Malé historky o velkém muži

Malé historky o velkém muži https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/355512/mid_male-historky-o-velkem-muzi-Wjg-355512.jpg 5 6 6

Nazval-li Otokar Fischer T. G. Masaryka rozjasňovatelem, neučinil tak jistě jen pod vlivem studia Masarykových děl politických a filosofických. Masaryk rozjasňoval svou smírnou a všestrannou lidskostí, svou jasnozřivostí pohledu velkého venkovana, svým přirozeným darem logičnosti, jež byla vodítkem jeho soudnosti. To potěšlivé a masarykovsky lidské chápání života postřehli nejvíce osobní přátelé z okruhu Masarykova průzračně čistého soukromí a postihl to i syn Masarykova přítele a spolubojovníka Ivan Herben, který nyní k výročí Masarykovy smrti vydal své "Malé historky o velkém muži" v nakladatelství Melantrich. Jsou to anekdoty a příběhy z Masarykových vzpomínek i ze vzpomínek jeho přátel, čerpaných z let studií i z dalších let profesorských, poslaneckých, válečných i presidentských. Ivan Herben uměl v anekdotické, často zkratkovitě úsečné a přece prudce účinné formě postavit Masaryka do světla velké přirozenosti, jež musí být i dnes vzorem pro myslitele a politiky. Uměl ozřejmit bez pózy muže, jenž sám pózu nenáviděl. Uměl ukázat jeho smích a radost. "Malé historky o velkém muži" byly - jak Herben prozrazuje v závěru - vyhledávanou četbou v koncentrácích a na bojištích, všude tam, kde se ve jménu Masarykově věřilo a bojovalo. Svobodné slovo, 14.IX.1947... celý text

Přidat komentář

jan6775
17.03.2021 5 z 5

příběhy které jsou v knize zachyceny vykreslují charakter presidenta kterého by si člověk dovedl vážit. Historky jsou z různého prostředí a často komické.

JakubJiroušek
08.01.2020 5 z 5

Příjemné čtení jemuž autenticitu dodává fakt, že se na jejím vzniku podílel právě Ivan Herben, syn jednoho z nejbližších Masarykových přátel a spolupracovníků.


gimli35
30.01.2019 4 z 5

Pěkné minipříběhy ze života TGM. Jednu hvězdičku jsem nucen strhnout za některé děsivé formulace a obraty (např. "agrofašisté") poplatné době vzniku knihy (vydání z konce roku 1947).