Masarykova abeceda

Masarykova abeceda https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/245160/bmid_masarykova-abeceda-245160.jpg 4 7 2

Výbor z Masarykových myšlenek, uspořádaný jako svého druhu encyklopedie. Uspořádal Jaroslav Dresler. 1. vydání v Melantrichu. Poprvé vyšlo v nakladatelství Konfrontace, Curych 1976.

Přidat komentář

Paulus.1987
11.11.2018 4 z 5

Při příležitosti 100. výročí vzniku Československé republiky se jméno Tomáše Garriguea Masaryka často skloňuje, méně se však mluví o jeho myšlenkách a názorech. Z toho důvodu jsem si řekl, že se po přečtených Hovorech s TGM pokusím našemu prvnímu prezidentovi znovu přiblížit četbou a sáhl jsem po Masarykově abecedě.

Kniha představuje jakýsi slovník nejrůznějších hesel seřazených od A do Z, ke kterým se Masaryk vyjadřuje prostřednictvím úryvků ze svých literárních děl a přednášek. Osobně nevidím ani tak problém v tom, že se jedná o úryvky, ale spíše jde o to, že jsem jako neznalý filozofie zkrátka mnoha filozofickým a politologickým pojmům nerozuměl. U mnoha hesel také Masaryk zmiňuje Marxe a Engelse, jejichž dílo je pro čtenáře mé generace také poněkud velkou neznámou. Proto jsem byl schopen ocenit spíše ty Masarykovy názory, které se týkají obecných věcí. Nejsrozumitelněji na mě působily úryvky z díla Ideály humanitní, na jejichž četbu se rovněž chystám.

Ačkoliv to pro mě byla náročná četba a mnoha věcem jsem nerozuměl, času stráveného nad touto knihou nijak nelituji. Obdivuji Masarykovu výjimečnou osobnost, jeho vzdělání, sečtělost a celkový rozhled.

Na závěr si dovolím několik citací, které mě zaujaly nejvíce a nad kterými bychom se měli zvlášť v dnešní době zamyslet všichni.

ABDIKACE

Byl jsem čtyřikrát zvolen prezidentem naší republiky. Snad mi to dává legitimaci, abych vás prosil, abyste při správě státu pamatovali na to, že se státy udržují těmi ideály, z nichž se zrodily. Sám jsem si toho byl vždycky vědom. Budu se na vás dívat, jak to vedete. (1935)

PRAVDA

Poznat pravdu, to znamená pravdu vyznávat. Máme povinnost poznanou pravdu vyznávat a při ní stát. To je potřebné nejen jako všeobecné pravidlo, ale v každém jednotlivém i nejnepatrnějším případě, který se nám jako jednotlivcům v životě vyskytne. To znamená studovat literaturu, historii, poznávat světový vývoj a náš úkol ve světě a stát při tom, co jsme poznali. To chtěl Hus od svých současníků. Mít zmužilost hájit své poznání, mít zmužilost hájit své přesvědčení. (Problém malého národa, 1905)

honyczek
10.04.2016 5 z 5

Sbírka myšlenek a citací k různým tématům, nejen z politiky, ale i z náboženství a filozofie.

Příjemně mě Masaryk překvapil, jaký měl široký přehled a jak ze stávající situace dokázal odhadnout určité jevy v Rusku a Rakousku-Uhersku. Je zajímavé, nakolik se věnoval tématice socialismu, komunismu a marxismu. Dokázal odhadnout jejich slabiny a staví se k nim kriticky. Též se často dotýká tématu náboženství a i když s některými názory nemůžu souhlasit, mám pochopení, že je takto vyslovil s ohledem na tehdejší úzké propojení církve a státu (teokracie). Myslím, že i v tomto se situace o mnoho zlepšila.


Autoři knihy

Tomáš Garrigue Masaryk
česká, 1850 - 1937
Jaroslav Dresler
česká, 1925 - 1999

Kniha Masarykova abeceda je v

Právě čtených1x
Přečtených8x
Knihotéce10x
Chystám se číst6x
Chci si koupit2x