Mesto ako Alice Springs

Mesto ako Alice Springs https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84991/mesto-ako-alice-springs-84991.jpg 4 52 18

Příběh muže a ženy, které krátce svedla dohromady válka, jen aby je vzápětí znovu odtrhla na dlohých šest let. Jean Pagetová považovala Joea Harmana, který tak nadšeně dovedl vyprávět o svém domavě v australském Alise Springs, za mrtvého. Co víc kladla si jeho smrt za vinu. Dokud šťastnou náhodou neobjevila, že je Joe naživu. Vydává se přes půl zeměkoule, aby znovu potkala svou lásku a splnila si sen o městě, jako je Alice.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , VPL - Vydavateľstvo politickej literatúry
Originální název:

A Town Like Alice , 1950


více info...

Přidat komentář

Artep25
01.04.2022 4 z 5

Takové odpočinkové čtení ,ale moc hezky se to četlo a bavilo mě to .

Magie233
06.12.2021 3 z 5

Velice poutavou a zajímavou části knihy bylo pro mě putování žen Malajsií, které je založeno na pravdivé události. Začátek knihy byl pro mě přiliš zdlouhavý a část odehrávající se v Austrálii ubírala na tempu a stávala se nudnou. Ale i tak jsem ráda, že jsem knihu přečetla.


EvaEma
18.10.2021 4 z 5

Silný příběh, jen pak konec knihy se mi už nějak vlekl, několik stránek jsem i přeskočila. Neznám moc literatury o 2. světové válce z tak exotických zemí, jako je Malajsie, nebo Sumatra... romantická linka to trochu odlehčila a konec knihy nehodnotím. Pro mě nejpodstatnější byl pochod žen, to si budu z knihy určitě pamatovat.

iiiccc
11.05.2020 4 z 5

Jeden bohatý a osamělý pán zemře a své jmění odkáže jediným příbuzným, které zná - rodině své sestry. Právník, který řeší jeho poslední vůli vypátrá poslední přeživší, a to sice neteř Lean. Ta pracuje jako obyčejná stenotypistka. Lean se po získání renty rozhodne svou práci opustit, aby v jedné vesnici v Malajsku postavila studnu. A proč? ........ všude je plno příběhů o těžkých životech v zajateckých táborech, ale nikdo nikdy nemluví o životech těch zajatců, kteří se do táborů nikdy nedostali.

Ivan F
08.01.2020 3 z 5

Príbeh sa číta ľahko, svižne, avšak je to mišmaš nadpriemerného rozprávania (Malajzia) a červenej knižnice (Austrália) zmixovanej s Tess McGillovou z filmu Working girl (Podnikavá dívka) - to bolo naozaj na smiech a zrazilo to príbeh na kolená. Okej, príbeh nie je vymyslený, má reálny základ ako píše autor v závere knihy, ale čo je skutočnosť a čo autorova fantázia, je ľahko posúdiť. Ako celok ma kniha ani nesklamala, ani nepotešila, skončilo to tak nejako nerozhodne.

Toffee
19.08.2019 3 z 5

Moc mě to nenadchlo. Ještě tak putování zajatých Angličanek malajskou džunglí, ale celkově je to hodně popisné a zdlouhavé. A když se Lean v závěru promění v "Podnikavou dívku", co samojediná přinese do australské díry, kde není ani sprcha, služby a vymoženosti moderní civilizace, to už bylo fakt úsměvné.

macuska
12.12.2018 5 z 5

Je to nádherná kniha,ktorú som čítala už veľmi dávno.Chystám sa ju znova prečítať.

rajen
03.12.2018 4 z 5

Moc jsem od této knížky nečekala. Prostě romantický příběh, kde doba a prostředí nehrají moc velkou roli, ale opak byl pravdou. Tento román jde za hranice všedního románu o dvou lidech. Neskutečně jsem hltala pasáže z Malajsie, netušila jsem, že se něco takového opravdu stalo a tak mě kniha minimálně o tuto vědomost obohatila. Konec už byl takový pomalý a bez převratných událostí, ale těch si už oba protagonisté užili snad dost. Pro mě určitě příjemné čtení.

JohanKo
20.04.2018 5 z 5

Kdysi dávno jsem si tuto knížku vytáhl nahodile z knihovny při balení věcí na zahraniční dovolenou - že kdyby byly dlouhé večery... A pak jsem byl rád, že na dva tři dlouhé večery došlo, slupnul jsem děj jako malinu.
Dvě zásadní dějové linie, zajímavé postavy v jejich obsahu, scenérie dvou světů, není potřeba dál rozpitvávat, kdo čet ví, kdo ještě ne, proč mu kazit zážitek nějakým svým pohledem. Prostě se mi velmi zalíbila a četl jsem ji pak ještě jednou. Velku jsem se těšil i filmové zpracování s Virginií McKenna a Peterem Finchem, jinak dnes film pro pamětníky, vzhledem k roku vzniku (1956). A nějak se mi do kůže nezavrtal, asi tím, že nešel do celé hloubky příběhu a taky nejspíše tím, že v hlavě jsem už měl ten svůj příběh...

Ema22
28.03.2018 2 z 5

Po velmi zdlouhavém úvodu, jenž mě mírně odrazoval, mě chytila část o harcování po Malajsii. Jak jsme zvyklí na teplou vodu, pravidelnou stravu a pohodlí našich domovů. Nedokážu si představit, jak putuju se svými malými dětmi s batohem na zádech a nikdo mě nikde nechce...
Cesta do Austrálie a další peripetie mě neoslovily, a tak jsem knihu nedočetla. Musela bych se do ní nutit, což mi je proti srsti.

ponrepo
26.04.2016 4 z 5

Bohatý příběh, dobře se čte, místy až schématicky kladná hlavní hrdinka podstoupí zkoušky, kterým přes svůj nízký věk a anglickou výchovu čelí s nečekanou vervou.

Atuin
20.05.2014 5 z 5

Ačkoliv bych to do knížky na první pohled neřekla,upoutala nad očekávání mojí pozornost. Příběh je vyprávěn velice trpělivě, bez ambic se vytáhnout, je soustředěný na ústřední hrdinku a linku tak nekompromisně ( až s láskou ), že se člověk snadno ocitá ve všech pocitech které ji -a nejen ji -potkávají, jak na těle, tak na duši.A přitom se člověk ptá kde jen pobrala vitalitu a sílu.( a nejen ona) Kniha není zatížena přebytky, které by odsunuly do pozadí ten dojem z první i poslední věty, dojem ostrý a sým způsobem komorní.

evafort
30.01.2014 4 z 5

Hezká a zajímavá knížka, i když některé části mě bavily trochu méně, proto jen 4 hvězdičky.

klarka61
22.11.2013 5 z 5

Zajímavý a poutavý příběh. Doporučuji.

magnolia
11.07.2013 3 z 5

Kniha se četla dobře, ale asi jsem očekávala po dramatické první půlce i podobně strhující závěr. Osudy hrdinky z období války (minulost) byly opravdu poutavé a také se mi líbila postava opatrovníka a jeho vyprávění. Poválečné události a idylické budování (kromě návratu do vesnice v džungli) mě už tak moc nebavilo, ale věřím, že spoustě čtenářům se román líbil právě takhle.

Garik
24.03.2013 5 z 5

Výborne napísaný román. A rozhodne jeden z najkrajších príbehov, ku ktorým som sa kedy dostal.
Samého by ma, žiaľ, asi nikdy nenapadlo pustiť sa do takejto literatúry, no našťastie je tu DK a jedna vzácna priateľka, ktorá ma nasmerovala a ktorej aj touto cestou vyjadrujem moju vďaku.
Len mi je veľmi ľúto, že nie som schopný poriadne opísať svoje pocity a napísať komentár, aký by si toto dielo zaslúžilo.

maruna
14.09.2012 5 z 5

Moc zajímavá kniha o statečné ženě napsaná podle pravdivého příběhu.
Popisuje událostí, které se staly za japonského vpádu do Jihovýchodní Asie. Jean Pagetová se dostane s několika dalšími Angličany, kteří prchají z Malajska, do japonského zajetí. Muži jsou odvezeni do zajateckého tábora, ženy s dětmi posílány pěšky s místa na místo, stovky mil. Bez těch nejnutnějších životních potřeb, v úporném vedru, bloudí měsíc za měsícem, umírajíce jedna za druhou. Když zemře i četař, který je doprovázel, požádají ženy o přístřeší obyvatele jedné vesnice. V nich pak přežijí válku a vráíi se do Anglie. Jean, která zdědí velkou finanční částku, se do vesnice po delší době vrací, aby se odměnila vesničanům za jejich pomoc. Dozví se, že jeden ze zajatců, Joe Harman, s kterým se seznámila za války a do kterého se zamilovala, není mrtev, jak se domnívala. Rozjíždí se za ním, do jeho rodného města — Alice, a zde se oba šťastně setkávají. Poznává tvrdý život v buši v Austrálii a buduje zde lepší životní zázemí za pomoci svých zděděných peněz, a to nejen pro sebe a svou rodinu, ale i pro ostatní lidi, kteří se zde začali zabydlovat.

Renava
03.02.2012 5 z 5

Ku knihe som sa dostala úplnou náhodou, až následne som sa začala zaujímať o reálie príbehu,autora,atď. a vôbec ma neprekvapilo zistenie, že kniha bola zaradená medzi 100 najlepších kníh vôbec. Bohužiaľ mám pocit, že u nás sa akosi neprávom nedostala dostatočne do povedomia čitateľskej verejnosti, čo je rozhodne veľká škoda a hriech!
K samotnému deju len v skratke (aby som neprezradila príliš) – ide o ľúbostný príbeh na pozadí udalostí okolo vpádu Japoncov do Malajzie, založený na skutočných udalostiach. Vykreslenie nekonečného a tragického putovania skupinky žien s deťmi do ženského zajateckého tábora (stovky kilometrov z miesta na miesto, v horúčavách, bez jedla, bosí..), o morálnej sile ženy, ktorá sa stala ich vodkyňou, o nájdenej láske, nádeji a plnení snov..
Je to tak silný príbeh, že keď ho človek dočíta, nadobudne pocit, že má v sebe skryté sily, o ktorých netuší.. V mojom osobnom rebríčku patrí do prvej trojky a drží sa tam už pekne dlho. Kto prečíta – pochopí.