Malá noční žranice

Malá noční žranice https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/207020/mid_mala-nocni-zranice-Qwd-207020.jpg 4 108 27

Malá noční žranice se jako předchozí knihy odehrává v současném Brně a je s nimi volně propojena i některými postavami. Líčí osudy stárnoucího vdovce, který se nedokáže smířit s životní situací svých dětí; syna, který už je ve středním věku, a přesto nepracuje a tvrdošíjně odmítá dospět, a dcery žijící s mužem, jehož nemůže vystát. Jejich vzájemné soužití v jednom domě proto přináší řadu konfliktních situací a nedorozumění. Šimáčkova próza není na první pohled založena na výrazných dějových zvratech, ale jakoby mimochodem popisuje banální rodinná dramata a traumata. Pro jednotlivé aktéry je však jejich intenzita téměř osudová. Ironická, až groteskní forma monologů „nedůvěryhodných“ vypravěčů, kteří líčí příběh ze svého omezeného úhlu pohledu, nechává ale nakonec na čtenáři, aby si sám domyslel a seskládal skutečný sled událostí.... celý text

Přidat komentář

blacklucie
10.10.2022 4 z 5

Čtivé, vtipné a celkem originální styl psaní. Linka pana Šedého byla místy až fyzickým utrpením, jak výborně napsaný narcistní kretén to byl. Líbilo se mi taky, jak se autor s lehkostí vypořádal s mnohdy těžkými tématy, která se v průběhu děje vynořují a pak zase zaplouvají.

kaja77
25.07.2022 5 z 5

Ohromně jsem se bavila :) ten Šedivý to byl takový samolibý blbec, že jsem se místy musela smát nahlas...třeba když do té své Hromopedie psal "Bzdí nahlas- bez omluvy - na veřejnosti". Každopádně užila jsem si to maximálně... docela potěšilo mě to rodinné souznění během těch nočních žranic, protože by si člověk říkal že mají hrozné vztahy... a ono nakonec ani ne.


Katy00
28.10.2021 5 z 5

Ke knize jsem se dostala náhodou, a i když české autory moc nečtu, musím říct, že mě tahle knížka moc bavila. Líbilo se mi, že je vyprávěná z úhlu pohledů několika postav, takže na situaci dostanete názor více aktérů. Pan Šedý je asi nejbizarnější a nejabsurdnější knižní postava, jakou jsem kdy četla, a musím říct, že díky tomu to byla i má nejoblíbenější postava. Knížku určitě doporučuji :)

Marmarek
19.04.2021 3 z 5

(SPOILER) Čekal jsem trochu zajímavější rozuzlení, i když asi chápu, v čem měla spočívat pointa. :) Otec a syn celkem uvěřitelné postavy, manžel mi přišel už trochu moc jako karikatura, která snad ani nemůže existovat. Líbilo se mi hlavně, že Sylvie nebyla vypravěčkou, postupně z toho vykrystalizovala jako ta nejnormálnější, byť její proměna v sebejistou emancipovanou ženu mi přišla poněkud náhlá a nepříliš motivovaná.

Petass
24.01.2021 3 z 5

Po pár stranách jsem si říkala, že tohle nedám... Ve třetině jsem se ptala: "proč čteš knížku o třech beznadějných případech, co nejsou schopni jakékoliv logické činnosti?" Nakonec jsem dočetla, občas se usmála, ale nic zásadního mi kniha nepředala. Celou knihu mě iritovalo, že text není téměř vůbec členěn do odstavců a v přímé řeči není jasně poznat "kdo mluví". Jestli je to nějaký "nový trend", tak mě určitě nezaujal. Na zimní večer fajn, když ji vynecháte, nic se nestane.

hs777
08.06.2020 3 z 5

Autora jsem neznala, tudíž jsem vůbec netušila, do čeho jdu. Podle komentářů jsem ale čekala trochu víc než jen tři monology chlapů - exotů, znuděných a nespokojených se životem, který si sami nachystali.

Kamaela
16.03.2020 5 z 5

Má druhá kniha tohoto autora a opět nezklamala. Pan Šimáček mě prostě baví. Stejně jako u Charaktera je příběh vyprávěný z pohledu několika postav. I když příběh není nijak dramatický, tak je zajímavý, chcete vědět jak to dopadne a současně se dobře bavíte.

mol378
13.05.2019 5 z 5

Výborné, zábavné, čtivé, každá postava má svůj pohled na události a čtenář zjišťuje, jak moc se jednotlivé pohledy liší a jak těžké je skloubit je i mezi nejužší rodinou, natož s okolím. Čtěte, zapomenete na každodenní setkání s blbci okolo vás.

Termina
23.01.2019 4 z 5

Za mě skvělá četba! Několikrát jsem se pristihla s úsměvem na tváři :) Pan Šedý je vážně k***t :)

Ticiana
15.01.2019 4 z 5

Tak pan Sedy mne hezky stval. Ty myslenkove pochody byli k nezaplaceni. Nekdy legracni a nekdy mi az hlava stala co jako jsou z jedny situace vyklubat. Celkom fajn relax knizka.

Alexxxka
08.01.2019 4 z 5

Nečekala jsem od toho nic ale nečekaně mě toto dílko fakt pobavilo. Velice příjemné čtení a úsměv na tváři po celý čas.

seiwaa
27.11.2018 5 z 5

Vzhledem k hodnocení zde jsem nečekala příliš mnoho, ale mně se knížka moc líbila. Styl psaní mi vyhovoval, krátké kapitoly a střídání pohledů, zároveň dodržení dějové linie. Já jsem celé rodině fandila a protože mi příběh přišel místy velmi poutavý, rychle jsem přelouskala ;)

Mibaf
15.10.2018 4 z 5

Líbilo se mi, že kromě linie příběhu, která vás vždycky něčím překvapí a nikdy nedopadne tak jak čekáte, se dozvíte i hodně zajímavých, ale vlastně zdánlivě nepodstatných věcí pro život. Třeba jako přesný play-list z koncertu skupiny Metalica v Brně z roku 1992, nebo to, jak se vaří vánoční Kyslica. A přesně takové je celá kniha, zábavná, někdy poťochlá, ale i vážná a vhodná k zamyšlení nad životem postav příběhu a přeneseně i nad životem v 21. století... Hodnocení 4/5.

Vierka_kikanika
27.09.2018

Súčasná, moderná, čítavá kniha. Zložitosť vzťahov, komplikovanosť ľudského myslenia, obe podané zrozumiteľne. Občas vtipne, občas tragikomicky. Smiech cez slzy.

marketa4853
07.07.2018 2 z 5

Nějak nevím. Život jedné brněnské rodiny, trochu zvláštně napsaný. Přišel mi i vcelku vtipný, zajímavý, ale jen chvílemi...Nebýt výzvy, asi bych ho nepřečetla nikdy.

SSTknihy
13.03.2018 4 z 5

Tak tahle partička mě vážně bavila. Otec, stárnoucí chlápek, který při pohledu na své dospělé děti, plácající se zoufale svými životy, raději odejde do domova důchodců. Synáček, trpící totální neschopností dospět raději tráví čas posloucháním hudby z nejmodernější aparatury, na kterou si ale není schopen vydělat peníze, protože jeho šílené nápady vždy skončí totálním krachem. Dcera, zoufale ztracená v nefunkčním a prázdném manželství a její manžel, ambiciózní blbec, který se opájí představou své akademické důležitosti, zatímco v reálném životě je totálně k nepoužití. Svižný, vtipný, sebeironický jazyk, střídání obrazů v rychlém sledu a zdánlivě neexistující děj ve skutečnosti nabízí zajímavý pohled na snahu jedné rodiny přežít všechny nepřízně osudu, a kdyby nic, tak si alespoň občas dopřát společnou malou noční žranici.

Lily101
16.02.2018 2 z 5

Kniha mě hned z počátku vyděsila nespisovným psaným slovem a výstředností hlavních postav. Charaktery těchto osob byly hnány do extrému (paranoidní kariérista s vidinou své ženy coby levné pracovní síly, nepracující syn..). Ačkoliv jsem byla schopna tolerovat onu nespisovnost, jež mi i začala dávat smysl, kniha se pro mě od poloviny lehce vlekla a místy mě hodně iritovaly protagonisté. Na hodnocení 84% bych očekávala literární skvost, od kterého se neodtrhnu!

bekule
09.01.2018 5 z 5

Kratičké kapitoly střídavě psané z pohledu tří členů jedné dost nestandartní rodiny. Pan syn mě dost připomínal Ignácia ze Spolčení hlupců . Jiří Šimáček je můj letošní velký objev díky výzvě. Kniha se hodí jak do téma č.18. odehrávající se v Brně tak i 19. o jídle

IvanaB
01.05.2017 5 z 5

Po prvních stránkách jsem si říkala "co to jako má být..?", ale pak jsem se naladila na správnou vlnu a bavila se.

Jana_Hlus
10.04.2017

Mé první setkání s autorem. Oceňuji formu, kterou je příběh vyprávěn - prostřednictvím tří mužů (pan otec, pan syn a pan Šedý) máme možnost nahlédnout do jejich životů z různých úhlů. Z tohoto hlediska jsem byla spokojená. Výhradu mám jen k charakterům postav, takto čtyři zoufalé lidi (nutno započítat i paní sestru), v podstatě všechny stejně šedě nudné, by snad v jedné rodině člověk hledal těžko. Ale třeba jo. Mně to však od půlky knihy taky tak trošku začalo nudit, například kapitola, kde se dalekosáhle popisuje výběr basů, pro které jede pan syn do Ostravy, byla nekonečná...

Ale jinak hodnotím dobře, určitě si od autora ještě něco přečtu. 3/5

Štítky knihy

Brno humor rodina vztahy

Autorovy další knížky

Jiří Šimáček
česká, 1967
2014  81%Malá noční žranice
2012  88%Charakter (taky ještě mädchen, ničema a oskar)
2020  96%Článek II.
2009  66%Snaživky
2019  66%Prvotřídní hajzl

Kniha Malá noční žranice je v

Právě čtených2x
Přečtených141x
Čtenářské výzvě48x
Doporučených7x
Knihotéce52x
Chystám se číst67x
Chci si koupit10x
dalších seznamech3x