Milovala som Pabla a nenávidela Escobara

Milovala som Pabla a nenávidela Escobara https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/362235/bmid_milovala-som-pabla-a-nenavidela-esc-ZqC-362235.jpg 3 54 18

Skutočný príbeh neuveriteľnej lásky. Virginia Vallejová úprimne a pravdivo opisuje udalosti, ktoré sa čoskoro premenil na príbeh hrôzy a pomsty. V odvážnom, drsnom, očarujúcom a dekadentnom rozprávaní odkrýva informácie o Pablovi Escobarovi, jeho intimnom živote aj o zločinoch, ktoré neboli odhalené. Opisuje vznik kokaínového priemyslu, Escobarov legendárny zmysel pre korupciu a teror a vzťahy medzi jeho obchodom a karibskými diktátormi, kolumbijskou vládou minulého štvrťstoročia a americkou tajnou službou. Po rozchode s Escobarom v roku 1987 a najmä po jeho smrti roku 1993 sa Virginia Vallejová stala spoločensky nežiaducou osobou. Po prečítaní tohto jedinečného príbehu si čitatelia môžu urobiť vlastný úsudok o živote, ktorý Virgiania prežila najprv ako dieťa vnímajúce svet so široko otvorenými očami, potom v hlbokej láske a obdive k odvahe Pabla Escobara a jeho veľkorysosti k najchudobnejším a potom v konečnom štádiu ich vzťahu v absolútnej nemohúcnosti zastaviť hroziacu vojnu medzi Escobarom a svojou krajinou a čoraz silnejším konkurenčným kartelom Cali. Virginia, ktorá spojila svoj život s politicky nekontrolovateľným, skorumpovaným, vraždiacim mafiánom, vášnivým milencom a kokaínový kráľom rozpráva príbeh smrteľnej lásky, závratného bohatstva a nezmyselného násilia.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: , Aktuell
Originální název:

Amando a Pablo, odiando a Escobar , 2007


více info...

Přidat komentář

Imis
06.03.2023 4 z 5

I když se o toto téma nezajímám a neviděla jsem ani seriál, tak mě kniha bavila hlavně z pohledu psychologie. Ke konci bylo již trošku nepřehledné proč koho Escobar unesl nebo zabil, protože tam bylo opravdu hodně pro mě neznámých jmen, ale bylo jasné, že byl schopen pro svou záchranu udělat v podstatě cokoliv. A autorka se snažila popsat i souvislosti, takže základný přehled člověk nikdy neztratil. Je pravda, že pro člověka, který nezná tuto část historie Kolumbie může být kniha trochu těžko stravitelná kvůli orientaci v různých organizacích a postavách, ale i přesto to bylo zajímavé čtení.

Čenichnaknihy
12.09.2021 3 z 5

Co na tom seriálu Narcos všichni mají? Zkusíme tuhle biografii a uvidíme. Tak nějak jsme uvažovali, když jsme si knížku pořizovali. Šli jsme do toho s tím, že o Escobarovi víme pouze to, že to byl asi nejznámější narkobaron a skončil s kulkou v hlavě.

Průšvih je v tom, že televizní reportérka, milenka Escobara Virginia Vallejová vypráví příběh tak, jako by čtenář měl bezchybný přehled o kolumbijské politice 80. let. Spousta jmen politiků, fakt a událostí vás pak zbavují energie, kterou pár povedených historek vytváří.

Přečtete si tom, jak mafián získal prostřílené auto legendární dvojice lupičů Bonnie a Clydea, nebo jak používal káru Jamese Bonda, které umělo pouštět i slzný plyn. Ale jinak? Trochu zmatek a nuda.

Nicméně, pokud jste fanoušci seriálu a knížku jste četli, nebo se na ni chystáte, určitě dejte vědět, jak jste si ji užili. Je dost možné, že právě vám se bude líbit.


mykes.m
13.02.2021 1 z 5

V seriálu Narcos je autorka vykreslována jako silná žena která vlastně Pabla využívá ke svojí popularizaci a kontaktům. V knize se ona sama vykresluje jako bohyně které leží u nohou jak Escobar tak celá Kolumbie. Nevím, kniha spíše popisuje jejich "randíčka" a to jak na ní chtěl narkobaron dělat údajně dojem. Pokud čekáte knihu co se bude opírat o historická fakta a odkreje vám mysl a osobnost jedné z nejvýraznějších osobností konce 20. století, tady nehledejte. Samé dialogy jak Virginii někdo chválí a obdivuje a jak si spolu s Pablem užívali nezměrné bohatství a pohodu. Až si říkám, kdo je vlastně cílová skupina této knihy. Pro lidi co se zajímají o historii Escobara tam nic zajímavého není a jako romantika pro ženy je to zas úplně suché. Mám dojem, že si to autorka napsala sama pro sebe aby až bude staršího věku, mohla si stále připomínat že kdysi byla NĚKDO.

Daduna
28.06.2020 4 z 5

Někdy jsem se v knize ztrácela z důvodu, že mi absolutně nic neříká politika Kolumbie v letech, kdy se tento příběh odehrává. Jinak se mi kniha vcelku líbila. Sám o sobě je Pablo Escobar zajímavou osobností o které jsem se chtěla dozvědět víc a tato kniha mi to umožnila.

1853
08.04.2020 1 z 5

Jestli si chcete přečíst o ženě, která má ego velikosti Escobarova bohatství tak vřele doporučuji. Já osobně bych deskriptivní pasáže o tom, jak slečně Vallejo všichni lichotí a jak je vlastně nejen krásnější než Helena Trojská ale také inteligentnější než Einstein (což je doslova v knize uvedeno), s klidem vynechala.
Osobnost Escobara, jednoho z největších drogových magnátů všech dob, vykresluje jako obtloustlého patolízala plytkého charakteru, který visí Virginii na rtech a v podstatě se jí jen vtírá.
Rozhovory mezi postavami jsou velmi detailní, asi aby se kniha snáze četla, ale omezuje to její důvěryhodnost. Všechny postavy, kromě samotné autorky samozřejmě, jsou naprosto bezcharakterní.

Na knihu jsem se velmi těšila ale bohužel silně zklamala.

tomsk
18.11.2019 5 z 5

Jak je níže uvedeno, v textu je příliš mnoho jmen a protože neznám reálie Kolumbie osmdesátých a devadesátých let, bylo trochu obtížné se v nich orientovat... nicméně přečtení knížky stojí za to... a je to celkově zajímavé doplnění seriálu Narcos...

terka95
11.09.2019 3 z 5

Od knihy jsem čekala více, místy mě nudila, kolumbijských jmen bylo opravdu přespříliš.. dozvěděla jsem se hlavně to, že Virginii každý obdivoval a prohlašoval ze tu nejkrásnější ženu a všichni z ní byli na větvi.. :D samochválu asi v knížkách nepotřebuji.. ale musím uznat, že některé pasáže byly zajímavé.

callahanh
03.09.2019 3 z 5

Na Virginii Vallejo je znát, že není moc zručná spisovatelka, protože její vzpomínková kniha se nečte úplně nejsnadněji a tuzemskému čtenáři to ani nezlehčují podobná jihoamerická jména, v nichž se těžko orientuje. Trpí také značnou nevyrovnaností, protože v ní jsou čtivé a strhující pasáže, které jsou zajímavé a napínavé, často se ale střídají s těmi, v nichž se toho tolik neděje a monotónně se opakují. Neznalému čtenáři každopádně kniha otevírá netušené obzory a dost detailně odhaluje, jak funguje veřejný život v latinské Americe a také to, jak moc je tam politika provázána s mafií, všichni o tom vědí a absolutně se to neřeší. Nechybí tu ani připomínky toho, jak moc velké jsou zdejší sociální rozdíly, protože existují jen strašlivě bohatí, nebo absolutně chudí, nic mezi tím. Jestli něco může čtenáři vysloveně vadit, je to určitá sebestřednost a nabubřelost autorky, která se netají tím, že si ji muž může koupit drahými šperky a stýká se jen a pouze s bohatými muži, takže je vlastně taková latinskoamerická zlatokopka. Po přečtení knihy si čtenář také uvědomí jednak to, že telenovela je skutečný život v Jižní Americe, protože reálné vztahy jsou podobně propletené a leckdy povrchní a druhak to, že přes všechnu absurditu můžeme být rádi, že žijeme, kde žijeme, protože přece jen se občas té spravedlnosti domůžeme a nějaká ta demokracie tady jakž takž funguje. V mnohém poučná, zároveň ale hůře čitelná a náročnější kniha. 60 %

babsi66
06.03.2019 3 z 5

Víc než samotný vztah Escobara s Virginí mě zaujal popis kolumbijské narkomafie nalezlé ve všech sférách veřejného života. Jako téma by to na knihu klidně stačilo samo o sobě. Nicméně vztah autorky a Escobara tomu dodává ještě o něco větší švih a zaručeně přiláká část čtenářů, kterou zajímá právě zákulisí milostného románku než vládnoucí vrstva prolezlá drogama.

Back
24.02.2019 5 z 5

Popravdě jsem neočekával, že mě kniha tak pohltí a přečtu ji prakticky jedním dechem. Autorka sice není kovaná spisovatelka, ale to knize dodává na autentičnosti. Jediné, co mě během čtení opravdu štvalo a za co Virginia nemůže, je práce korektora, protože mě/mně je prostě základ.

pomero
04.02.2019

Poměrně čtivě sesumirovany životopis. Který popisuje vztah moderátorky a Pavla Escobara. Jako fanoušek seriálu jsem si užila i knihu. Mohu doporučit, čte se dobře.

zuzana4291
01.11.2018 4 z 5

Kniha byla pro mne velkým překvapením. Velmi čtivá a záživná (až na ta Kolumbijská jména, která mi z 99% nic neříkala a nudný konec). Autorka podává svůj život a lásku s Escobarem velmi příjemně a máte chvilku pocit, že čtete hezký román, bohužel, je to život a přeci jen se jí její láska vymstí. Ale není to tak nezáživná kniha jako všetšina životopisů (které jsem zatím četla).

Opatov
13.09.2018 5 z 5

Pribeh televizni moderatorky v Kolumbii, ktera se na vrcholu sve popularity stala milenkou narkobarona. Po pocatecni euforii prislo rozcarovani. Kruty a nebezpecny Escobar dal prednost rodine. Moderatorka se diky svemu vztahu stava tercem utoku a musi bojovat o vlastni existenci, zatimco Escobar smeruje k tragickemu konci. Doporucuji.

ewkat
18.07.2018 4 z 5

Zajimavá kniha,cetla se skvele.

Sonik1974
05.07.2018 2 z 5

Knize škodí vyprávěcí styl - autorka je monotónní. Jinak zajímavé nahlédnutí do jiné země a kultury. Jak jsem ráda, že žiji v Čechách.

menalinda
29.06.2018 4 z 5

Mecenáš,kšeftař,obchodník s drogama ničeho se neštítící,bezvěrec,který věřil sám v sebe.Geniálně chorý mozek,vrah s rodinou kterou miloval.Milenka která sepsala knihu a která stojí za přečtení až po skouknutí seriálu Narcos.Dávám 4hvězdy.Pátou bych dala kdybych byla přesvědčená že paní Vallejo napsala vše a nic si neponechala pouze pro sebe.

speciale88
16.03.2018 5 z 5

Božíííí k tomu není co dodat. Virginia vykládá zcela bez obalu všechny podrobnosti a intriky kolem největšího narkobarona snad všech dob. Vřele doporučuji přečíst. Mě zcela nadchla.

KAREL6725
14.11.2017 4 z 5

Na tuhle knihu jsem netrpělivě, čekal a vyplatilo se. Vzpomínky Virginie Vallejové televizní moderátorky v Kolumbii. Jinak milenky Pabla Escobara , šéfa Medellínskýho kartelu , od vzestupu až po jeho smrt. Neskutečná jízda Jižní Amerikou 80 a 90 let na člověka, který řídil díky svým ziskům , pomalu celý stát . Příběh o člověku , který se nezastavil před ničím . Jak říkal můžete si vybrat stříbro nebo olovo. Kdo viděl seriál Narcos tak se líp zorientuje. A pokud se vám líbil bude se vám líbit i tahle kniha. Doporučuji, rozhodně stojí za přečtení.