Maratónský běžec

Maratónský běžec https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56282/maratonsky-bezec-56282.jpg 5 85 15

T. B. Levy je student, maratónec. V životě má spíš smůlu. A pak se navíc dostane do velmi nebezpečné situace a vůbec netuší o co jde. Postupně však pochopí, že musí vzít do ruky zbraň. Kniha byla zfilmována pod názvem Maratónec, v hlavní roli Dustin Hoffman. Film proslavil zubařskou scénku: "Je to bezpečné?"

Literatura světová Romány
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Marathon Man , 1976


více info...

Přidat komentář

knihomoli
10.11.2021 5 z 5

Na letošní dovolené jsem doháněla knihy podle kterých se natočily mé oblíbené filmy. V případě Maratónského běžce nelituji. Skvělá kniha.

borsalino_csfd
21.08.2021 4 z 5

Příběh a styl staré školy, žádné zbytečné okolky a rovnou na komoru. Super.


Blue
03.02.2021 4 z 5

Ano, čte se to dobře, ale myslím, že měl autor více než na efekty dbát na to, aby byl příběh i věrohodný. Ani v knize, ani ve filmu není nijak objasněno, kde se vzala obava ze Skyly. Proč zrovna on měl být nebezpečný? To je slabina příběhu. Je ale fakt, že nad tím každý nemusí přemýšlet a může to brát tak, jak mu to autor naservíruje.

intelektuálka
07.10.2018 5 z 5

Ano - výborně napsané a přečtené jedním dechem - i po letech...

Může Tom Levy - student a běžec - obstát v boji proti zločincům, kteří mu zabili bratra ?

A nakolik mu pomůže jeho láska Elsa ?

Připojím se ke všem pozitivním reakcím a doporučím /i film ! /

Sova15
06.06.2018 5 z 5

Zase jedna z knih přečtená jedním dechem. A i velmi zdařilý film. Vždy když jdu k zubaři´, říkám si: "Je to bezpečné?"

felia
27.10.2017 5 z 5

Knihu jsem četl ještě před natočením filmu. Je skvělá a každých deset roků si ji čtu, abych se přesvědčil, že nestárne

LucyA7
30.07.2017 5 z 5

Přečteno jedním dechem. Napínavé, překvapivé obraty, sympatický hrdina, kterému se jeho obyčejný a možná trochu nudný život převrátí totálně naruby a donutí ho dělat věci, o kterých asi netušil, že by jich byl schopen.

Atanone
16.06.2017 5 z 5

Nejdřív byl film-výborný,pak kniha- ještě lepší

DennisMoore
18.04.2017 5 z 5

Nejdříve jsem (jedním dechem - nebo spíše bez dechu) přečetl knihu, pak jsem viděl film a bylo to tak dobře. Obojí je sice skvělé, ale kniha má pro čtenáře přece jenom připraveno minimálně jedno překvapení, které film zkrátka nemohl nevyzradit předem.

Vlado84
22.02.2016 5 z 5

Skôr ako som čítal knihu som videl film so skvelým Dustinom Hoffmanom v hlavnej úlohe.
Scéna ,,Je to bezpečné´´ bola až tragikomická.. ale v knihe som mal pri nej už skutočne mierne zimomriavky. Ako už písali čitatelia vo svojich komentároch, skutočne sa kniha čítala ľahko, dej sa zbytočne nezamotával (i keď.. ak by sa aj zamotával - nemuselo by to byť na škodu).. niekedy som mal pocit, že som z nenazdajky nasadol do idúceho vlaku a viezol som sa až na konečnú.
Skrátka napínavé čítanie ;)

józi.odkudkam
29.01.2016 4 z 5

Hlavní hrdina byl celkem sympaťák a byť považuji běh, mimo kutání lžičkou do zdi cely v Alcatrazu, za pravděpodobně nejotravnější možný způsob jak se dopravit z á do bé, tak sem si díky němu po dočtení málem zašel na ovál místního školňáku, kde bych se bezpochyby záhy ujistil, že výdrž (ale no tak) vskutku není mou předností. Nejvíc mě ale stejně bavil ten šťastně ženatej, žlučovitej dědek židovská, co spad ze žebříku, v nemocnici leží s parádním houserem a...víc nebudu prozrazovat, to bych pak pokazil celou legraci...Co bych teda ještě, hmmm, že ve mě tohle dílko upevnilo už tak mocnou lásku k zubařům a jejich ocelovým hákům, zrcátkům a tak, by asi bylo nošením umění do Göringova trezoru, takže bez dalších průtahů uděluji 4 akurátní **** a šmitec.
PS: Věděli jste, že úspěšní absolventi kadetky Mossadu dostávají mimo jiného i dvě knížky? Tóru a právě Maratónského běžce, obojí v pískové kamufláži a taktickém kapesním formátu. Fakt!

trudoš
17.10.2015 5 z 5

Thriller přesně dle mého vkusu - jednoduchý, přímočarý a bez zbytečných řečí kolem. Na dvou stech stranách předvádí William Goldman to, co jiní dneska horko těžko smolí na dvojnásobku a zdaleka se jim nedaří tak dobře.
Silnou stránkou Maratónského běžce je především sympatický hrdina (který má skvěle vykreslenou motivaci), ale stejně tak i zoufalá situace, ve které se ocitne, kdy převážnou část příběhu nemá nejmenší ponětí, co se vůbec děje, podobně jako čtenář. Díky tomu román disponuje jak zajímavými a silnými zvraty, tak atraktivní zápletkou a zběsilým tempem. Pro mě opravdová radost z počtení, napínák jak má být. Autorova profese scenáristy evidentně udělala svoje, vyprávění příliš nekomplikuje, jde po tom podstatném a kupodivu se mu daří držet hrdinu v pozici obyčejného člověka a ne dosud utajovaného supermana.

mgeisselreiter
16.06.2015 4 z 5

Kniha se krásně čte, ani chvíli nenudí, pořád se něco děje a i když z počátku nic moc nedává smysl, postupně se kamínky mozaiky skládají a vše se vyjasňuje. Závěr se čte jedním dechem.
Film s Dustinem Hoffmanem jsem viděl před pěti lety, přesto díky knize se mi děj krásně vybavuje a tak těžko říct, zda je lepší kniha nebo film, oboje je totiž nadprůměrně kvalitní.
85%, 16.6.2016.

inikori
22.10.2014 4 z 5

Tohle mne fakt bavilo. Děj odsýpá, autor se s postavami nemaže, dokáže překvapit i poučit - na bolesti zubů jedině hřebíčkový olej!

Ječmínek
24.08.2011 5 z 5

Napínavá, akční, čtivá kniha s překvapivými zvraty a zajímavou hlavní myšlenkou.

Štítky knihy

zfilmováno americká literatura historici

Autorovy další knížky

William Goldman
americká, 1931 - 2018
2005  81%Princezna nevěsta
1982  90%Maratónský běžec

Kniha Maratónský běžec je v

Právě čtených1x
Přečtených107x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených14x
Knihotéce79x
Chystám se číst40x
Chci si koupit10x
dalších seznamech3x