Miminka v bezpečí. Průvodce pro odvážné rodiče

Miminka v bezpečí. Průvodce pro odvážné rodiče https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/227342/bmid_miminka-v-bezpeci-pruvodce-pro-odva-Qyp-227342.jpg 4 26 7

Julia Dibbernová napsala svým způsobem nekompromisní knihu. Ve svých názorech je často radikální, a při čtení nás zasáhne na mnoha citlivých místech. Budeme-li však její slova vnímat s otevřenou myslí a srdcem, brzy pochopíme, že tato vyhraněnost je opodstatněná. Jak píše sama autorka, umírněné literatury je na trhu dost. Nechtěla napsat další vlažnou knihu, chtěla pojmenovat věci tak, jak je sama vidí. A tak nás v kapitolách o porodu, bondingu, kojení, spánku, nošení, plenkách a pláči provádí mnoha příběhy, které prožila ona sama i její přítelkyně, a popisuje svou proměnu z běžné konzumní ženy do zastánkyně přístupu přirozeného rodičovství. Novopečeným rodičům nabízí mnoho příkladů z každodenního života a povzbuzuje je, aby se řídili vlastním „prainstinktem“ a zdravým lidským rozumem. Julia Dibbernová nastoluje otázky a vyzývá ke změně myšlení. Ukazuje, jak komplexní je náš společný život, a odhaluje souvislosti mezi tím, co nás ovlivňuje v raném dětství, a problémy v naší společnosti. Jak drobné detaily a maličkosti ovlivňují naše pozdější myšlení, konání a bytí. Pomáhá rozeznat mylné představy a opustit bludné cesty. Z třetího přepracovaného vydání přeložila Barbora Berlinger (Nosálková). Předmluvu k českému vydání napsala Michaela Mrowetz. „Pokud rodiče i odborníci sáhnou po knize Miminka v bezpečí od Julie Dibbernové, mohou si být jisti, že zasáhne nejen jejich složku mysli, ale také se silně dotkne jejich emocí, a to nejen emocí růstových, ale také emocí po generace zraňovaných odkládáním dětí do údajně zaručeně prospěšných institucí vedených cizími lidmi. Mnozí čtenáři budou nadšení velmi zdařilým příběhem o přerodu konzumní mladé ženy v empatickou matku, která se věnuje svému dítěti intuitivně, naplno a citlivě, s respektem k jeho vývojovým potřebám. Tato kniha však může i vzbuzovat odpor a silnou kritiku jedinců zasažených institucionalizačními, separačními a totalitními praktikami ve výchově dětí, a to jak v pozici dětí, tak v pozici rodičů. Přeji všem lidem, kterým se kniha dostane do rukou, aby ji četli s otevřenýma očima, které mohou občas plakat, a s otevřeným srdcem, jež může občas krvácet.“ - Michaela Mrowetz, klinická psycholožka, spoluautorka knihy Bonding - porodní radost „Julia Dibbernová se naprosto identifikovala se svým mateřským posláním. Umí skvěle pozorovat: sebe, své dítě, okolí. A zároveň svou roli opouští, aby se nechytila do pasti. Je kritická, zkoumá získané informace, nepřemýšlí podle zažitých vzorců, hodně si troufá, a nakonec vítězí. Řídí se svými pocity a intuicí. A přitom se nebojí bádat, studovat a klást otázky.“ - Rita Messmerová, autorka několika knih a terapeutka, věnuje se vzdělávání dospělých. Už více než dvacet let pořádá semináře, kurzy a přednášky na téma výchovy a položila základní kámen bezplenkové komunikační metody.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Rodina

Vydáno: , DharmaGaia
Originální název:

Geborgene Babys , 2004


více info...

Přidat komentář

Turmee
18.07.2021 3 z 5

Kniha slibuje tvrdou vyhraněnost, extrémní názory a emoční výlevy čtenáře. Extrémní tyto postoje byly možná v době vydání (ať už originálu nebo překladu), v dnešní době (rok 2021) se ale o nic výjimečného ani extra alternativního nejedná.
Autorka probírá několik diskutabilních témat (bonding, porod, kojení, nošení dětí, bezplenkovku společné spaní), přičemž každé z nich je stručně shrnuto a vysvětleno. Pokud si přečtete tuto knihu, nemusíte sahat po těch dalších ze stejného nakladatelství (Bonding - porodní radost, Bez plenky apod.)
Sama autorka nás nabádá, abychom si vybrali to, co se nám líbí a zbytek ignorovali. Tato rada je důležitá, protože i přesto že několikrát zmiňuje, jak nechce nikoho urážet ani dirigovat a snaží se držet vědeckého přístupu, narážíme na odsuzování a shazování rodičovské kompetence ve stínu jejího "dokonalého přístupu a perfektních dětí" a omezeného výběru zdrojů, převážně německých.
Jestliže jste mladý rodič, nejistý si svou pozicí a tím, co děláte, po této knize NESAHEJTE. Není to milá a podporující literatura a za každé uklouznutí nebo přešlap vás tvrdě plácne přes prsty.
Ke konci se už názory docela opakují, hlavně co se týče pláče.

Osobně mě docela rušil neustálý ekologický podtext (zachraňme zemi skrze naše děti) a řeči o energetických polích. Našla jsem také několik nestrovnalostí. V jedné části autorka tvrdí, že pláč dětí není normální a že šťastné miminko by nemělo plakat. O kus dál píše, že pláč je běžná form komunikace a v závěru knihy věnuje několik odstavců potřebě miminek se vyplakat.

Je vidět, že prostředí, ve kterém žije autorka je úplně odlišné od našeho - viz možnostdomácích porodů a soustavné péče PA.
V překladu se ztratila smysluplnost pojmu PMS (prý je na konci mensturace).

Líbí se mi kontaktní fotky v průběhu celé knihy, nabádání k respektu a tento citát:
"Miminka jsou fokonalá a všechno, co dělají, má smysl. Když na potřeby budeme reagovat, bude rodinné soužití harmonické a uvolněné.

veronika9761
05.11.2020 4 z 5

Povsechna příručka o tom, jak se normálně starat o miminka. Vsechna témata autorka jen nakousne, a některá z nich jsou poměrně kontroverzní. Přesto ji musím doporučit k přečtení každému rozumnému rodiči. Třeba jen jako další názor.


Romanka89
27.10.2020 5 z 5

Krásná kniha, která je v západní společnosti, kde frčí "studený odchov" (vyplakávání, dudlíky, flašky, vlastní pokojíčky od miminka atd.) velmi potřebná. Prvorodičky by ji měli dostávat už v těhotenství. Je na každém samozřejmě jaký styl rodičovství si člověk vybere, mě sedí přirozený, intuitivní, kontaktní způsob. Tato kniha mi velmi sedla do noty.

Čtenářská výzva 2020: Kniha, která vás zaujala svým názvem.

zarovicka4
29.06.2020 5 z 5

Rychle prectena kniha, ktera me Jen podporila v tom jak si predstavuju peci o sve dite :)

vampyrcik
06.05.2020 5 z 5

Příjemná kniha s praktickými zkušenostmi. Pro lidi co se nevycházejí do norem to (jako já), to je jen potvrzení toho, co všechno pro miminko nepotřebuju =)

Nico
18.06.2015 5 z 5

Naprosto nesouhlasím s komentářem Ausík. Všechny knihy, které vyjmenovává, jsou originálně starší než tato. Čili autorka nemá za cíl objevit Ameriku, ale jednoduše podpořit maminky, které váhají v kontaktním přístupu ke svému miminku a všechny aspekty shromažďuje ve své knize. Není to návod, ale zkušenost jedné ženy, která může dodat odvahu dalším. Jedná se o další výbornou knihu z povedené edice Naše dítě nakl. Dharmagaia. Palec hore.

Ausík
11.03.2015 2 z 5

Kniha možná byla "nekompromisní" v době vydání originálu (2004), rozhodně ne ale v roce 2014, když vyšla u nás. Myšlenky jsou zajímavé, nicméně téměř všechny jsou již daleko lépe a precizněji rozvedené v jiných knihách (např. knihy o bezplenkové metodě, kontaktním rodičovství atd.). I v rodičovské praxi už nejsou tyto myšlenky nijak ojedinělé a překvapivé.

Štítky knihy

péče o děti porod vývoj a výchova dětí mateřství psychologie dětí

Autorovy knížky

Julia Dibbern
německá, 1971
2014  87%Miminka v bezpečí. Průvodce pro odvážné rodiče

Kniha Miminka v bezpečí. Průvodce pro odvážné rodiče je v

Přečtených35x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce9x
Chystám se číst18x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x