Mary Jana

Mary Jana https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/168258/mary-jana-zeC-168258.jpg 4 29 8

Mary Jana je černoška. Narodila se a vyrůstala na jihu Spojených států, v kraji, kde se dosud z do otrokářství zachovaly přehrady mezi bývalými pány a bývalými otroky. Otrokářství bylo v Americe již dávno zrušeno, černoši mají své školy s černými učiteli a profesory, své nemocnice s černými lékaři, své vědce a umělce. A přece na ně dosud někteří běloši shlížejí s předsudky, opovržením a nedůvěrou. Ale i mezi bílými je mnoho pocitvých lidí, kteří spolu se svými černými spoluobčany bojují proti těmto předsudkům, za všestrannou rovnoprávnost bělochů a černochů. A právě v době, kdy měla jít Mary Jana na střední školu, dosáhli významného úspěchu. Nejvyšší soud Spojených států rozhodl, že i v jižních státech mají být všechny školy integrovány, to jest zpřístupněny všem dětem bez rozdílu barvy pleti. Mary Jana jako jedna z prvních černošských dětí vstoupila na Wilsonovu střední školu, do té doby vyhrazenou pouze bílým. Jenže rozhodnutí Nejvyššího soudu nemůže přes noc změnit myšlení a cítění lidí - a tak Janiny první dny a týdny v nové škole jsou těžkou zkouškou její statečnosti, vytrvalosti a pevné vůle. Život ve školním kolektivu, společné záliby, práce v přírodopisném kroužku, příprava výstavky - o vše pomalu a postupně boží hráze mezi Mary Janou a jejími bílými spolužáky; vzájemně se seznamují a blíže se poznávají, zbavují se předsudků, vštěpovaných jim výchovou, a vyrůstá mezi nimi skutečné přátelství. A toto přítelství mezi bílými a černými dětmi, které může být vzorem dospělým, je pro budoucnost zárukou lepšího a spravedlivějšího života pro Mary Janu, Freda, Sally a všechny jejich přátele.... celý text

Romány Pro děti a mládež
Vydáno: , SNDK - Státní nakladatelství dětské knihy
Originální název:

Mary Jane , 1959


více info...

Přidat komentář

laura
19.07.2022 5 z 5

Příběh o výjimečné dívce, její ohromné odvaze, víře i naději, že jednou, možná, budou některé věci jinak (a jsou?).

Příběh o jejím odhodlání, o každodenním boji s předsudky, odmítáním, krutostí i výsměchem mi uvízl hluboko pod kůží. Příběh o zvolna se rodícím přátelství dvou dívek ze zcela odlišných světů, který nám všem dává naději.

Tak se jí chopme ;)

Han-nah
21.02.2022 5 z 5

Po nahlédnutí do výzvy 2022 jsem ihned věděla, po které knize sáhnu. jsem na tom stejně , jako jirinamac. Knihu mám již bez obalu za krásných 15 Kčs. Na vesnici, kde jsem bydlela, se přisěhoval černoch s manželkou a snědým děvčátkem. V té době ojedinělé, my jsme se ho bály, rodiče mi vše vysvětlili a tenkrát jsem dostala tuto zajímavou knihu. V Americe bylo otroctví zrušeno v roce 1863. Děj knihy asi o 100 let později, kdy teprve první černošské děti mohly nastoupit na Wilsonovu střední školu.
Mary Jana tráví prázdniny u svého milovaného dědečka na farmě. Ten je velice moudrý a vysvětluje jí, že ne všichni budou mít rádi její pleť. Bude se cítit , jako vyslanec cizí země a může se stát, že bude velmi osamělá. Ona je ale velmi ctižádostivá a veškeré překážky se snaží překonávat s podporou své rodiny i kamarádů, ale i učitelů.
- Hej, vrána s kosem přemítají,
co proti nám ti bílí mají?
Vždyť už od Adamových dob
musíme taky shánět zob.

Kniha se dá číst v každé době, protože dnes je velice oblíbená šikana slabších a to už ve školkách. Kdysi jsme se porvali a bylo vyřízeno, dnes v době technických vymožeností to mají děti, ale i dospělí velice složité.


campanula2
06.04.2020

Líbila se mi, když jsem byl malá a teď si ji přečtu ráda zase

zelena_zabicka
20.10.2019 3 z 5

Jedná se o dětskou literaturu, kniha je čtivá, četba pěkně odsýpá. Téma je originální, avšak literárně nemyslím, že by se jednalo o nějakou výjimečnou knihu. Děj sám o sobě není ničím překvapivý, nějak více nezaujme, vše je příliš černo-bílé (a nemyslím tím jen barvu kůže postav v příběhu)

anna8073
11.06.2016

Byla to moje zamilovaná knížka. Kdybych měla možnost, zase bych si jí radostně přečetla.

Jirinamac
12.05.2016 5 z 5

Knížku jsem dostala, když mi bylo 10 let a po 50 letech jsem si jí s radostí opět přečetla. Bavila by i dnešní děti? A měla by jim co říct?

Luccy78
17.05.2015 5 z 5

Na tuhle knížku jsem narazila jako malá ve skříni mojí babičky. S velkou chutí jsem se do ní začetla a hned se do ní zamilovala.. Úžasná kniha, která mě vtáhla do děje, chtěla jsem se stát kamarádkou Mary Jany a říct ji, ať je statečná a nevzdává se.. Teprve před nedávnem se mi podařilo sehnat svůj vlastní výtisk a jsem neskutečně šťastná, že už i já jsem hrdým majitelem této ne moc známé, ale o to krásnější knížky.

luciekla
30.11.-0001

Krásná kniha, bohužel ne zrovna známá. Popisuje problém černochů v Americe v minulém století, hlavní hrdinkou je Mary Jane, černošská dívenka, která se rozhodla krátce po oficiálním ukončení segregace nastoupit na školu, která byla dříve vyhrazena jen bílým. Nicméně oficiální ukončení segregace ještě neznamená, že s tím souhlasí například rodiče ostatních dětí, a tak se Mary Jane musí poprat s řadou problémů...

Štítky knihy

přátelství děti černoši rasismus pro děti od 9 let

Autorovy další knížky

Dorothy Sterling
americká, 1913 - 2008
1967  84%Mary Jana
1963  67%Černý kapitán
1959  0%Príbeh Harriety Tubmanovej

Kniha Mary Jana je v

Přečtených55x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených5x
Knihotéce27x
Chystám se číst9x
Chci si koupit3x
dalších seznamech2x