Meč magistra medicíny

nehodnoceno
Meč magistra medicíny https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/531755/bmid_mec-magistra-mediciny-65c56c848dda9.jpg 0 0 4

Kronika katů Mydlářů série

< 1. díl >

Meč magistra medicíny je prvním dílem série Kronika katů Mydlářů. Příběh proslulého kata, magistra Jana Mydláře, tu vypráví jeho syn, který po něm toto řemeslo zdědil. Historický román se odehrává v rudolfínské Praze a z jeho hrůzostrašných, tajemných a krví obestřených historií vystupuje pohnutý životní příběh magistra medicíny a kata Jana Mydláře. Příběh vypráví syn proslulého kata, který zdědil jeho neblahé řemeslo. Být katem bylo ponižující, řemesla si nikdo nevážil, katům se nedostávalo pochopení, byli celoživotními psanci. Jan Mydlář byl čestnou výjimkou. Vystudoval lékařství a chirurgii na univerzitě a stal se katovým pomocníkem v Chrudimi, a to jen proto, že chtěl zachránit krásnou Dorotku. Později se stává hlavním pražským katem a jeho život je spojen s mnoha významnými osobnostmi té doby. Čte Pavel Soukup, délka nahrávky 12 hodin 30 minut.... celý text

Přidat komentář

soupik2012
26.01.2024 4 z 5

Odhlédnu li od některých historických nepřesností a vyloženě velkých chyb, kterých v tomto románu není zrovna málo, je tento příběh o možném životě kata Jana Mydláře vcelku vydařený. I když se příběh tváří jako čtení z rodinné kroniky, tak je hned od začátku jasné, že jsou to příběhy smyšlené a občas se naivitou přibližují způsobu jakým píše pan Vondruška. Jenom místo detektivních příběhů sledujeme katův milostný život. Naštěstí nejenom ten. Mně to asi stačilo a do dalších dílů se již pouštět nebudu. Audioknihu načetl velice dobře pan Pavel Soukup.

Martina291086
19.01.2022 4 z 5

Štorkán je zárukou dobré četby a proto ani tato trilogie nezklamala. První díl nás uvedl do zajímavého prostředí královského města Chrudim a Prahy, kdy prostředí je doplněno o neméně zajímavé a výborně charakterově propracované postavy. Výborný koktejl historických událostí a přiměřené fabulace jsou zárukou dobrého čtení.


Galadwen
25.10.2015 3 z 5

Průměrný, vcelku čtivě napsaný historický román, který by se ovšem spíš měl jmenovat Problémy Jana Mydláře se ženskými - celá historka se točí mezi vztahy mladého Mydláře s prostopášnou Dorotkou, hospodyní Žofií a novomanželkou Bětuškou. Je hodně vidět, že jde o první díl série, příběh je po všech stránkách neuzavřený.
Body dolů za přílišné opisování od Svátka a příšerné, ba přímo ukázkové chyby v dějinách každodennosti a procesního práva (opravdu progresivní kat, co pěstuje v katovně brambory a rajčata půl století před francouzským královským dvorem :-)).

orinka3
17.05.2014 4 z 5

Velmi čtivá historie, příběh zajímavý, psychologie postav promyšlená. Pěkná knížka, co zaujme a v knihovně by chybět neměla. Loukotková to samozřejmě není, ale i tak jde o velice slušnou literaturu.