Mniši a já

Mniši a já https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/150376/mnisi-a-ja-150376.jpg 4 24 9

Jak mě 40 dní strávených ve francouzském klášteře Thich Nhat Hanha dovedlo domů - tak zní podtitul knihy oblíbené spisovatelky a cvičitelky jógy Mary Patersonové, která po smrti svých rodičů ztratila domov a vydala se hledat novou cestu životem. Dovedla ji do kláštera v Plum Village, který založil buddhistický mistr a známý zastánce lidských práv Thich Nhat Hanh. Kniha je vlastně osobní deník ukazující ve 40 kapitolách velmi poutavou a zábavnou formou jak život v buddhistickém klášteře, tak zásady Buddhova učení přenesené do praktického života. Mary Patersonová se v klášteře setkala nejen s dalšími poutníky, mnichy a mniškami, ale hlavně s vlastními problémy, obavami a nejistotami pramenícími ze ztráty zázemí. Jak říká autorka, smrt je destabilizující síla, ale přiměje vás najít způsob, jak můžete znovu vybudovat bezpečný domov. Proto je hlavním tématem knihy hledání útočištěm, trvalého domova nacházejícího se v nitru. A právě tento domov Mary Patersonová nalezla s pomocí laskavých mnišek a moudrého buddhistického mistra, jenž se stal inspirativním průvodcem na její vlastní duchovní cestě. ... celý text

Literatura světová Literatura faktu
Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

The Monks and Me , 2012


více info...

Přidat komentář

Pablo70
24.03.2024 4 z 5

Tato kniha je především o naší propojenosti se vším a se všemi ve vesmíru. Kdyby to bylo jenom příjemné čtení, bylo by to trochu málo.
„Příčinou našeho utrpení není pomíjivost věcí. Trpíme, protože chceme, aby pomíjivé věci byly trvalé Pokud víme, že člověk, kterého milujeme, nemůže žít věčně, o to víc o něj pečujeme. Pomíjivost nás učí vážit si každého okamžiku a všeho cenného vně i uvnitř.“
Pokud to chápete, jste ne stopě správného života.
„Kdybychom nemuseli čelit svým obavám, neměli bychom možnost objevit svou odvahu a najít zázračné drahokamy skrývající se v naší udatnosti. Básník R.M. Rilke řekl- Naše nejhlubší obavy jsou jako draci střežící náš nejhlubší poklad. -
Snad nemusíte ani být tak udatní a hledat nějaké drahokamy. Ale Rilke to řekl pěkně, co myslíte? Je třeba mít odvahu do života.
Tato kniha je veskrze dobrá.

ClaireNaomi
25.07.2016 3 z 5

Hezká kniha, ale očekávala jsem od ní něco víc.


Popik
16.06.2016 3 z 5

Příjemná kniha a popis pobytu v budhistickém klášteře. Našly se pasáže které mě trošku nudily ale jinak celkově hodnotím kladně.

Ashi
19.04.2016 5 z 5

Kniha se mi moc líbila, jsou zde popsány myšlenky budhismu nenásilnou a pochopitelnou formou i pro Evropana. Pro většinu lidí je způsob života v klášteře nepochopitelný.

Knihomol22
26.02.2016 4 z 5

Velmi prijemna četba, kde kazda kapitola znamena jeden den v klastere. Inspirativni a zaroven jednoduche a ctive.

Varvara
25.11.2015 4 z 5

Kniha velice čtivá - deníková forma je prima. Ale čtení jsem si užívala a přála jsem si, aby mi tak rychle neubývala, protože pro mě byla inspirativní a povznášející. A chci se k ní vracet. Líbí se mi, že si autorka na nic nehraje, když ji někdo štval, tak to prostě napsala, a zároveň popisuje, což je hlavní, jakým způsobem s tím pracovala za pomocí buddhistických metod. Myslím, že kniha může oslovit i nebuddhisty, protože učení je aplikované na příkladech ze života srozumitelnou formou.

Peace
15.10.2015 5 z 5

"Kdo zvítězí nad někým jiným, je mocný, ale ten, kdo zvítězí sám nad sebou, je všemocný."

Hodně zajímavá a inspirativní knížka, která by se měla číst více než jednou, protože hned napoprvé se nedají zachytit a vstřebat všechny myšlenky. Chválím čtivost příběhu, kdy autorka získané zkušenosti prokládá svým osobním příběhem.
Doporučuji!

LBZ
04.01.2014 5 z 5

Pro mě osobně inspirativní a zajímavé vidět, jak to chodí v buddhistickém klášteře.

Vercik
23.03.2013 5 z 5

Velice pěkná knížka, která je z jedné strany trochu smutná a zároveň z druhé strany velice pozitivní. Možná jsem čekla od ní trochu víc, ale i tak se mi líbila. Trošku pro mě byla na čtení v některých částech složitější, ale šlo to.

Autorovy knížky

2013  83%Mniši a já

Kniha Mniši a já je v

Právě čtených1x
Přečtených25x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených5x
Knihotéce10x
Chystám se číst14x
Chci si koupit3x