Manilský provaz

Manilský provaz https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/141871/manilsky-provaz-141871.jpg 3 12 3

"Jediný, co mi tahle válka dala, jsou modřiny a boule. A nic víc už mi taky asi nedá. Tak aspoň tenhle provaz," říká hrdina tohoto románu ze země tisíců jezer, když nalezl na frontě pěkný celovláknitý provaz a odváží si ho na dovolenou. Je mu potom doma záminkou k vyprávění napůl pravdivých a napůl smyšlených úsměvných a tragikomických příběhů ze života vojenského i všedního. Autor, finský spisovatel, zde účinnou zbraní, svérázným, někdy až černým humorem bojuje proti válce. Tato kniha, ve Finsku velmi populární, byla přeložena do většiny světových jazyků.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Manillaköysi


více info...

Přidat komentář

JankoStirbey
04.09.2021 2 z 5

"Tak, tak. A copa dál?" Zbierka zábavných príbehov z prostredia vojenského, ktorých prepojením je fínsky vojak Joose idúci na dovolenku, čo by to však bolo za návrat domov bez nejakej "koristi". "Tak, tak. A copa dál?" Humor stavia hlavne na nezmyselnosti a bláznovstve, možno mi tento štýl nesedí alebo som si už na nezmyselnosť a bláznov proste zvykol. "Tak, tak. A copa dál?" Protivojnové? Neviem. Oblečte nejaký kolektív do uniforiem a získate rovnaké príbehy alebo vyzlečte hrdinov diela z uniforiem a máte civilných bláznov, rozdiel v nonsense nevidím.

BeyondHorizon
11.04.2021 3 z 5

(SPOILER) Protiválečné dílo, zdá se mi. Autor na to však nešel cestou přímé kritiky, avšak zvolil si méně nápadný a tím víc kousavý způsob - humor. Příběh sestává z vyprávění různých historek o zážitcích z války (jak tragických, tak vtipných), zasazených rámcově do děje o hrdinovi, který na sebe ušil boudu tím, že celou dobu se škrtil schovávaným provazem, který si chtěl odvézt domů. Více než cokoliv zde převládá absurdita, která se zdá být nereálná, dokud si neuvědomíme, že život často opravdu nedává smysl. Některé šílené situace si ani člověk nedokáže sám vymyslet. Tím však nelze říci, že historky jsou autobiografické, tedy něco, co autor sám prožil. Jak ukáží postavy v příběhu, je zcela lidské a přirozené si různá vypravování přibarvovat a stylizovat.
Celkově se kniha četla lehce a styl vyprávění byl mi vyhovoval, avšak svým prostředím a tématikou mě dílo nevtáhlo do děje, tudíž musím dát průměrné hodnocení.


MOu598
07.07.2017 3 z 5

Četla jsem v lednu 2008. Podle mých poznámek:
Hezky se čte. Nenáročné, anekdotové.
Knížku by asi spíš docenil chlap - jsou zde vyprávění z vojny, z války.

Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945) Finsko protiválečná

Autorovy další knížky

Veijo Meri
finská, 1928 - 2015
1988  77%Pět finských novel
1970  68%Manilský provaz
1970  60%Lovec lebek
1980  0%Žena v zrkadle
1976  0%Řekni mi zas jen Oili

Kniha Manilský provaz je v

Přečtených12x
Knihotéce2x
Chystám se číst4x
dalších seznamech2x