Mánie – Životní příběhy beatniků-bouřliváků a buričů, kteří stvořili novou uměleckou generaci

Mánie – Životní příběhy beatniků-bouřliváků a buričů, kteří stvořili novou uměleckou generaci https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/176447/mid_manie-zivotni-pribehy-beatniku-bour-15s-176447.jpg 4 43 11

Allen Ginsberg, Jack Kerouac, Bill Burroughs, Neal Cassady, Lucien Carr a další… Kdo byli? Jak žili? Čeho si vážili? V životě i v literatuře vplétali skutečnost do fikce a fikci do skutečnosti – do reálného prožívání vlastních životů. A jak všechny ty paradoxy odráží jejich literární dílo? Nespoutaný vzdor Kvílení, úžasné scény v románu Na cestě, zoufalství ve Feťákovi, zdrcující satiru v Nahém obědě ani vzrušení v Jeď! jednoduše nelze oddělit od toho, jak doopravdy žili. Sex, drogy & literatura… Podle všech měřítek šlo o bizarní skupinu – geniální i narkomanskou, intelektuální i kriminální, nevinnou i nenávistnou, láskyplnou i obscénní, duchovní i cynickou. A byli dostatečně šílení, aby působili všemožné potíže včetně těch, jež daly vzniknout rebelské literatuře a pomohly zahájit revoluci v americké kultuře.... celý text

Přidat komentář

nelcisko
09.06.2023 5 z 5

Divoké, bujaré, odvážné, nebezpečné, pomíjivé životy neskutečných spisovatelů, básníků a filozofů, kteří po sobě zanechali nádherná díla. Stojí za přečtení.

ozzak
23.05.2023 5 z 5

Moc pěkná kniha o začátku literární skupiny betniku. Od začátku po proces s básnickou sbírkou Kvileni od Ginsberga. Kniha je doplněna o krátké medailonky betnických autorů. Doporučuji ju všem kdo mají rádi beatnickou nebo nezávislou literaturu.


Pablo70
05.01.2021 5 z 5

S díly Beatniků jsme se seznamovali pozvolna, pamatuji, jak vyšel Říjen v železniční zemi (Kerouac) ve Světovce, pak Lunapark v hlavě, Mokré moře... Myslím si, že soudruzi vůbec netušili vo co de, někdo jim nakukal, že to jsou lidi, co protestují proti kapitalismu, a tak to prošlo. Jo, byla to pravda, jen to bylo trochu jinak. A my si tyhle týpky romanticky zidealizovali. Knížka Mánie (taky ji mám z levných knih, protože tak blbou obálku jsem dlouho neviděl, není moc věrohodná) nás seznamuje se skutečnou historií našich hrdinů. S jejich průšvihy, mániemi, depkami a soudními procesy. Pěkná dehonestace, jen co je pravda. Ale asi čirá pravda (jestli něco takového existuje). A naši domácí Beatnici to měli podobné. Když to čteme, pochopíme, že v USA to neměli lehké a ta bájná země svobody nebyla zdaleka tak svobodná a není dodnes (ale která probůh je?). A v zrcadle toho, co se dnes děje kolem prezidentských voleb, musíme souhlasit s nestorem Beatniků Ferlinghettim, který v roce 2007 (!) řekl v kterémsi svobodném rádiu: "Chápu současnou situaci jako opakování toho, co se odehrávalo v jiném represivním období, v padesátých letech." (2020 - už zas?) A pak přečetl svou báseň Litujeme národ:

Litujeme národ, jehož občané jsou ovce
a jehož pastýři ho zavedli na scestí.
Litujeme národ, jehož vůdci jsou lháři
a jehož mudrci musejí mlčet.

Litujeme národ - ach, litujeme lid,
ketrý dopustil narušení svých práv
a spláchnutí svobod.
Má země, pláču nad tebou, sladká země svobody

Opatov
04.06.2019 5 z 5

Perfektni vyber od Metafory. Silena generace beatniku. Emocionalni zavislost, provazani reality a fikce a naopak. Neskutecne pribehy, ktere se skvele ctou.

Mia516
18.10.2018 4 z 5

Šílené a krásné zároveň.

Rumplestiltskin
24.03.2018 5 z 5

Kniha byla zajímavý průřezem beatnického života. Začala se odehrávat teprve po uvěznění Luciena Carra, ale mluvila o nejvýznačnějších knihách této generace. Ať už o vzniku Na cestě jako obřího svitku, nebo o Kvílení a soudního procesu, který vydání Kvílení doprovázel.
Pro milovníky beatníků nelze jinak než doporučit.

Delicius
18.11.2017 4 z 5

Ke knize jsem přicházel s rozpaky, navnadila mě až cena v levných knihách, no. Už od pohledu jsem očekával knihu, která se bude zabývat tím cool bulvárním nezodpovědnem z jejich životů. Ano, to se mi potvrdilo, nicméně je to podáno velice citlivě. Jako jo, Neala jsem vždycky považoval za pořádného zmrda, ale o Billovi jsem si to nikdy- nevěda že měl děti- nemyslel. Kniha se četla sama, je opravdu dobře čtivě napsaná. Oceňuji hlavní poslední část, která opravdu podrobně rozpitvává soudní přelíčení o Kvílení.
Akorát je kapku škoda, že kniha končí soudem o Kvílení, pak se toho stalo ještě tolik...

Mišima
23.03.2017 5 z 5

Skvělá kniha! Odvážné a pravdivé zobrazení životů čelných představitelů "beat generation". Ginsberg, Burroughs, méně už Kerouac, vždy patřili k mým oblíbeným autorům. Jsem autorovi vděčný za spoustu podrobností z jejich "manického" běhu životem!

petra2973
30.11.2015 5 z 5

Tak tato kniha mě s sebou strhla hned od prvních vět. Stoprocentně doporučuji všem, kteří se o to zajímají. Naučila jsem se z ní o mnoho více, než z internetu.
Když jsem ji četla, rozum mi stál a já se cítila, být mezi těmi příběhy právě teď. Bezvadná kniha, výborně napsaná. Není nic, co bych mohla podotknout.

kniholka
09.02.2014 4 z 5

Poutavě vylíčené životní příběhy beat generation, které ukazují, jak obtížná a rozhodně ne růžová, byla cesta k jejich slávě. Trochu mě mrzel náhlý a useknutý konec, ale jinak tahle kniha beatniky rozhodně čtenáři přibližuje.

nef7
23.01.2014 4 z 5

Dlouho jsem přemýšlela, jak tuto knihu ohodnotit. Myšlenka udělat o životě beatníků příběh je skvělá. Najednou se jejich životy nezdají být tak vzdálené a odosobněné. Nepůsobí, jako kdyby byly uzavřené ve vitrínce za sklem jako vykopaný artefakt pro ty, kteří se zajímají o literaturu. Teprve tahle kniha ve mně dokázala vzbudit ten pocit, že vlastně skutečně žili. Lidé jako všichni ostatní. Se svými sny i chybami. Troufám si říct, že člověk si také díky takto koncipované knize uchová poznatky o nich dlouhodoběji. Co však mi na knize trochu vadilo, to byl ne příliš stylisticky vybroušený text. Protože však prioritou knihy je předat svědectví o této generaci a ne uchvátit jazykem a literárními kvalitami, rozhodla jsem se jí dát čtyři hvězdičky.

Štítky knihy

umění umělci Beat generation, beatnici šílenství

Autoři knihy

Ron Collins
americká
David Skover
americká

Kniha Mánie – Životní příběhy beatniků-bouřliváků a buričů, kteří stvořili novou uměleckou generaci je v

Právě čtených4x
Přečtených57x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených7x
Knihotéce56x
Chystám se číst41x
Chci si koupit7x
dalších seznamech3x