Marokánky a jiné básně

Marokánky a jiné básně https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/498517/bmid_marokanky-a-jine-basne-Blp-498517.jpg 4 3 2

Kuchařka coby příběh! „… ne, že by autor Jaromír Šlosar zůstal cokoli dlužen těžkému a krásnému životu kuchařčinu, bude to však hlavně knížka o babičce, dělné a moudré jako ta od Němcové, zkrátka Babička 2022, dobrá víla regionu, jejímž nářečím mluví, ale žádná fosilie, jaká nerozumí modernímu století dvacátému…“ A co ještě? Recepty! Recepty na vyhlášené babiččiny svatební koláče, recepty na cukroví i třeba jak upéct lehký citrónový nákyp. Zkrátka – Marokánky a jiné básně!... celý text

Literatura česká Biografie a memoáry Kuchařky
Vydáno: , Beskydy
Originální název:

Cukroví, Koláče a Život Kuchařky Lojzky , 2022


více info...

Přidat komentář

Ctv
16.08.2023 3 z 5

Milé a poetické vzpomínání na babičku a její kuchařské umění. Malá a útlá knížečka je takové pohlazení po duši, zachycený okamžik a člověk v čase. Sice jsem tam neobjevila příběh, jaký slibovala anotace, ale knížka mne zaujala a bavila. Přesto, že jsem vůbec neznala babičku Jaromíra Šlosara, ani nemám vztah k zmiňovaným místům.
Moc hezká obálka a i když se mi ilustrace líbily, tak tady mi vadily. Pokud jsou v knize jen na dokreslení, pak je to v pořádku, ale tady byly ilustrace na úkor fotografií. Fotografie malinké tak, že téměř potřebovaly lupu, na úkor ilustrací. Vzhledem, k tomu, že je to kniha o babičce, nikoliv o ilustrátorce, tak bych očekávala poměr opačný - větší a více fotografií a jen v jejich pozadí na dokreslení nějaká ilustrace.
Další výtku bych měla k lehké chaotičnosti textu. Chvílemi čteme v přítomném čase, najednou o tom samém období v čase milulém. Přeskakování myšlenek a trošku i témat mi malinko kazilo dojem. Ale i přesto se mi knížečka moc líbila a celkový dojem z ní byl takový milý, rozněžnělý, příjemný. Recepty babičky Lojzky jsou pak už jen třešničkou na dortu.

assilem
20.07.2022 5 z 5

Autor popsal život své babičky Lojzky, která se stala díky svému kuchařskému umění osobností vesnice v níž žila. Toto literární dílko osloví především ty, kteří ji osobně znali. Použil výrazy místního nářečí, zveřejnil některé recepty na stále oblíbená jídla. Jaromír Šlosar využil svých zkušeností z práce v rozhlase a televizi a připomenul zde život lidí v minulém, dvacátém, století. Tím se kniha stává zajímavou pro ostatní čtenáře.


Kniha Marokánky a jiné básně je v

Přečtených3x
Čtenářské výzvě1x