobára je myslím veľmi originálny. Osobne si nespomínam, že by v rámci westernu bol niekedy hrobárovi venovaný významnejší priestor, ak sa tam aj postava hrobára mihla, tak iba v ľahko zabudnuteľnom prevedení. Samozrejme s výnimkou filmu Pre hrsť dolárov, kde v súvislosti s hrobárom vznikla jedna legendárna hláška. Inak, slovo „mihnúť sa“ som použil asi poslednýkrát pri písaní diktátu, t.j. na strednej škole, čím sa nám kruh uzatvára. Nádherné slovo, musím ho používať častejšie.

Výtvarná stránka komiksu za tou „scenáristickou“ vôbec nezaostáva. Krásna, detailná a živá kresba prispieva k hlbšiemu vtiahnutiu do deja. Jediné, čo mi trochu vadilo bola záverečná akčná scéna, za ktorú by sa nemusel hanbiť ani Indiana Jones, či agent v službách Jej Veličenstva. Ale inak to bola bláznivá jazda, plná zvratov, akcie a skvelých dialógov. Kde-tu sa mihol (!) aj nejaký vtip. Moje nadšenie najlepšie dokazuje fakt, že rovno idem zháňať pokračovanie. A určite dám šancu aj iným komiksom zo série Modrá Crew.

Záverečné hodnotenie: 9,5/10

KillHurt
05.04.2020 5 z 5

Bál jsem se, že Hrobař bude nezáživnou postavou, která vše sleduje z dáli. Má však svou minulost a děj je zasazen do míst, kde není třeba mít hrobaře v každém městě. Tudíž je třeba za prací putovat. První dva díly uvádějí hlavního hrdinu a staví ho proti místním balíkům, kteří jsou evidentně mimo jeho ligu. Komiks se dobře veze na vlnách westernu. Dokáže však i přispět svěžími nápady.

Kate18
28.01.2020 5 z 5

Hrobař dostane tip na práci přes inzerát. Vydá se na cestu a když dojede do cíle, setká se se svým zákazníkem. Je to sice zvláštní, ale musí se řídit jeho posledním přáním. Stejne tak i guvernantka zesnulého Rose a jeho služka Lin. Podle závěti musí Rose s hrobníkem cestovat a do tří dnů pohřbít tělo na určeném místě jinak zemře neznámý rukojmí. Rose to nemůže dopustit a tak se s hrobníkem dají na cestu. To ještě netuší, že horníci, kteří pracovali pro zesnulého jsou jim v patách a že má hrobník svá tajemství...

norrasun
10.10.2019 5 z 5

Nemusíte vůbec být milovník westernového prostředí, Hrobař a jeho sup si vás získá od prvních stránek. Kromě příběhu a kvalitní kresby se mi zalíbila postava číňanky Lin - rozhodná, ale velmi lidská. Takže už se nemůžu dočkat pokračování.

Kapis
16.09.2019 5 z 5

Čekal jsem western, ale dostal jsem velice originální příběh, který by asi fungoval i v jiném prostředí. Dostal jsem příběh, který běžel jak splašený kůň a nesjel do žádné vyježděné příběhové cesty. Dost jsem se bavil, výborné!

celyl
30.08.2019 5 z 5

Velmi dobré, doporučuji.

encyklopedie
15.08.2019 5 z 5

...není potřeba o tomto komiksu mluvit.... to chce sednout a přečíst
Kresba a příběh tohoto westernu je paráda .....takže bez kecání 321%

Ivan Kučera
18.06.2019 3 z 5

„Lidi nás nemají rádi. A je to tak lepší. Já je totiž taky moc nemusím.“ Začínam sa obávať ďalších vecí od Xaviera Dorisona. Dlouhý John Silver bol úžasnou peckou, ale potom prišiel nudnejší Asgard a teraz možno ešte o kúsok nudnejší Hrobař. Nie je márny, ale nie je ani dosť jedinečný a famózny na to, aby som v sérii pokračoval. Ústredný (anti)hrdina nie je úplne bez charizmy. Ostatné postavy sú tiež vcelku zručne psychologicky prepracované a vládnu medzi pestré, živé vzťahy. Vizuálne takisto niet voči ničomu namietať – pod patronátom fenomenálneho Ralpha Meyera všetko vyzerá perfektne, prekrásne, lahodí to obom očiam a je na parádu listovať tým a nechať sa tým opantať. Niektoré hlášky OK, potešili ma krvavé drobnosti (ktorých nie je veľa, ale sú použité na správnych miestach) a rozhodne a bez najmenšej debaty ma potešil sup (sory, mám pre tieto hovadinky slabosť). Príbeh je však dosť rozvláčny a neveľmi zaujímavý, z čoho vyplýva istá forma stagnácie a nudy. Príbehu chýba ostrejšie tempo a spád, ktorý by vás dostal do kolien. Je to prekvapivo dosť ukecané, miestami až príliš. Každý komiks, ktorý sa mi dostane do rúk, si čítam dva razy, aby som si vytvoril lepší názor, no musím sa priznať, že tu som mal veľký problém nielenže pri druhom, ale už pri prvom čítaní.

Seraphine313
18.05.2019 4 z 5

Pro mě nejlepší věc, která zatím v rámci Modré Crwe (a že ji vnímám jako takové béčko MDEKu) vyšla. Dorison konečně vzal do ruky látku, ve které přilnul ke všem postavám. Je vidět, že osobnostní dramata mu jdou mnohem víc, než obří konspirace - Třetí zákon byl čisté utrpení a konec Dlouhého Johna Silvera... řekněme, že jsem čekal víc. Hrobař ale obecně nemá chybu a myslím si, že jako jedna kniha si zasloužil v MDEKu vyjít. Malba je skvělá, i když - kupříkladu ženy (až teda na Lin) vypadají všechny stejně.

jarynek
05.05.2019 5 z 5

Atraktivní westernové prostředí s originálním nápadem úkrytu zlata. A pak už jen honba za zlatem, která dělá z lidí všehoschopná individua, která se nezastaví ani před zákonem. A těm se do cesty postaví Hrobař se dvěma ženami, kde každý z nich má jiné pohnutky a v minulosti ukrývá nějaké to tajemství. K tomu přidejte výbornou kresbu a máte možná dosud nejlepší Modrou Crew. Málokdy asi bude funebrák vaší oblíbenou postavou, ale v tomto případě tomu tak bezpochyby bude.

FireOfFilth
27.04.2019 5 z 5

Jedenáctou Modrou Crew to vyhrál tento western. Osobně jsem pro něj nehlasoval, ne že bych měl něco proti westernu, ale nějak mě to nezaujalo. Takže mé očekávání bylo nijaké. O to více jsem byl opět překvapen, když jsem se do knihy začetl. Příběh a celkově komiks mě začal bavit od prvních stránek.
Hned po vyslovení přání pana Cusca jsem viděl v jeho plánu trošku tajemna. Postavy poměrně zajímavé, samozřejmě vše si pro sebe krade samotný Hrobař.
Příběh se postupně vyvine v takový roadtrip, který šlape jak hodinky. O drsné scény tu není nouze a uvidíme tu i lehké nahotinky, ale mohlo by jich ve skutečnosti být více.
Kreslíř Ralph Meyer je opravdu skvělý, každý panel je propracován detailně a celkové panelování je velmi dobře čitelné. Jeho kresbu už jsme mohli vidět v česky vydaném Asgardu.
Za mě je toto zatím nejlepší Modrá Crew. Takže šup si ji koupit.
Celkové hodnocení 100%

Štítky knihy

westerny komiksy dobrodružství

Autorovy další knížky

Xavier Dorison
francouzská, 1972
2018  84%Asgard
2018  81%Dlouhý John Silver 1 a 2
2019  89%Hrobař 1 a 2
2019  86%Mistr meče
2017  72%Třetí zákon 1 a 2