Maliar z Moulin Rouge

Maliar z Moulin Rouge https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/477796/bmid_maliar-z-moulin-rouge-8c8-477796.jpg 5 149 27

Beletrizovaný životopis Henriho de Toulouse-Lautreca, ktorý Pierre La Mure napísal ešte v roku 1950, dodnes vychádza na celom svete. Našim čitateľom ponúkame tento klenot svetovej literatúry po takmer päťdesiatich rokoch od jeho prvého vydania v slovenčine. Henri de Toulouse-Lautrec, jeden z najvýraznejších aktérov bohémskeho života v Paríži na sklonku 19. storočia a súčasne jeho najprenikavejší portrétista. Génius zohavený nevyliečiteľnou chorobou, vášnivý duch uväznený v neduživom tele, ktorý za svoju krátku a búrlivú životnú púť vytvoril aj prežil viac než obyčajní smrteľníci za dlhý život. V tejto pútavej, nesmierne dojímavej knihe sledujeme osudy umelca od útleho detstva až do predčasnej smrti. Dosiahol slávu, ale jeho osobný život bol plný bolesti, neúspechov a porážok, lebo príroda mu nadelila vzhľad mrzáka a odoprela lásku žien, po ktorej tak veľmi túžil. V pestrej a farbistej panoráme vystupuje v románe celá vtedajšia parížska bohéma - Vincent van Gogh, Edgar Degas, Claude Debussy, César Franck, Oscar Wilde, Sarah Bernhardtová, Émile Zola, Anatole France a mnohí ďalší známi umelci tvorili súčasť sveta geniálneho maliara z Moulin Rouge. Henri de Toulouse-Lautrec bol neodmysliteľne spätý s nočným životom parížskeho Montmartra, jeho podnikmi so svojráznymi hosťami či tanečnicami kankánu. Nachádzal tam inšpiráciu pre svoje obrazy a litografické plagáty, ktoré dnes zdobia najslávnejšie galérie a múzeá sveta.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

Moulin Rouge , 1950


více info...

Přidat komentář

jaroiva
23.03.2024 5 z 5

Nemohu dát méně než plný počet. Pro mě obsahuje všechny prvky biografických románů, které mám nejraději. Snad ještě žádný příběh z prostředí (nejen francouzských) uměleckých kruhů 19. stol. mě nezklamal. Ani tento.
Ani tentokrát jsem nevydržela do konce knihy a musela jsem si vyspoilerovat předem podrobnosti Lautrecova životopisu.
Doporučuji, stejně tak jako životopis Van Gogha (Žízeň po životě), Dámu ve zlatém (tj. Rakousko, Klimt), Pařížský polibek (Rodin, Camille Claudelová) nebo i Fridu od Mujicy.

mgeisselreiter
27.02.2024 5 z 5

Pierre La Mure výborně vystihuje prostředí Paříže druhé poloviny 19. století. Působí to tak výstižně a pravdivě, jakoby byl spisovatel účastníkem všech těch příběhů, setkávání slavných osobností atd. atd. Věřím, že mnohé vychází s dochovaných pramenů a to, co je smyšleno, určitě není dalo od pravdy. Samotný životní příběh Lautreca je velmi zajímavý, poutavý, ale také smutný. A když jsem to takto shrnul, je to u mě na 5*. 27. 2. 2024.


boxas
23.02.2024 5 z 5

Moc hezká, i když hodně smutná kniha.
Někdy a k některým je ten osud fakt nespravedlivý.
Na jedné straně talent, bohatství, vzdělání.
A na druhé straně ... co vlastně? Už toho moc nezbývá. Jen touha po lásce a po štěstí.

evask
02.02.2024 5 z 5

Fakt pěkný. A ještě si člověk rozšíří obzory.

Calinda
21.08.2023 5 z 5

Vše podstatné již bylo v předešlých komentářích napsáno, kniha je pro mě zcela jistě TOP. Díky brilantnímu vypravěčskému stylu nebylo těžké splynout s dějem a ocitnout se v Paříži 19. století, v hlučném a zakouřeném prostředí tančíren, barů, kaváren a bordelů a obdivovat a soucítit s talentovaným a laskavým malířem, který se však postupně díky svému tělesnému postižení a nemožnosti najít blízkého člověka velice rychle upil k smrti. Věřím, že v dnešní době by se jeho vzhled už tolik neřešil, tenkrát byla bohužel každá i sebemenší tělesná (či psychická) odlišnost považována za atrakci, zrůdnost... Henri celý život hledal lásku a nikdy se mu jí nedostalo, a to ani od rodičů, pro otce od jistého momentu vůbec neexistoval a ani matka mu neposkytla bezpodmínečnou lásku, spíše jen jakýsi soucit, lítost, povinnost... aspoň měl dobré kamarády - a kdyby tušil, jak slavné :-). Nádherná kniha. Doporučuji i těm, které malířství příliš nezajímá a jméno Lautrec nic neříká.

Gabča67
09.03.2023 4 z 5

Knížku jsem si zvolila v rámci plnění ČV na téma Kniha, jejíž hlavní postava je alkoholik. Nechtěla jsem číst knihu z prostředí protialkoholní léčebny nebo z prostředí alkoholem rozvrácené rodiny. Když mi tedy tato knížka zcela náhodou zkřížila moji čtenářskou cestu, volba byla jasná. Životní příběh Toulouse-Lautreca, významného umělce 19. století uvězněného v postiženém těle, toužícího po lásce a v posledních letech života závislého na alkoholu jsem v hrubých obrysech znala. Kniha doplnila zbytek. Popisuje malířův život od dětství až do jeho smrti, jeho tvorbu, milostné vztahy i vztah s jeho matkou. Četla se velmi pěkně, plynula svým vlastním tempem a rozhodně mě obohatila. Vydání, které jsem četla bylo doplněno ukázkami z umělcovi tvorby.

tulenik71
05.11.2022 4 z 5

Mohutne neodporúčam nikomu "vizuálne postihnutému" (čo bol aj môj prípad) a ak si na to za takých okolností trúfnete, nevzďaľujte sa príliš od kýbľa s antidepresívami a anxiolytikami. Samozrejme, detaily života takýchto ľudí na prelome 19./20. stor. a dnes sa líšia, paradigmy "vzťahov" sa medzičasom niekoľkokrát zmenili, ale jedno je spoločné: we are doomed.
To, čo za týmto prekliatím leží, však zostáva rovnaké a dobre rozpoznateľné aj vo viacmenej fikcii o týpkovi z 19. stor. napísanej týpkom z počiatku 20. stor.
veverkaVv: neplatí že "nebol schopný nadviazať", platí že bol opovrhovaný na základe vizuálu, takže sa k nijakému nadväzovaniu ani nedostal a tak robil to, čo mu ešte zostávalo, hoci to dopadlo rovnako (je rozdiel byť odpálkovaný napr. Stanou Katić oproti tomu byť vycicaný a následne odpálkovaný poslednou šlapkou od Slovnaftu).
Drsné a desivé, hoci písané a preložené dosť starosvetsky.

veverkaVv
28.08.2022 5 z 5

Úžasná kniha plná emocí o jednom velmi známém malíři Henri Toulous-Lautreckovi. Neměl to v životě lehké i pro své postižení, ale i tak prožil bouřlivé lásky a propadal různým neřestem. Jeho největší touhou a láskou bylo malování. Neměl nouzi o peníze, ale spíše o čisté přátelství a nezištnou lásku jak od otce, ale i od žen. Paralyzován svým postižením není, zdá se, schopen navázat normální vztah se ženou. Propadne alkoholu a svým běsům. Na téměř 400 stránkách velmi svižně popsán jeho umělecký vzestup i pád. Citát z knihy: "Teď už chápeš, proč umělci umírají hlady? Umění je druh zboží, kterého je největší hojnost a nejmenší potřeba". Knihu velmi doporučuji.

Fillipa
17.07.2022 5 z 5

Jak to zformulovat. Velmi příjemný, učesaný, uhlazený román o životě Toulouse-Lautreca, vhodná doplňková četba výuky výtvarné výchovy 2. st. základních škol. Jako životopis doporučuji knihu Život Toulouse-Lautreca (Henri Perruchot).

ZiPur
01.07.2022 5 z 5

Dobrá, ale tak smutná kniha o životě s postižením a touze najít lásku.

booklovertina
10.04.2022 5 z 5

Monet, Degas, Cézanne, Gauguin, van Gogh... – mená, ktoré dnes pozná celý svet, no ich príbehy, búrlivé či priam neradostné pozadie úspechu, ktorý s nadšením ospevujeme, nám neraz ostávajú skryté. Schovaní za plátnom tvorili majstrovské diela, písali históriu, no život sa s nimi nemaznal. Niektorí treli biedu, ďalší sa s prázdnymi žalúdkami a dušou plnou beznádeje utiekali k alkoholu, iní sa pasovali s démonmi mysle.

Henri de Toulouse-Lautrec, ktorý sa „pýšil“ titulom grófa, k živoriacim umelcom rozhodne nepatril, no tvrdiť, že peniaze mu vydláždili cestu k šťastiu či radosti, žiaľ, nemožno. Neduhy tela ho aj napriek štedrému zázemiu vyčlenili na okraj spoločnosti, odopreli mu lásku žien a napriek početným priateľstvám ho odsúdili na život v obklopení vnútornej samoty.

Od bezstarostného detstva na rodinnom panstve cez náhly, nečakaný „stret“ s nevyliečiteľnou chorobou, ktorá ovplyvnila (a do istej miery zničila) život nevinného chlapca, až po štúdium maliarstva a následné vymetanie barov, návštevy verejných domov či stret s pofidérnymi jedincami, ktorí inšpirovali Toulouse-Lautrecovu tvorbu...

La Mure tú jedinečnú a prekvapivo plodnú cestu v obsiahlom, no najmä mimoriadne pútavom biografickom románe citlivo zachytil celú a vykreslil tak nie len obraz búrlivého, no prikrátkeho života, ale čitateľom zároveň dovolil nahliadnuť do zákulisia súdobej francúzskej spoločnosti.

Osamelý, zlomený, no i napriek tomu gavalier, zmrzačený, no i napriek tomu jeden z najväčších umelcov všetkých čias. Výborná, výborná, výborná kniha.

Babo
27.06.2021 5 z 5

Vyklízím knihy z krabic a objevila jsem tuto knihu,kterou jsem četla už dávno.Dokonce víckrát než jednou a moc se mi líbila. Určitě si ji přečtu zase.

boxas
13.09.2020 5 z 5

Smutná kniha... a smutný život Henri Toulouse-Lautreca...

May
08.05.2018 5 z 5

Vůbec nerozumím obrazům malířství a sochařství a atd. .... Já mohu maximálně říct, zda se mi obraz či socha nebo plakát líbí nebo ne ... Nedokážu ani říct, zda je kniha historicky věrná, ale v každém případě pro mě je za 5*. Věřím, že i pokud je na tom s uměním někdo podobně jako já, ale má rád literaturu a dobře napsané knihy, stojí kniha Moulin Rouge za to, aby ji přečetl a nebude litovat času stráveného ve společnosti hraběte Henriho Toulouse-Lautrecka, Vincenta van Gogha nebo zakladatele Moulin Rouge a tanečnic kankánu :-)

PS: Henri se narodil jako hrabě, inteligentní, talentovaný a plný nadějí, snů a víry v sebe i ostatní, ale jak mu řekla jeho milovaná Myriame, je šeredný a mrzák.... A bohužel svou krásku ... svou Bell, která by ho milovala takového, jaký je nikdy nenašel :-( Skvělá kniha o životě ...

PavlušaBurešová
12.11.2017 5 z 5

Moc krásná knížka, úplně mě uchvátila. Konec jsem probrečela.

slezakmartajh
04.10.2017 5 z 5

Velice zajímavý příběh,osud
jako bych při čtení byla v Paříži.

aginecka
31.05.2016 4 z 5

Čtivý výlet do drsné, přesto kouzelné Belle Époque. Závěr možná trochu zbytečně dramatizováný, ale autentické popisy uměleckého podsvětí jsem si vychutnávala do posledního písmenka.

Janacauf
29.03.2016 5 z 5

Do téhle knihy jsem se zcela zamilovala.
A je to cit, který trvá.

ehoos
31.01.2015 5 z 5

Když jsem ji začala číst, ani jsem nevěděla, o čem je. Ale ihned mě zaujala a prakticky jsem ji zhltla. Neuvěřitelně smutný příběh. Citlivě popsaný tragický osud umělce. Díky tomuto románu jsem si pořídila o Toulousovi další knihy. Velice mě zaujal jako člověk i jako umělec. Skvěle napsané

domi88
21.08.2014 5 z 5

I slzička ukápla. Ani jedna strana nepřišla nazmar, nádherný příběh. Už se těším na Monu Lisu