Město

Město https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/208868/bmid_mesto-208868.jpg 3 33 6

Město je starodávné, mnohovrstvé. Kdysi bývalo prosperující metropolí, nyní se ale rozrostlo za své hranice, vyvolává nesčetné války se sousedními kmeny a vše, co dříve bývalo zelené a úrodné, mění v pustinu. Ve středu Města žije císař. Viděl ho jen málokdo, ale ti, kterým se to podařilo, ho popisují jako muže v nejlepších letech, přestože by měl být stařičký. Někteří lidé ponuře spekulují, že už není člověk, pokud jím vůbec kdy byl. Hrstka pak dospěla k zoufalému závěru, že válka skončí pouze tehdy, když ukončí císařův nepřirozeně dlouhý život. Povstalci v bludišti stok Města, kde chudáci bojují ve tmě o přežití, i na krví promáčených bojištích, kde jen málo hrdinů dokáže vydržet nekonečné obléhání, upínají své naděje k jednomu muži – Shuskarovi. Bývalý císařův generál byl kdysi dávno zrazen a je považován za mrtvého. Pod různými falešnými jmény ale přežil, zřekl se Města a schovává se před svým nesmrtelným nepřítelem. Teď ale nadešel čas, aby se pustil do poslední bitvy za osvobození Města od stvůry, která se uhnízdila v jeho srdci a tahá za nitky, které udržují zemi ponořenou v krvi.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

The City , 2013


více info...

Přidat komentář

ludek.n
09.09.2021 3 z 5

Početná města byla zničena, národy vyhlazeny, generace mladých mužů šly na smrt. Nesmrtelný císař Araeon vysává a drtí prastaré Město svou nikdy nekončící válkou proti nepřátelům říše, že i ti nejvěrnější začnou pochybovat o příčetnosti svého pána a vládce. Z podhoubí bídy, špíny, utrpení a nejhoršího strádání se rodí myšlenka na povstání. Stella Gemmell rozjíždí své ambiciózní fantasy dobrodružství opatrně a s řadou zámlk. Spíše než souvislý děj, připomínají úvodní kapitoly nespojité příběhy, jež mají pouze společného jmenovatele, a tím je ono uhrančivé Město. Teprve později se začnou jednotlivé nitky příběhu zaplétat a vytvářet tkanivo, v jehož uzlových bodech se zkříží osudy jednotlivých protagonistů. Původní myšlenka je bezpochyby dobrá a nosná, ale autorka ji nedokázala dotáhnout do konce a dát ji nějaký smysluplný, ostře ohraničený, význam. Namísto toho si pohrává s nejrůznějšími motivy, které jsou mnohdy na hony vzdáleny základní dějové linii a jakoby bloudí územím nikoho. S postavami je to podobné. Vedle hlavních hrdinů je tu spousta těch, kteří na první pohled hrají úplně jinou ligu a bohužel i na jiném hřišti. Poměrně volný a otevřený závěr mi nevadil, Stella Gemmell nicméně ovinula své Město nelítostně pesimistickým a krutě depresivním nábojem, který tlačí náladu románu do temných podzemních stok.

hanpari
11.05.2019 1 z 5

Nudné čtení.


trudoš
02.12.2018 3 z 5

Za léta své existence se Město rozrostlo do absurdních rozměrů. Doba válečné prosperity však dávno minula a lidé už mají dost bojů, chudoby i bezútěšnosti. A tak je ve vzduchu cítit změna. Jenže ta vždycky páchne krví nevinných...
Stinnou stránkou románu je jeho rozvláčnost a roztříštěnost. Jednoduchá zápletka je zahlcena množstvím odboček, jejichž důležitost není vždy opodstatněná, přičemž hlavní motiv se pozvolna odsouvá do pozadí, aby v závěru vyvrcholil neslanou nemastnou revolucí. Ta je pak pro děj málem až vedlejším efektem, než tím nejpodstatnějším, kolem čeho se mělo točit všechno ostatní. Podobné je to i s hlavními postavami, které sice tvoří zajímavou přehlídku charakterů, ale v důsledku jen málo z nich je pro vyprávění skutečným přínosem. Tísnivou atmosféru zmaru či silné dramatické zvraty tak jednoduše ubíjí stránkový rozsah, jakoby Stella Gemmellová pořádně nevěděla, na co se koncentrovat, a co naopak nechat plavat. Ovšem ideální čtení pro milovníky pomalejších příběhů.

Petřvalda
09.06.2017 1 z 5

Mám ráda fantazy, knihy od Davida Gemmella mám úplně všechny a přečtené několikrát. Tato kniha se mi ale nelíbila. Něco s tak ponurou šedivou atmosférou plné utrpení a smrti jsem už dlouho nečetla. Než člověk stihl poznat nějakou postavu a oblíbit si ji, za pár stránek byla mrtvá... A závěr, kdy čtenář očekává rozzuzlení celého příběhu, byl opravdu slabý. Mise předem odsouzená k nezdaru nějakým záhadným způsobem a za přispění velkého dílu náhody a ještě většího dílu štěstí sice uspěje, ale nějak se tomu konci nedalo věřit. Co mi také chybělo, bylo závěrečné vysvětlení - třeba k čemu vůbec sloužil závoj rosomáka, nějaký podrobnější příběh císaře... Můj pocit z této knihy: jsem ráda, že jsem se tím konečně prokousala, že ji můžu zavřít a už se k ní nikdy nevrátit.

Vevericka.eva
16.07.2016 4 z 5

Příběh docela dobrý, čtivý, patří lehce nad průměr. Co mě dost zklamalo byl konec.

(Pozor spoiler!)

Hlavní záporáci jsou představeni jako velmi mocní se zvláštními schopnosti a pak umírají jeden po druhém jakoby nic. U Raffa to ještě chápu - nechal se vyprovokovat, ale Marcusova sebevražda, to je úplná pitomost. Jak vlastně fungovaly Nesmrtelného odrazy jsem moc nepochopila. Za to jde kniha hoodně dolů.

Janičta
03.10.2014 3 z 5

Kniha moc nepotěší, ale ani neurazí.
Celkem zajímavý příběh, ale něco tomu chybí...

Štítky knihy

dobrodružství

Autorovy další knížky

2013  93%Pád králů
2014  61%Město