Modche a Rézi

Modche a Rézi https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/240784/mid_modche-a-rezi-240784.jpg 5 16 3

Humorné vyprávění o trampotách starého dobráckého, ale poněkud nedůvtipného, Žida Modcheho a jeho hádavé, úzkostlivě čistotné, panovačné, lakomé, ale přesto všechno dobré, ženy Rézi. Modche je věčný smolař a díky tomu a díky své jednoduchosti provádí jednu hloupost za druhou. Autor nám tyto jeho eskapády předkládá v několika příbězích, psaných tradičním jazykem a s laskavým humorem.... celý text

Přidat komentář

jaroiva
12.04.2022 4 z 5

Jsou to vtipné povídky. Nejvíc mě zaujala ta, kdy Rézi "umírala". To jsem se opravdu skvěle bavila.

bubka
27.10.2018

velmi dobrá humoristická kniha, která kromě venkovských obrázků a manželských směšných situací ukazuje jednak to, že zdaleka ne všichni židé na našem území byli germanizování, byli i smýšlením čeští židé, zdaleka na všichni byli bohatí, byli i chudí židé a ukazuje i to, že ve vsích kdysi žili rodiny pospolu bez ohledu na náboženství a bylo to obvyklé. Podle mne s Poláčkem kniha nemá společného nic, snad jen to, že je stejně dobrá jako ty jeho knihy.
To je dost silný argument proti antisemitským názorům, a je to i k zamyšlení - kde jsou všichni tihle židé, kam zmizely jejich rodiny....odpověď jistě známe všichni.


Toffee
11.03.2017 4 z 5

Poláčkovské povídky o starším manželském páru - umanuté a svárlivé Rézi, a nenápadném Modchem, který dělá, co mu Rézi přikáže, aby měl klid. Odtud pak pramení různá nedorozumění a humorné situace. Židovské zvyky a svátky tomu dávají zvláštní nádech, ale jinak jsou to takové ty obvyklé manželské scény - typicky, když Rézi na týden odjede, přikáže Modchemu, co má jíst (rozuměj, co smí jíst), jak má udržovat pořádek, stlát si postel, nešpinit nádobí, nepustit dovnitř starého kamaráda, co kouří a plive na zem.... a jen za ní zapadnou dveře, Modche pozve dál právě tohoto kamaráda, společně kouří a plivou na zem, v poledne si lehají do peřin, pustí se do vaření... s tím, že na uklízení je času dost. A jak už to bývá, Rézi se vrátí dřív.