MARS-500

MARS-500 https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/233763/bmid_mars500-233763.jpg 4 3 1

Kniha seznamuje čtenáře s východisky, okolnostmi, průběhem a výsledky nejdelší simulace kosmického letu, jaká byla doposud realizována. Příběh první úspěšné „mise“ šestičlenné mezinárodní posádky na planetu Mars je popisován z mnoha různých pohledů, protože k napsání knihy sdružilo síly 34 autorů mnoha národností a nejrůznějšího odborného zaměření. Výsledkem je publikace, která je přes svoji přísnou vědeckost otevřena všem čtenářům se zájmem o kosmické lety, ale i o chování a prožívání osob v extrémním prostředí či o vyprávění (ne)obyčejného příběhu o 520 dnech dlouhé samotě. Kolektiv autorů spojuje zájem o kosmický výzkum. Jeden z autorů absolvoval kosmický let, tři prošli simulací kosmického letu, většina se opakovaně podílela na projektech, ve kterých byly dlouhodobé lety simulovány, a ti nejšťastnější realizují své výzkumy přímo v Mezinárodní kosmické stanici.... celý text

Přidat komentář

józi.odkudkam
15.03.2016 4 z 5

Den 1. (teoretická východiska, před půjčením) Elita elity se po měsících tlačenic v trychtýři výběrových řízení s nálepkou simulace letu na Mars vítezně procpe do soustavy konzerv o celkovém objemu 550m3(pěkná virtuální procházka na http://www.pano360.ru/vtours/mars-500/station/tour.html a cool videodeníky na http://www.esa.int/Our_Activities/Human_Spaceflight/Mars500/Mars500_diary), aby se tam její členové mohli po dobu 520 dní jednou týdně osprchovat vlastní filtrovanou močí, případně někam posunout vleklý spor o místečko u neexistujícího okna...To jsou přece startovní podmínky jako hrom, ne?!
Jakožto psychicky zdravě narušený jedinec a SF fanda v jedné osobě jsem takyže ihned zbystřel: Mohla by mi taková kniha, spolu se sledováním starších dílů "Kdo přežije", pomoci překlenout propast čekání na další řadu Vyvolených? A mohl by mnou naivně kladený důraz na "je otevřena všem" ve větě "..publikace, která je přes svoji přísnou vědeckost otevřena všem čtenářům.." indikovat skutečnost, že půjde o dílo blbuvzdorné, ideálně rovnou populárně naučné?
Den 2. (v knihovně, listujíc inkriminovanou publikací) Tváří v tvář drsné houšti grafů a metodologických východisek jsem se v naději, že nakonec přeci jen někomu z posádky hrábne, prohlásí se Napoleonem a všechno to tam podpálí (simulační komplex je zevnitř obložen dřevem), rozhodl zatnout zuby a Mars-500 si, že teda jako uvidim, půjčit.
Den 15. (po dočtení) K žehu nakonec přeci jen nedošlo. Zato jsem, když z tabulek vyplynulo, že v poslední čtvrtině pokusu došlo u všech respondentů, kromě respondenta G, k mírnému navýšení skóru kognitivní jasnosti osobních cílů v kategorii domov, zatímco míra zaujetí zůstala prakticky nezměněna, málem z nočního stolku převrhl nádobku s práškama na srdce. Takové to bylo drámo!
Závěr: První cca třetina mapující historii obdobných pokusů a českou stopu v nich byla fajn, pak přišla střední, pro mě zdaleka nejotravnější sociologická část, kterou zas pak zvedla část psychologická...Jako zdroj blbostí se kterými jsem se hodlal v pokročilém stádiu alkoholového opojení blýsknout před něžným pohlavím, neobstála kniha takřka vůbec. Že jsem se ale, byť proti své vůli, něčemu přiučil (už jen chladnokrevný výčet sledovaných motivací, charakteristik, hodnot a hledisek jejich posuzování, mi předvedl, kolik bílých míst na mapě vnitřní krajiny mám), dávám místo dvou, hned hvězdy čtyři.
Loučím se citátem participanta "U": "Peníze, peníze, peníze, to byl jediný cíl od začátku do konce."

Autoři knihy

Iva Šolcová
česká, 1948
Iva Stuchlíková
česká, 1962

Kniha MARS-500 je v

Přečtených5x
Knihotéce8x
Chystám se číst4x
Chci si koupit3x