Marie Terezie: Soukromý život panovnice

Marie Terezie: Soukromý život panovnice https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43060/bmid_marie-terezie-soukromy-zivot-panovn-aH0-43060.jpg 4 25 8

Marie Terezie byla mimořádně pilná pisatelka dopisů – kromě korespondence úřední byla v čilém styku se svými dcerami a syny a s dámami ze společnosti, jimž si občas vylévala své srdce. Bez protokolu a etikety vyjadřovala potěšení, hněv, dojetí, sklíčenost – námitkami, ohledy, úvahami a pochybnostmi, jež mnohdy dávají co proto i nám. V případě potřeby hájila své názory tvrdohlavě a vystupovala jako rezolutní osobnost. Byla to poklidná, laskavá panovnice země, neúprosná vychovatelka a vládkyně, která svými konzervativními názory narážela již u vlastních dětí, zároveň ale byla citlivá manželka a matka, jež se mimo protokol a etiketu projevovala jako senzibilní a zranitelná žena. Možná právě v tom spočívá tajemství její neutuchající popularity, zejména proto, že nešetřila sebekritikou a sebeironií, a právě tím se nám jeví velmi lidsky. Marie Terezie vládla v době velkých změn. Dalekosáhlé politické, náboženské a společenské události jsou v jejích osobních postojích přítomné stejně jako v dochovaných anekdotách a dobových novinových zprávách, jež autor knihy čtenářům fundovaně podává.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Maria Theresia, Kinder, Kirche & Korsett , 2008


více info...

Přidat komentář

Noisette73
16.10.2022 5 z 5

Mě se knížky z této edice většinou velmi líbí a tady tato není výjimkou, jen mi přišlo líto, jak Marie Terezie měla zaškatulkované své děti na lepší a horší. A dcerám nedopřála lásku byť si sama brala manžela z lásky.

janadibelkova
22.12.2020 2 z 5

Zajímavý, osobní pohled do života Marie Terezie mě překvapil, ale je bohužel sepsán tak trochu nudně..


DanteAlighieri
15.03.2018 3 z 5

Kniha je podle mě špatně pojmenovaná, protože rozhodně nepojednává jen o soukromí Marie Terezie, jak jsem se bláhově těšila. Naopak na nějaké intimní detaily je dost chudá. Zajímalo by mě třeba téma hygieny, těhotenství, porodů, tloušťky Marie Terezie, taky mi chybělo něco o její nenávisti k prostitutkám. Tohle je prostě jen životopis, nezachází do těch zajímavých podrobností. Místy mě to bavilo, místy ne (prostě jsem čekala na nějaké ty soukromé záležitosti, ale moc jsem se nedočkala).

Dreamless
28.12.2015 5 z 5

Veľmi ma to bavilo a obohatilo - ponúka to reálny náhľad do tej doby.

jakafe
12.11.2015 4 z 5

Tak já budu asi výjimka, ale mně tato kniha ukázala Marii Terezii z nevšedního pohledu. Toužila jsem se dozvědět něco nového o běžném životě a záležitostech velké panovnice a toho se mi dostalo. Kniha je rozdělena do jednotlivých kapitol (móda, dvorské zábavy, stravovací zvyklosti, umění, sňatková politika a další) a četla se mi hezky.

Lenu04
09.09.2015 3 z 5

Kniha mě až tolik nenadchla, některé kapitoly mi přišly moc stručné a že se pořád opakují ty samé informace.

Spady
17.10.2013 2 z 5

Průvodce soukromou korespondencí MT, který ledascos poodhalí, ale již jen ztěží trvale zaujme.

Šmerka
20.12.2011 2 z 5

Více jak polovina knihy byla tvořena dopisy, což bylo ne mě hodně a málokdy si udržely mou pozornost, někdy jsme je i přeskočila.