Merkur nese smrt

Merkur nese smrt https://www.databazeknih.cz/img/books/62_/62492/merkur-nese-smrt-62492.jpg 3 11 1

Není to tak dávno, co tiskem proběhla zpráva, že v pražském filatelistickém muzeu byla odcizena jedna z nejcennějších známek, žlutý Merkur. Tato událost posloužila autorovi jako námět k detektivnímu příběhu, kde v roli detektiva-amatéra vystupuje šéfredaktor Filatelistických rozhledů Karel Pražák, skrytý detektivní talent.

Přidat komentář

trudoš
06.11.2019 3 z 5

Asi to chce mít i vztah k filatelii, a ne pouze k detektivce, když tuhle knihu otevíráte. Já disponoval pouze tím druhým a tak se víc pronudil, než trnul napětím. Vítězslav Houška totiž dramatickou linku nestaví jako to nejdůležitější, pročež dlouho trvá, než dojde v ději k nějakému zločinu a ještě déle, než ústřední figura usoudí, že by si to měla vzít na povel. Kvůli tomu tak většina vyprávění postrádá prvek napětí, protože se události ubírají vlastní cestou a hrdina nemá moc šancí s čímkoliv cokoliv dělat. A i když následně poodhaluje roušku podvodu a vraždy, nedá se říct, že by přitom oplýval bůhvíjakým vyšetřovatelským géniem.
Merkur nese smrt je pomalou, nebojím se říct, málem až nezáživnou kriminálkou. Na druhou stranu dobře napsanou, což v mnohém výtku drobně anuluje, jelikož je alespoň co číst - tedy nejste-li alergičtí na bodré kamarádské dialogy. Bonusem navíc jsou pak rozhodně zajímavosti ze světa sběratelství, jen jich bohužel není tolik, aby z knihy udělaly truhlu pokladů.