Mapy a legendy

Mapy a legendy https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/101256/bmid_mapy-a-legendy-101256.jpg 4 23 3

Četba a psaní na pomezí. Čtivý a zábavný průvodce čtenářů, které baví moderní literatura. Šestnáct textů této knihy se zaobírá mj. komiksem, hororem, sci-fi, Cormacem McCarthym, moderní povídkou, Arthurem Conanem Doylem, severskými ságami a mýty, Golemem, židovstvím, Chabonovou vlastní románovou prvotinou. A každé z těchto zdánlivě nespojitých témat pojednává autor se svým příslovečným soustředěním a vtipem, ne náhodou říká: Čtu pro zábavu a píšu, abych bavil lidi. Tečka.... celý text

Fejetony, eseje Literatura naučná O literatuře
Vydáno: , Plus
Originální název:

Maps and Legends , 2008


více info...

Přidat komentář

kap66
14.02.2023 5 z 5

Krátké, ale plnohodnotné nahlédnutí do autorových názorů, zkušeností, tvůrčí bolesti a radosti - a fikce. Asi těžko si to přečtou ti, kteří Chabona jako autora neznají, i když jeho analýzy cizích děl působí čtivě a fundovaně. Pro mě byly nejpřínosnější části týkající se Arthura Conana Doyla (hned jsem si dala za úkol osvěžit si celého Holmese, jehož jsem četla naposled před – hrůza! – 45 lety), Philipa Pullmana (tuhle část jsem jen přelétla, protože Jeho temné esence mám ve čtečce i v plánu), Cormaca McCarthyho (a tady se shodím: Cestu mám už víc než rok v knihovně, nechce se mi do ní, vím proč - a Chabonův pohled mě v tom strachu utvrdil; já to vážně nedám), golema (jednak Praha, jednak Chabonova Úžasná dobrodružství K a C.). Naopak jsem se prala s první, úvodní esejí, ale když jsem se přes ni přehoupla, nelitovala jsem. Škoda jen, že jsem komiksová zabedněnka, ocenila bych tuhle knížku ještě víc.

Greenfingers
17.04.2022 5 z 5

V knize jsem našel spoustu inspirace pro další četbu, zejména pak z žánrové literatury - komiksy, horory, fantasy, sci-fi.


Disease
05.09.2013 3 z 5

Některé eseje zajímavější, některé méně, ale asi si tam každý najde to svoje.