Marihuana

Marihuana https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/57143/marihuana-57143.jpg 4 21 5

Přidat komentář

Radoľa
02.07.2021 3 z 5

Známy žurnalista, dlhoročný reportér týždenníka Reflex vydal začiatkom 90. rokov maličkú knižôčku, v ktorej zhrnul stručne a hutne svoj post k tráve, nijako sa netajac, že je jej dlhoročným nadšeným užívateľom a pestovateľom. Prvá časť knihy sa číta celkom fajn, hoci to všetko Jiří X. Doležal maskuje snahou o objektívny náhľad, je poznať, že stojí v nadšeneckom opare jointa.

Chvályhodné je, že stavia jednoznačne za legalizáciu všetkých drôg, pretože tým by sa ušetrili miliardy, vynakladané každoročne na represiu a aj na filmový priemysel, ktorý si poriadnu detektívku bez drogovej zápletky, či aspoň obšuchnutia sa o túto tému vie len zriedka predstaviť. Jednoducho propaganda stojí aj v prípade hollywoodskych blockbusterov na strane vlády - kde jedno z najväčších pekelných zločineckých ziel je obchod s drogami. Tu má JXD pravdu. Na druhej strane až veľmi zľahčuje, ba dalo by sa povedať akoby až popiera možné negatívne psychické následky (rozvinutie pokročilých psychóz vplyvom užívania marihuany u disponovaných osôb) a obratne to zvádza na iné drogy.
Trošku nudnejšia je časť o pestovaní, užitočná naozaj asi len pre záhradkárov a tých, čo majú ako koníček pestovanie rôznych rastlín.
Záver tvorí vlastná vyhulená subjektívna a celkom dobrá úvaha o tom, čo život s trávou dáva a čo berie.
Knižku v závere dopĺňajú dve reportáže JXD z Reflexu, jedna je rozhovor s dílerom kokaínu, druhá upozorňuje na dobovú vlnu vzrastajúcej represie voči užívateľom a pestovateľom konope.
Vcelku podarená záležitosť, ale žeby ma motivovala si prečítať doplnené a rozšírené vydanie, to zasa nie.

JancaMia
15.11.2019 4 z 5

co říct bláznivé xdéčko se svojí idealistickou agitkou + základy pěstitelské práce s touto omamnou rostlinou a její využití v praxi pro začínající narkomany , dnes by to už asi neprošlo ale v divokých devadesátkách šlo vše ..


mahdal
30.01.2018 4 z 5

Kniha mě zaujala, ale ne tím, jen že je psána o drogách, ale že je v ní obsažen subjektivní názor na omamné látky. Autor nepopírá, že marihuana je škodlivá, toxická a návyková, ale srovnává ji s dalšími vlivy, které na člověka během dne působí. Oproti nim je marihuana zanedbatelná a pozitivní účinky převažují. Je tomu opravdu tak? To už si musí udělat názor každý sám. Líbila se mi pasáž o kultuře užívání marihuany. Že marihuana je droga společenská a neměla by být užívána v samotě. Paradoxem je, že droga má otevírat další dimenze v naší mysli, se kterou jsme jen my, osamotě. Včetně úvodního Receptáře prima nápadů (což pěstitelé marihuany určitě ocenili) byla kniha poučná, ne z hlediska jak drogu zneužívat, ale jak ji používat. Musím však podotknout, že brožurka je trochu agitační, a tak zarytý odpůrce marihuany asi najde mnoho pasáží, se kterými nebude souhlasit. Mně kniha přišla velmi zajímavá.

Yaruschka
30.07.2014 3 z 5

Pěstitelské práce :-))

Anette Abeja
24.06.2014 3 z 5

Trošku starší kniha, ale dobré základní informace a názory autora. :)

Štítky knihy

marihuana konopí

Autorovy další knížky

Jiří X. Doležal
česká, 1965
1997  72%Zkouřená země
1998  80%Jak se berou drogy
2010  63%Marihuana - užitečné rady
1993  70%Marihuana
1997  71%Klášter

Kniha Marihuana je v

Přečtených42x
Knihotéce31x
Chystám se číst4x
Chci si koupit3x