Maminko, prosím tě, nepij!

Maminko, prosím tě, nepij! https://www.databazeknih.cz/img/books/91_/91686/bmid_maminko-prosim-te-nepij-cv0-91686.jpg 3 28 9

Někteří rodiče připraví vlastním potomkům dětství, které spíše než idylu připomíná thriller. Talentovaná autorka Kateřina Havlová (1977) ve své knize zpracovává téma, s nímž má osobní zkušenost: život děvčete v rodině alkoholičky. I přes osudové rány v sobě hlavní hrdinka, čtrnáctiletá Darja, dokáže najít sílu všemu se postavit a život prožít podle vlastních představ. Líčení příběhu plného napětí a hrůz překvapí čtenáře nejen suverenitou, s jakou mladá autorka zvládá stavbu novely, ale i moderním způsobem úsporného, někdy až strohého psaní a skvělými dialogy.... celý text

Přidat komentář

MichaelaZlebkov
08.01.2022 5 z 5

Pro mně velmi silný příběh. Autorka věděla velmi dobře o čem píše, ty popsané pocity v různých pasážích byly skutečné. Líbilo se mi i několik zamyšlení nad životem, které v knize byly. Kniha mě velice chytla za srdce a zcela reálně jsem si dovedla představit pocity hlavní hrdinky. Na konci jsem si poplakala a ještě dlouho ve mě příběh zanechá stopu. Člověk se při čtení podobných osudů pozastaví, zapomene na malichernosti a uvědomí si, jak moc šťastný je, že je teď a tady se svou rodinou, kdy je vše právě tak jak má být. Políbila jsem dceru na tvář a mamince napsala, že ji mám moc ráda.

DeKo1996
25.07.2018 5 z 5

Kniha se mi dobře četla i nečetla. Stránky ubíhaly celkem rychle, ale některé pasáže jsem měla chuť přeskočit. Těžko se některé stránky četly.. Mladá dívka by měla mít bezstarostný život, užívat si s přáteli, prožívat první lásky a celkově si života užívat. Je neuvěřitelně, jaké některé matky dokáží být. Hlavní hrdinka mi byla od začátku sympatická. Obdivovala jsem ji, jak se nevzdávala a bojovala.


Viviana-Mori
20.04.2018 4 z 5

Navzdory smutnému a tíživému tématu se kniha čte velmi lehce a rychle. Neměla to holka vůbec lehké, musí to být strašné. Sama mám k takovému tématu blízko a ten pocit v jistém smyslu znám, i když hlavní hrdinka to měla ještě daleko horší. A i když mi v mnohém přišla podivně naivní, až nerealisticky, tak jsem s ní soucítila a na konci uronila slzu, protože jsem si představila svou mámu, co by se někdy mohlo stát. A nebylo mi vůbec dobře.
Normálně bych se o této knize asi nikdy nedozvěděla, nebýt spásné a slavné knihovny, kde mne zaujal název. Každé rozšíření obzorů je dobré!

Pajina68
16.03.2017 3 z 5

Hodně drsný příběh, bylo mi z něj moc smutno.

hellena1523
21.01.2017 4 z 5

Silné téma, silný příběh...Vůči českým autorům bývám skeptická, ale tentokrát zbytečně. Kniha se četla jedním dechem.

pedi
26.03.2015 4 z 5

Tato kniha je výtah určitých peripetií dcery a jejich alkoholických rodičů.Asi je to nepochopitelné pro lidi kteří nežili s otcem agresivním alkoholikem.Nejhorší však je že tady pila i maminka .Každý den je pro tyto děti jeden velký stres a beznaděj něco změnit.Žijí život na houpačce a nikdy neví jaký bude dnešní den. Nemají pořádné zázemi doma a venku jsou to většinou šikanované děti.Přesto své rodiče milují.Šťastné chvilky např.výlet kde s rodiči zabloudily, bere Darja jako zážitek kde byla šťastná.Kéž by alkohol,drogy a pod.svinstvo zmizelo i tak je v životě dost jiných problémů.Autorka ví o čem píše je to pravdivý příběh jednoho dítěte z mnoha....

Ramondia1
06.05.2014 3 z 5

Smutný příběh, je určitě dost takových rodin, kde flaška je důležitější, než zájmy dětí a mělo by se o tom vědět. Bohužel, některé momenty v knize jsou trochu moc vyhrocené, až přitažené za vlasy. Otec Darji je primitiv a hnusák první kategorie, který své rodině tím nejodpornějším způsobem ubližuje, přesto ho dcera i v dospělosti má ráda ... ne, to není přesvědčivé a nevěřím tomu.

Alca007
16.12.2013 5 z 5

moc hezká a smutná zároveň.
nemohla jsem se od ní odtrhnout

dark.ma93
07.11.2012 3 z 5

Tahle knížka mě úplně rozesmutnila...:/ :( Sice málo známá, ale jedna s těch nejlepších, co jsem četla. Hodně psychologicky propracované :)

Štítky knihy

rodinné vztahy alkoholismus alkohol problémové rodiny dívky

Autorovy další knížky

Kateřina Havlová
česká, 1977
2004  67%Maminko, prosím tě, nepij!
2013  47%Nejhorší rok mýho života aneb Už žádné další