Matematický čert

Matematický čert https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60441/matematicky-cert-60441.jpg 5 8 2

Kniha pod polštář pro všechny, kteří mají strach z matematiky. Dvanáctiletý Robert nesnáší svého učitele matematiky, protože ten nechává své žáky řešit nudné úlohy a ještě ke všemu jim zakazuje používat kalkulačku. Ale potom Robert potká ve snu Číselného čerta, který jako zázrakem vzbudí jeho zájem o tento předmět. Představí mu s vtipem a šarmem svět, ve kterém čísla mohou fascinovat a udivovat a ve kterém matematika není tak bezútěšná, jak si mnozí z nás myslí. Číselný čert zkrátka ví, jak matematiku zjednodušit přímo ďábelsky.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Matematika a logika
Vydáno: , Dokořán
Originální název:

Der Zahlenteufel , 1997


více info...

Přidat komentář

Aknel26
25.07.2022 5 z 5

No především bych upravila ten podtitul - je to jednoznačně knížka pro ty, kteří z matematiky strach nemají :-) Ale je bezvadná! Jen je určena starším dětem, alespoň na druhém stupni; prohlíželi jsme ji s manželem, který matematiku vystudoval a říkal, že spoustu zmíněných číselných operací probírali na vysoké škole. První kapitola se věnuje nekonečnu, druhá důležitosti nuly (tedy řádům), pak násobení a dělení, ale brzy přijdou i zlomky a také variace, permutace... Všechno je napsáno srozumitelně a hlavně napínavě, jako matematické dobrodružství, ukazuje fůru vychytávek a zajímavostí. Věděli jste třeba, že každé sudé dvouciferné číslo lze rozdělit na dvě prvočísla a každé liché na tři?
A propos, prvočísla. Jediné, co bychom vytkli, je, že v příběhu nejsou používány správné výrazy, právě prvočísla se označují jako prima čísla. Nebo Fibonacciho posloupnost čert přejmenoval na "Bonačiho". Na konci knihy je nicméně slovníček se správnými termíny.

bigbabe
14.02.2022 4 z 5

Jsem ráda, že i když je kniha jakože pro děti, že je na přebalu napsáno pro 9-99 let.
Kniha je zábavná a musím se přiznat, že některé kapitoly mě přišly pro děti až složité, těžko říct jaké mají dnes osnovy na základní škole.
Děkuji moc za připomenutí některých základních matematických úkonů.


Štítky knihy

matematika

Autorovy další knížky

Hans Magnus Enzensberger
německá, 1929 - 2022
2006  95%Matematický čert
2008  87%Eseje
1963  100%Zpěv z potopy
2010  80%Historie mraků
2015  93%Zánik Titaniku

Kniha Matematický čert je v

Přečtených8x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce6x
Chystám se číst10x
Chci si koupit6x
dalších seznamech1x