Miroslav Pospíšil

Miroslav Pospíšil https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/473909/bmid_miroslav-pospisil-md0-473909.jpg 5 7 5

Celobarevná výpravná monografie malíře a ilustrátora Miroslava Pospíšila s úvodním slovem Milana Krejčího. Hlavním tématem umělcovy tvorby je dobrodružství, často inspirované příběhy Karla Maye. Tato publikace ale představuje i nemayovskou tvář malíře, která ukazuje jeho talent a možnosti v šíři, o níž mnohdy nevědělo ani jeho blízké okolí. Do dnešního přetechnizovaného světa, který nás obklopuje, vnáší Miroslav Pospíšil svými obrazy určité zklidnění a nabízí nám návrat ke klasické romantice, kde dobro i zlo je předem jasně definováno.... celý text

Přidat komentář

Recidivista
28.12.2021 4 z 5

Miroslav Pospíšil je živým dôkazom toho, že ísť si za svojim snom a začať sa venovať tomu, čo ma baví, je možné v každom veku. Aj táto kniha vyšla v nakladateľstve T&M, takže sa ihneď ponúka porovnanie s predošlými dielami o českých ilustrátoroch. A tu treba priznať, že v niektorých ohľadoch kniha mierne zaostáva, a nie je to len pre to, že je tu výrazne menej textových informácií. Napriek tomu, milovníci Karla Maya, či všeobecnejšie ilustrácií k dobrodružnej literatúre si určite prídu na svoje a môžem im knihu s kľudným svedomím odporučiť.

Určite to nebol zámer, ale vždy pri otočení stránky môj zrak ako prvé zaujali mračná, treba uznať, že oblačnú oblohu ma pán Pospíšil zmáknutú na jednotku s hviezdičkou. Taktiež napríklad kone alebo portréty náčelníkov. Z knihy je cítiť, aký veľký rešpekt prechovával voči Zdeňkovi Burianovi a myslím, že vetu „V nesmírné úctě k dílu Zdeňka Buriana“ tak skoro zo svojej hlavy nedostanem.

8/10

mgeisselreiter
27.12.2021 5 z 5

Jako bítešský rodák pana Pospíšila tak trochu znám, konec konců na fotkách z volejbalu i s "Božky" je s mým strýcem, jeho 2 obrazy máme v rodině. Snad proto mě kniha tak nadchla, protože se prostřednictvím ní dozvídám mnoho nového a zajímavého o "obyčejném" chlápkovi z malého města, ale též něco o Velké Bíteši, na obrazech poznávám známé Bítešáky a hlavně: vůbec jsem netušil, jak krásně Mirek maluje, jak se tento samouk umělecky vyvinul a vyzrál od sedmdesátých let, kdy jeho obrazy visely u mého dědy v obýváku. Kniha výborně provedená, ani po technické stránce jí není co vytknout. 100%, 27. 12. 2021.


minirock
07.07.2021 5 z 5

Další skvělá monografie vynikajícího ilustrátora dobrodružných příběhů. Považuji za čest že jsem se na ní mohl finančně podílet. Vše o knize již napsal pode mnou Arminus, takže se nebudu opakovat. Dodám jen to, že jsem loni s kamarádem Honzou strávil úžasné odpoledne u Mirka na zahradě v jeho srubu a poté jsem si prohlédl i jeho ateliér. Je to bezvadnej, pohodovej chlap s kreslířským nadáním od pánaboha. Obrázky v knize jsou parádní ale vidět originál, to je ještě o stupeň výš. Byl to zážitek na který se nezapomíná.

Arminus
20.06.2021 5 z 5

Další z řady monografií, věnovaných významným ilustrátorům dobrodružství, které vydává Toužimský & Moravec. Po klasikovi Wowkovi (z konce loňského roku) věnováno tentokrát současnému ilustrátorovi.
Stručný text, upozorňující na některé významné skutečnosti z umělcova života a tvorby a pak opravdu mnoho skvěle reprodukovaných ilustrací. Od těch, které čtenář může znát, neboť vyšly v mayovkách nakladatelství Návrat. Ale také ty, které už (podle textu, pro malý dnešní zájem o mayovky) asi nevyjdou. Mimochodem, na internetu, na stránkách věnovaných Karlu Mayovi, je Miroslav Pospíšil oceněn slovy „ovšem nejkrásnější a nejkvalitnější ilustrace pocházejí od Miroslava Pospíšila, milovníka Karla Maye a ctitele Zdeňka Buriana“ (rozuměj v souborném vydáních mayovek v nakladatelství Návrat, které ilustrovalo několik současných ilustrátorů). A pak i něco, co běžný čtenář už asi nezná a co pro mne je opravdu milým překvapením. Že Miroslava Pospíšila je možné označit za epigona Zdeňka Buriana je z jeho díla jasné a není na tom nic špatného. Naopak, je výborné že Mistr má následovníka (y) a to takovéto kvality. Burianovy ilustrace (nejen k mayovkám) kopírovali (nebo se jimi „inspirovali“) mnozí, německý ilustrátor mayovek Klaus Lehmann například (viz kniha ilustrátorů Karla Maye Traumwelten, Band III.). A mnozí zdroj své „inspirace“ skromně zatajili (hlavně „ilustrátoři“ žánru paleoartu). Miroslav Pospíšil se k odkazu Zdeňka Buriana programově hlásí. A jeho barevné obrazy, kopírující Burianovy perokresby (k Duchu Llana Estacada ale i ilustrace ke knihám jiných autorů, Flose či Foglara atd.) byly pro mne opravdu milým překvapením. Skvěle tak doplňuje Burianovy ilustrace – původně, za 1.republiky kvaše, za socialismu, když je nebyly tiskárny schopny vytisknout (viz kvalitou tisku ostudná „bílá řada“ mayovek někdejšího SNDK) nahrazené někdy nově nakreslenými perokresbami. A ty nyní Miroslav Pospíšil zase překreslil do krásných barevných olejů. V oddíle ilustrací, inspirovaných západoněmeckými filmy šedesátých let podle románů Karla Maye, je zase zajímavé porovnat, jak postavy Old Shatterhanda a Vinnetoua podle filmů kreslil Milan Fibiger (ilustrace k vydání Vinnetoua v Levných knihách). A nechybí - ostatně u následovníka Zdeňka Buriana asi povinně - několik volných olejů na téma "lovci mamutů" či hlava tygra. Jedním slovem – krásná kniha.

encyklopedie
15.06.2021 5 z 5

...letošní první koupená kniha.....
Nakladatelství TaM se podařil majstrštyk .....
Malíř a ilustrátor Mirek Pospíšil se narodil 13. dubna 1953 ve Velkém Meziříčí.
jasných 321% ....je to prostě paráda kochat se kresbami, malbami tohoto méně známého malíře...

Kniha Miroslav Pospíšil je v

Přečtených7x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce4x
Chystám se číst3x
Chci si koupit2x