Méně mít, více žít - Najděte si vlastní cestu k minimalismu

Méně mít, více žít - Najděte si vlastní cestu k minimalismu https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/425277/bmid_mene-mit-vice-zit-najdete-si-vlastn-3ma-425277.jpg 4 71 27

Kniha je inspirací pro každého, kdo chce žít jinak než dosud – bez velkého množství věcí kolem sebe, zato s více zážitky v životě. Díky inspirativním příběhům lidí z reálného života najdete motivaci ke změně i vy. Autorka se v knize věnuje různým oblastem, kde můžete udělat změnu, někdy i nepatrnou.

Přidat komentář

KajusaKil
29.03.2024 4 z 5

V dnešní době je tohle hodně potřebné téma, které by se mělo dostat k dalším lidem. Co nejvíce lidem. Kapitoly méně mít mě bavily více, než motivační více žít. Občas je to trošku vykrádačka, samozřejmě, ale lepší české zpracování jsem zatím nenašla.

madem
27.07.2023 2 z 5

Nechápu, proč byla knížka napsána. Z velké části je pouze výpisem z jiných knih. Zvláště Marie Kondo a Joshua Becker. Občas i výpisek z internetu.
A to je celé. Vlastních myšlenek nic moc.
Pokud je to vaše první kniha k tématu, no budiž. Pokud už máte něco přečteno, kniha vám nic nového nedá.


New-radus
24.07.2023 5 z 5

Jsem příručkový typ a tuhle knihu ráda zařadím do své knihovničky, abych se k ní zase mohla vrátit. Skvěle a mile napsaná, perfektně ozdrojovaná. Plná spousty zajímavých myšlenek.

Peace
01.05.2023 5 z 5

"Zažili jsme více díky tomu, že jsme toho měli méně."

O minimalismu vychází více knih, než by vám Marie Kondo dovolila mít v knihovničce. Nutno ale podotknout, že pro mě je tato kniha jedna z těch lepších a dala mi spoustu hlubokých a krásných myšlenek.

Ivaksa
13.09.2022 1 z 5

Nesympaticky sebestředná autorka napsala knihu v tomto stylu: Obejdu odpadkové koše, vyberu z nich staré sáčky na čaj, nahážu je do velkého hrnce a zaleju horkou vodou. A pak to celé podám jako úžasný nápad jak fantasticky pozdvihnout svůj život... Minimalismus sám o sobě je fajn a v jeho duchu s radostí tuhle nalezenou knihu (ani se nedivím) zase pošlu dál...Jednu hvězdu sobě za dočtení.. (na rotopedu)

Sandalkar
21.07.2022 3 z 5

Nemuzu si pomoct, ale mnohem vic nez knihu mi to pripomina kvalitni diplomku. Vse ozdrojovano, bez obrazku...asi spis rozcestnik k dalsim kniham.

Artep25
19.03.2022 4 z 5

Myšlenky v knize nejsou nové, ale kniha je velmi čtivě napsaná a mně velmi bavila .Příběhy jiných lidí jsou inspirující a určitě se ke knize ještě vrátím a zkusím některé myšlenky uskutečnit.

Akemi4
24.01.2022 3 z 5

Hodnocení bych rozdělila na dvě části - Méně mít (2*) a Více žít (4*)

Část Méně mít mě hodně potrápila a několikrát jsem byla v pokušení knihu odložit, nebo lépe – někomu darovat. Má nešikovné formátování a špatnou stylistiku (dobře je vidět kontrast u příspěvku Marcely z Žijeme minimalismem). Když už jsem našla zajímavé myšlenky, jednalo se o citace z jiných knih (kterých je tam až příliš a jsou velmi dlouhé). Obecně jsem z toho měla pocit, jako když píšete referát na daný počet slov a vypomáháte si vším, co vám přijde pod ruku. Pokud vás toto téma zajímá, doporučuju spíše (velmi citovanou) Marii Kondo a její Zázračný úklid.

Naproti tomu mě část Více žít dost bavila, stejně tak se mi lépe vnímaly příběhy, zlepšila se stylistika, témata byla lépe zpracovaná. Nakonec jsem byla ráda, že jsem s knihou vydržela :)

kristyna.havlov
13.11.2021 5 z 5

Naprosto skvela kniha! Jelikoz uz mam precteno neco o minimalismu, tato kniha me stejne nadchla. Je tam tolik skvelych myslenek, na ktery clovek zapomina. Jednu vam sem zapisu, cituji :
Dnes si davame do svych rozvrhu dne, co musime udelat, ze musime nakoupit, zajit na postu, vyzvednout veci z cistirny, udelat prezentaci, pripravit veceri, vytrit... Ale nedavame si tam treba hodinu volna, kdy nedelame vubec nic. Nedavame si tam ts ,,nedulezite,, veci jako napriklad udelat ten den nekomu radost, usmivat se nebo pozorovat zapad slunce. Kdyz to nemame v diarich, tak tomu nevenukeme pozornost a nedelame to. Neni prece cas.

pajkahej
20.02.2021 1 z 5

Asi jsem měla moc velká očekávání, u mně teda kniha totálně propadla.

Tváří se jako odborná kniha (to asi to nakladatelství?), ale stylistika, zoufalé citování, chyby v textu mě vyvedly z omylu.

Nehledě na to, že celá kniha je postavená na pár jiných knihách (třeba na knize až s nápadně podobným názvem, nebo metoda KonMari), z kterých v podstatě "opisuje".

Nejvíc mě zaráží celkové pojetí minimalismu - z hromadění věcí se zaměřuje na hromadění zážitků. Hm, zajímavé, opravdu minimalistické.

Pokud jste knihu ještě nečetli, raději se podívejte po jiné, možná trochu propracovanější.

martineden
21.12.2020 4 z 5

Kniha mě potkala asi v ten pravý čas, kdy potřebuju udělat ve svém životě změny. Určitě doporučuju. Ale škoda pravopisných chyb (str.90- knihy, které vám něco předali, uf!) . A pak tzv. otomování, to mě bolí. Minimalismus není o tom, co vlastníme...

LadyCotton
01.12.2020 3 z 5

Bohužel jsem se z knihy nedozvěděla nic nového. První část je hodně inspirovaná M.Kondo a J.Beckerem. V té druhé části mi přišlo (hlavně zpočátku) že autorka píše pořád o jednom a tom samém.
Motivační příběhy lidí (až na ty psané slovensky) mi přišly jako příjemné zpestření četby.
Pokud o minimalismu přemýšlíte a nevíte jak do toho - knihu si klidně bez obav přečtěte. Je to totiž souhrn jiných knih, který autorka zaobalila pro nás Čechy. Pokud už máte nějaké knihy přečtené, asi vás úplně neosloví.

josska
22.08.2020 5 z 5

Knížka mě příjemně překvapila,,,je čtivá,,dozvěděla jsem se hodně zajímavých věcí,,nejen o uklidu a vyhazování věcí,,,ale celkově o životě Tady a ted,,,knihu mám z knihovny ,ale pořídím si svoji,je to kniha ke které se budu vracet,,,,,

Restang
16.08.2020 3 z 5

Zajímavá kniha, sice jsou v ní poznatky, které se dočteme od M. Kondo, nicméně je to čtivější, není to tak strohé, jsou tam i autorčiny myšlenky a náhledy jiných lidí plus odkazy na knihy. Takže za mne rozhodně lepší. :) 3+*

Lily101
06.08.2020 4 z 5

Měla jsem z knihy obavy, neb to není má první přečtená kniha na toto téma, nicméně není čeho se bát. Kniha mile a čtivě (asi dobrý vypravěčský styl) shrnuje poznatky jiných a doplňuje to o svých pár nových informací či myšlenek.

mataaskorice
02.08.2020 4 z 5

Knihu jsem zhltla raz dva. Text se zaměřuje nejen na otázku hromadění věcí, věnuje se přehlcenosti ve světě virtuálním, ukazuje možnosti, jak si utřídit životní priority a i svůj čas věnovat především věcem, které jsou pro nás důležité. K většině témat a názorů jsem už dříve dospěla sama svými zkušenostmi, nicméně autorka té změti témat dá ucelenou formu. Taky je moc fajn, že autorka využívá četných citací a odkazuje na jiné autory a jejich knižní či online texty, mnohé tak hodlám probádat. Už čtení téhle motivační knížky je samo o sobě očistné.

annes
28.07.2020 4 z 5

Rozhodně doporučuju jako inspiraci (hlavně z příběhů), jak si udělat pořádek ve vlastním domě i životě. Celá problematika tkví v ulpívání na zbytečných věcech, tak pryč s nimi ;-)

Tara943
27.05.2020 5 z 5

Skvělá kniha jak pro začátečníky na toto téma, tak pro ty co se pod náporem videi "Tohohle vlastním jen jednu věc" ztratili z cesty. Kniha v podstatě ani neříká nic nového na téma minimalismu. Ve skutečnosti je celá založena na tom že vezme základní princip a ukáže vám jej v mnohem širším pohledu, doplní jej informacemi od odborníka (psycholog, ekonom...) načež následuje vyprávění od obyčejného (a ne tak obyčejného) člověka.

kob
15.05.2020 3 z 5

Souhlasím s touto životní cestou, i já jdu stejným směrem, ale knížka mi neřekla nic, co bych nevěděla. Je plná obecného mudrování, citátů a doporučení typu - dělejte jen to, co vás baví :) Jediné, co mi utkvělo je ten poslední příběh mladé vdovy se třemi dětmi - před tou smekám!

Dan1ela.S
08.05.2020 5 z 5

Kniha se mi velice líbí, nabízí pohled na to jak vlastně všichni ty věci syslíme na horší časy, autorka to přesně vystihla, když například doma někdo pronese, že je to škoda vyhodit, a že se to dá ještě nosit nebo přešít. Kniha mě donutila, nějaké věci postupně zredukovat, a cítím se více pohodlně. Raději bych chtěla investovat do pořádné věci, než nějaké levné a nekvalitní, kvůli které budu mít daleko více věcí. Dost mě zaujal názor autorky o ceně věci, kdy například máme tričko za 600 kč, kdy ho vydělíme počtem dnů co jsme ho měli celkem na sobě a vyjde nám skutečná cena/ využití dané věci. Knihu bych určitě dále doporučila.

Štítky knihy

minimalismus

Autorovy další knížky

Klára Haunerová
česká, 1986
2019  77%Méně mít, více žít - Najděte si vlastní cestu k minimalismu
2019  87%Fashion management
2022  46%Teorie klavíru

Kniha Méně mít, více žít - Najděte si vlastní cestu k minimalismu je v

Právě čtených7x
Přečtených104x
Čtenářské výzvě18x
Doporučených4x
Knihotéce50x
Chystám se číst105x
Chci si koupit37x
dalších seznamech2x