Mluvící hora

Mluvící hora https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/256635/bmid_mluvici-hora-xa6-256635.jpg 5 10 4

Strhující dobrodružný román, odehrávající se ve fantastickém pravěkém světě. Příběh o odhalování tajemství, o odvaze, oddanosti a naději, příběh plný záhad a nečekaných dějových zvratů. Kniha je určena nejen dětem, ale všem věkovým kategoriím příznivců napínavé četby.

Přidat komentář

sajanka
24.08.2023 5 z 5

Četlo se dobře, výborná kniha spíše pro mládež, ale já jsem se neodtrhla. Ilustrace Františka Lopoura jsou úžasné, připomínají mi kresby Zdenka Buriana.

Mátová
23.08.2017 5 z 5

Ve svém hodnocení musím v první řadě zohlednit, že kniha není cílena na mě, jako dospělého čtenáře, protože věci, které bych jí vytkla jsou v dobrodružné literatuře pro děti žádoucí a jako mnohem mladší jsem je milovala. Pro mě to byla četba vyloženě odpočinková, s nádechem nostalgie.
Nezbývá než ocenit ve fantastice nezvyklé a příjemně zemité prostředí, kde největším pokladem jsou vědomosti a ne kouzla, střet pragmatické mysli a vědomostí s dogmaty, neopodstatněným strachem, kde první jmenované jednoznačně vítězí. Příběh mě bavil od začátku do konce, děj mě dokázal svými zvraty překvapit a nad černobílostí některých postav a jinými drobnostmi jsem ochotná přimhouřit oko. Dobrodružný svět a děti potřebují své Mirky Dušíny v kalhotách i sukních, ke kterým mohou vzhlížet. A nemohu opomenout to, že kniha je vymazlená od první ilustrace do poslední tečky. Kéž by na pultech knihkupectví bylo takových knih více.


Jejda
07.02.2016 5 z 5

Když se vám dostane do rukou tato výpravná bohatě ilustrovaná knížka, přepadne starší ročníky možná i lehká nostalgie. Dokonale zpracovaná obálka s ilustracemi od Františka Lopoura připomíná knihy z šedesátých let ilustrované Zdeňkem Burianem.
Tuto knihu, která mě zlákala právě svým grafickým zpracováním, jsem tedy prvotně zakoupila pro svá vnoučata. Jelikož jsem ale dobrodružné knihy o přírodě a indiánech v dětství velmi milovala, nedalo mi to a nakoukla jsem do textu. A nelituji toho!
Zjistila jsem totiž, že dítě ve mně stále ještě žije a já jsem náhle sledovala osudy hrdinů knihy se stejným zaujetím, jako kdysi v osmi-desíti letech, jsem hltala příběhy Sejdžo a jejích bobříků, nebo knihy od E.T. Setona, J.Londona , či J.O. Curwooda.
Na rozdíl od výše jmenovaných autorů, obsahuje ovšem kniha J.Vrány ještě tajemnou nadstavbu mystikou opředené Mluvící hory.

RocketKing
10.01.2016 2 z 5

Kniha je bohatě ilustrována. Obrázky připomínají Zdeňka Buriana, i když do jeho preciznosti kousek chybí. Samotná stěžejní zápletka je dobrá, ale podání příběhu mi nesedlo. Přišlo mi, že autor nepracuje s tempem vyprávění. Vše je popisováno poměrně podrobně. Dialogy jsou rozvláčné, aby postavy vysvětlily čtenářům každé tajemství, podezření a zodpověděly všechny otázky, na které by vás napadlo se v průběhu čtení ptát. Ke konci, kdy by měl příběh gradovat, ale pořád je natahován zbytečnostmi. Taky jsem narazil na nelogické věci, které mi kazily dojem. Není jich tam málo a jakmile člověk odhalí prvních pár, už se na to zaměří.

http://www.jankonecny.cz/jaroslav-vrana-mluvici-hora/