Milenec

Milenec https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24620/bmid_milenec-AIl-24620.jpg 4 29 12

Milenec je jedním z nejslavnějších románů izraelského prozaika Avrahama B. Jehošuy, přeložený do dvanácti jazyků. Příběh Adama, který pátrá po milenci své ženy Asji, ztraceném ve víru jomkipurové války, a jejich čtrnáctileté dcery Dafi, jež se zamiluje do jednoho z arabských dělníků pracujících pro jejího otce, přibližuje na pozadí osudů jednotlivých hrdinů také složité a napjaté poměry v izraelské společnosti, včetně válečných hrůz, mezigeneračních střetů či židovsko-arabského konfliktu. Vyprávění je podáno střídavě očima šestice hlavních postav, jejichž vnitřní monology, vzpomínky, sny či útržkovité záznamy vědomí utvářejí strukturu tohoto strhujícího a psychologicky působivého románu.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Pistorius & Olšanská
Originální název:

Ha-meahev , 1977


více info...

Přidat komentář

000nugatovej
30.03.2023 4 z 5

"No a my jsme v té poslední válce ztratili milence." (str. 9) A čím čtete dál, zjišťujete, že se milenců objevuje v tom zvláštním příběhu více. Až po toho posledního. Naimovo poznání: "Můžeme je milovat, můžeme jim působit i bolest --" (str. 343) a poslední věta celého románu "Divte se lidičky, co potkalo Naima, že je najednou plný naděje -" (str.343) naznačuje, že tou nadějí může být i sblížení Židů a Arabů. Vročení 1974 -1976 však mírní optimismus.

Acamar
07.02.2021 4 z 5

Izrael - exotická země, v povrchně povšechném povědomí spojovaná hlavně s nekonečnými válečnými židovsko-arabskými konflikty a s archaickými obrazy vousatých mužů s pejzy v černých oblecích a kloboucích ... Příběhy postav románu Milenec se však (až na onu neustálou přítomnost války v pozadí) podobají častým problémům hrdinů z nám známého světa - neurčitá nespokojenost se životem, bezcílnost a hledání ... avizované hledání ztraceného milence je vlastně jen jedním z mnoha hledání v příběhu, nálezy jsou nečekané a další vývoj naprosto otevřený. Měnící se perspektiva očima střídajících se vypravěčů vytváří pestrý vhled do různých oblastí života a autor uměl věrohodně vykreslit nutně odlišné pohledy, ať jde o pubertální dceru, arabského mladíka, stárnoucího vyhořelého Adama či ráznou babičku Veduču, mou nejoblíbenější postavu. Do hlavy nevidíme pouze Asje, ta se dělí jen o své sny ... škoda, i když je to "zpestření", ponechávající knize nádech nepoznaného tajemství.
Barevný psychologický román, kde vedle příběhu samotného jsou zajímavé náhledy do všedního života v Izraeli. Kromě očekávatelné bariéry mezi Araby a Židy mne hodně zaujalo Gabrielovo líčení ortodoxních Židů jako svým způsobem nejsvobodnější komunity v této zemi.


iloveafrica
14.04.2018 5 z 5

Úžasná kniha, do které jsem se však začetla až napotřetí..ale pak mě strhla a četla jsem a četla a četla..nebylo možné se od ní odtrhnout..

zdenaR
12.06.2017 4 z 5

Skvěle napsaná kniha. Člověk se musí začíst, ale potom jsem se nemohla odtrhnout. Malé množství postav, velmi zajímavý příběh a neobvyklé prostředí na pozadí historických událostí. Doporučuji všem, kteří se zajímají o Izrael :-))))))

Annicka
18.09.2016 5 z 5

Na pozadí hlavního příběhu - Adam hledá Gabriela, milence své ženy Asji - se rozvíjí několik dalších příběhů: osud Gabrielovy babičky Veduči, vztah Naíma a Dafi... Příběh je vyprávěn z pohledu všech postav, čtenář si tedy může udělat obrázek o jejich psychologii.
Kniha se ze začátku zdá podivná, nepřístupná, ale s každou stránkou je lepší a lepší. Příběh se odvíjí velmi nečekaně. Poslední stránky jsem přečetla jedním dechem.

Hana_Marie
05.01.2016 4 z 5

Zajímavý příběh na pozadí historických událostí, o kterých já osobně nic moc nevím a příliš jim nerozumím. Příležitost něco si přečíst o izraelsko-palestinském konfliktu.

Zuzu88
05.04.2014 5 z 5

Ještě dlouho po dočtení ve mě doznívá..Vybavují se mi pasáže...,,poslouchají jeho kletby,ujištění o věrnosti,slova zatracení.Pokyvují hlavami,ale nevěří.Nevěří,že bychom sami věřili vlastním slovům,ale zároveň od nás nic jiného nechtějí slyšet,,...A mnoho dalších nutí k zamyšlení...Výborný román,který podává svědectví o složitosti povah,střetu kultur a násilí mezi národy.

Terry11
08.03.2014 4 z 5

Dlouho jsem se nemohla začíst. Autorův styl není lehký, ani děj neskýtá příliš napětí. Ovšem kvalita je ukryta v kompozici knihy a v psychologizaci postav. Pro nás určitě podnětné pro nahlédnutí do naprosto odlišné kultury, mentality, způsobu života a problémů.

Michi.01
23.01.2014 5 z 5

Skvělá kniha.. ze začátku mi chvíli trvalo, než jsem se začetla, ale později jsem se nemohla odtrhnout.. Malé množství postav, velmi zajímavý příběh a pro nás neobvyklé prostředí..
Zaujala mě také psychologie postav. Každá postava vypráví děj ze své perspektivy a díky tomuto vyprávění dokáže člověk porozumět jejich jednání.

cessy
26.08.2013 4 z 5

Vždy je milým prekvapením, ak autor nepíše prvoplánovo. V Jehošuovom Milencovi pre mňa bolo svetlým momentom zistenie, že postava hľadaného milenca, od ktorej sa odvíja celý príbeh a ktorá by na základe samotného názvu mala byť jeho ústrednou postavou, je v konečnom dôsledku rovnocenná s ďalšími piatimi rozprávačmi príbehu, dokonca možno povedať, že je mierne zatlačená do úzadia, dostáva najmenej priestoru na vyjadrenie, v celkovom kontexte sa stáva čoraz menej dôležitou a zaujímavou, dokonca trochu nudnou. Neprvoplánovosť je zdôraznená plynulým, takmer nebadaným prepojením príbehovej roviny a myšlienkovej roviny. V novodobej izraelskej literatúre je motív neustále pretrvávajúcich ozbrojených konfliktov medzi Izraelčanmi a Palestíncami/Arabmi neprekvapivo dominantný, nie každý autor ho však vie zakomponovať do svojho umeleckého textu takmer nepozorovane. Odveké násilie páchané na príslušníkoch židovského národa, neistota týkajúca sa osobnej identity, národnostnej identity, nároku na palestínsku zem, či nekončiace vojnové konflikty determinujú správanie, myslenie, cítenie postáv. Všetky postavy bez výnimky, dokonca aj tie vedľajšie (hlavný mechanik Hamíd, riaditeľ školy a pod.), pôsobia nepatrične, tajomne, akoby ich poháňal vnútorný nepokoj a nejasné túžby. Subjektívnosť jednotlivých spovedí ponúka odlišný pohľad na identickú situáciu, čitateľ má možnosť sympatizovať s niektorými z nich viac či menej.

Okrem toho, čo už bolo naznačené v komentári nižšie, Milenec je tiež príbehom:
- Asje, ktorú spoznávame len prostredníctvom jej bizardných snov, jej pohľad na vec sa tak javí ako najmenej dôveryhodný;
- Adama, ktorý sa zo všetkých síl snaží prísť na to, kedy nastal zlom v jeho vzťahu ku Asji a či ju vôbec miloval;
- Dafi, ktorá je zdanlivo príliš zameraná sama na seba a svoje pocity, a ktorú okrem insomnie ničí aj strata súrodenca;
- Naíma, ktorý sa snaží vyrovnať s rodinnou hanbou v podobe brata - atentátnika, a ktorého subjektívny pohľad vďaka tomu, že strávil časť života izolovane v arabskej i židovskej komunite možno pokladať za najobjektívnejší;
- Veduče, ktorá ponúka jedinečný, svojský pohľad na historické udalosti okolo formovania a vzniku štátu Izrael;
- a príbehom Gabriela, ktorý je po väčšinu príbehu neznámym objektom a značne, až zbytočne mystifikovanou postavou.

Ak obľubujete knihy z pera autorov izraelského pôvodu s podobnou tematikou, určite tiež siahnite po Jehošuovom Pánovi Manim, po Žene, ktorá uteká pred správou od Davida Grossmana, po Příbehu o lásce a tmě od Amosa Oza, po Chlapcovi a holubici od Meira Shaleva. Skvelé príbehy, ale už sčasti, resp. s celkom inou tematikou z prostredia Izraelu ponúka tiež Rosendorfovo kvarteto od Natana Šachama a Viz LÁSKA od Davida Grossmana.

Koka
28.04.2013 5 z 5

Zajímavý příběh, zvlášní vztahy, pro nás exotické prostředí a neobvyklé chování postav. Jako "vedlejší produkt" čtení jsem z knihy trochu více pochopila vztah Palestinců a Izraelců. Hlavně dílčí příběh arabského kluka a jeho "nevhodné" lásky k dceři izraelského šéfa dojímá a vypovídá o nesmyslnosti letitého konfliktu, současně však dokládá rozdílnost naturelů pramenících z rozdílného náboženského a kulturního prostředí.
Vedle hlavního příběhu - hledání manželčina milence v chaosu války, je zde několik mikropříběhů, z nichž nejvíce mě dojal (a o prostředí a situaci poučil) příběh, jak si arabský kluk Naím kupoval u židovského obchodníka luxusním zbožím pyžamo. Rozdílnost těch dvou světů je zde popsána v krystalické podobě, a to na pár řádcích!
Jedinečnost jednotlivých příběhů je zajištěna tím, že každá postava vypráví ten svůj - subjektivní optika až v průsečníku s jinými vydává celistvý obraz.
Vřele doporučuji!

zuzulique
23.11.2012 5 z 5

Ak máte radi príbehy židovských rozprávačov, určite nevynechajte Milenca. Mne táto kniha dokonale pohladila moju melancholickú dušičku a čitateľskú ešte viac. Ak očakávate dej plný zvratov, knihu nečítajte. Ako je napísané vyššie, ide o psychologický román a to dopísmena :-)

Začítajte sa tohto skvelého románu, ktorý Vám ponúka nielen
príbeh Adama, ktorý vlastní autoservis a prežíva manželskú krízu,
príbeh Asije, ktorá je Adamovou ženou a ako jediná z postáv miluje to, čo v živote robí,
príbeh Gabriela, ktorý vstúpi do života manželov,
príbeh Dafi, dcéry Adama a Asije, ktorá sa všetkému ticho prizerá, trpí nespavosťou a zaľúbi sa do nevhodného chlapca,
príbeh Naíma, ktorý je nevhodným chlapcom, pretože je Arab,
príbeh Veduče, ktorej osud sa stretne so spomínanými tromi mužmi, no zakaždým inak,
príbeh milencov, ktorých počet je nakoniec viac ako jeden...
a ešte oveľa viac na pozadí pohnutých historických udalostí a konfliktov medzi Arabami a Židmi, napísané excelentným štýlom, striedajúc jednotlivé postavy a časové roviny...čítajte, vychutnávajte každú stranu tak ako ja :-)

Štítky knihy

Izrael izraelská literatura

Autorovy další knížky

Avraham B. Jehošua
izraelská, 1936 - 2022
2008  85%Milenec
2012  89%Molcho
2010  88%Pan Mani
2013  82%Cesta na konec tisíciletí
2024  0%Osvobozená nevěsta

Kniha Milenec je v

Přečtených42x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených7x
Knihotéce13x
Chystám se číst52x
Chci si koupit8x
dalších seznamech1x