Marš šamanů: Za Putina i proti

Marš šamanů: Za Putina i proti https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/508877/bmid_mars-samanu-za-putina-i-proti-CJ3-508877.jpg 4 3 1

Procitnutí ruského impéria začalo nostalgií po Sovětském svazu. Tato hlodající emoce působila vytrvale, až přerostla ve válku na Ukrajině. Tu prohlásila za svatou, protože bojovala s domnělým ukrajinským fašismem, proti němuž za vlastenecké války umírali sovětští dědové a otcové. Aby šelma ospravedlnila svůj útok na sousední zemi, vyhlásila další válku – souboj o hodnoty duchovní ruské civilizace proti materialistickému Západu. Komu se tento výklad hodí? Etnoložka Pavlína Brzáková vypráví příběhy sibiřských šamanů a lovců podporujících současný režim v Rusku, ale i příběh jakutského šamana-vojína Gabyševa, který se proti tomuto režimu vzepřel a vydal se spolu se svým oddílem na dlouhý pochod z Jakutska do Moskvy, aby z Kremlu vyhnal démona Putina.... celý text

Přidat komentář

Pepa9
15.01.2023 5 z 5

Vyhovuje mi autorčin styl psaní. Stručné věty bez balastu, rázné, k jádru věci. Oceňuji odkazování k původním zdrojům a doplnění fotografiemi.
Kniha mě oslovila způsobem, jakým bylo uchopeno téma šamanství v kontextu války na Ukrajině, resp. politické situace v Rusku.

(Spoiler)
Pro mě byl velmi silný obraz morální paradox šamana, který aktuálně podporuje právě ty, kteří mu upálili příbuzné a skoro i jeho samotného.