Malajsko

Malajsko https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/204544/bmid_malajsko-Pft-204544.jpg 5 1 1

Kniha specifickou poetickou formou popisuje život na malajských plantážích ve dvacátých letech minulého století, průkopnickou a vzrušující dobu, která formovala malajskou psychiku, jak ji známe dnes.

Přidat komentář

JulianaH.
11.05.2020 5 z 5

Tohle je jedna z nejlepších knih, které jsem kdy četla, a řekla bych, že i jedna z nejlepších, které byly kdy napsány. Nejsem ji schopná komentovat z odstupu, proto ocituji zápis ze čtenářského deníku. Bylo mi tehdy sedmnáct a objevila jsem román během školní praxe ve „svém“ antikvariátu:

„Malajsko“ je vlastně krátký, pestrobarevný, krásný sen, který člověk sní v horečce. Připadala jsem si stále jako v neskutečné vidině; nechápala jsem, jak jsem se v ní ocitla, ale nepřestala jsem se bát, že skončí.
Uvědomila jsem si, jak ztuhlé je moje myšlení: četla jsem znovu a znovu slova, která tím nabývala dalších významů, až se mi nakonec text rozvlnil před očima jako proměnlivé moře nekonečné tvárnosti – –
Překlad mě okouzloval, skoro dojímal. Překladatelka totiž umisťovala čárky nahodile: často scházely, čímž vytvářely bloky slov, jež byla v dané souvislosti neočekávaná, překvapivá, půvabná. Jako neinterpunktované verše avantgardních básníků. V té anarchii byl kus umění – nevyměnila bych překlad za žádný jiný na světě, ba ani za originál.
Netušila jsem během četby zhola nic o autorovi ani o knížce. Bylo možné si nanejvýš dovodit, že „Malajsko“ vzniklo mezi válkami a že Fauconnier sám žil v Malajsii – nic víc. Zprvu mě to dráždilo, ale pak to naléhavé neznámo dokreslilo nezapomenutelnou atmosféru.
Byla to tak zvláštní četba, že už nemám chuť číst nic dalšího.

Štítky knihy

Malajsie Jihovýchodní Asie

Autorovy knížky

Henri Fauconnier
francouzská, 1879 - 1973
1931  100%Malajsko

Kniha Malajsko je v

Přečtených1x
Doporučených1x
Chystám se číst5x
Chci si koupit1x