Moderní Čína jaká vskutku je

Moderní Čína jaká vskutku je https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/146524/moderni-cina-jaka-vs-146524.jpg 5 1 1

„Přicházíme s naší knihou nejen v pravý čas, nýbrž i s knihou zralou, psanou povolaným pérem, mužem, jemuž bylo možno za šest let pobytu v Číně proniknouti celým životem národa a státu ve všech směrech, mužem ovládajícím otázky veřejného a hospodářského života z domova i z dlouhého pobytu v cizině.“ Dr. Stanislav Nikolau, Úvodem... celý text

Přidat komentář

HTO
25.01.2013 5 z 5

Vynikající kniha! Výpisek – tak trochu tragikomická píseň o nosu: „Dráždivost Číňanů jest známa. Jak jsem již výše uvedl, nastane podrážděnost stále stoupajícím rozčilením následkem pouhého hovoru o věcech všedních. Podrážděnost jest tím větší při hře i v zábavě. Jsou-li na příklad dva Číňané různých náhledů, a překročí-li některý z nich snad meze slovní slušnosti, znamená to pro druhého „ztrátu obličeje", což jej tak rozčilí, že se z něho stane hrdina, vrhne se na svého protivníka a neuteče-li, vejdou v zápas; tu hledí především každý z nich se zmocniti copu druhého (ovšem, za doby republikánské jest to jen ve vnitrozemí možné, poněvadž se ve městech copy nesmějí nositi). Chytne-li cop, může svého odpůrce táhnouti na zad a učiniti jej tak neschopným odporu. Druhým cílem rvačky jest nos, který hledí druh druhu ukousnouti.

Podaří-li se přátelům oba soky zdržeti před srážkou a udrží-li je od sebe vzdálené, docílí lehko mezi nimi smíru, neboť prudké pohnutí mysli se také opět rychleji utiší, nervy ochabnou, „hrdinnost" mizí a přemění se jen ve křik a nadávky stále se mírnící, až se sokové rozejdou. Jsou-li vážnější záležitosti předmětem sporu, vyrovnají se, když se obě strany již dosti křikem vybouřily, penězi, jež na uraženého působí lépe, než protivníkův ukousnutý nos."